Atnaujintas 2002 m. spalio 16 d.
Nr.78
(1085)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Darbai
Susitikimai
Kultūra
Atmintis
Literatūra
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Lietuvos kaimas gyvena ir gyvens

Kauno rajone, Noreikiškėse, tris dienas vyko žemės ir miškų ūkio paroda "Lietuvos agropanorama 2002". Tai tradicinis renginys, kasmet sukviečiąs daugybę dalyvių ir dar daugiau lankytojų. Taip buvo ir šį kartą. Parodoje dalyvavo apie 160 įvairiausių firmų bei organizacijų ir apie 300 sodmenų bei vaisių, uogų pardavėjų, taip pat kaimo amatininkų. Ypač gausiai dalyvavo sodininkai. Ištisa alėja jų nusidriekė lauke prie LŽŪ universiteto trečiųjų rūmų. O kur dar prekiautojai medumi, namine duona, pyragais, riestainiais, mėsos gaminiais, bandelėmis su įvairiais įdarais ir be jų, šašlykais, kitais skanėstais. Kas norėjo, galėjo išlenkti bokalą alaus ar stiklą karšto vyno, nes tai buvo ne vien paroda, bet ir kaimiškas kermošius.
Į Europos Sąjungą -
su žiniomis
Šįkart paroda prasidėjo kiek netradiciškai - ne nuo oficialių kalbų, sveikinimų bei tradicinės juostelės perkirpimo, bet nuo karikatūrų parodos "Žvilgsnis į šalies agropanoramą". Ji vyko universiteto centriniuose rūmuose. Tai buvo tarsi akcentas, kad parodoje turi vyrauti gera nuotaika, o į gyvenimą, nepaisant jo sudėtingumo, dera apskritai žvelgti geriau nusiteikus. Šioje parodoje dalyvavo žinomi šalies karikatūristai Vladimiras Beresniovas, Andrius Deltuva, Saulius Medžionis ir kiti.
Parodos atidaryme šalies žemės ūkio ministras Jeronimas Kraujelis atkreipė dėmesį, kad šiandieniniame kaime auga naujo tipo ūkininkai, savo veiklą kreipiantys į pažangų europinio lygio ūkininkavimą. Todėl šiuometiniam Lietuvos kaimui, žemės ūkiui kaip niekada aktualus mokymasis, kvalifikacijos kėlimas, nes integracijos į Europos Sąjungą procesai reikalauja spartaus žemės ūkio konkurencijos lygio kilimo. Tada, kaip sakė ministras, šioji paroda - puiki galimybė ne tik užmegzti verslo ryšius, parduoti ar nusipirkti prekę, bet svarbiausia - pasisemti žinių efektyviai žemės ūkio bei visai kaimo plėtrai. Ūkininkų mokymo, švietimo svarbą pabrėžė ir LŽŪU rektorius prof. Albinas Kusta, kiti parodos atidarymo dalyviai. Tarp jų buvo Vyriausybės kancleris Antanas Kaminskas, kai kurių šalių ambasadoriai, Lietuvos ūkininkų sąjungos vadovė Genutė Staliūnienė, Seimo nariai.
Lietuvos ūkininkų sąjunga, Ūkininkių draugija, Nacionalinė mokėjimų agentūra tokioje parodoje dalyvauja pirmą kartą.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos prezidentas, ūkininkas Kęstutis Bružikas bei asociacijos direktorė Zofija Cironkienė parodos eksponatus aprodo Vyriausybės kancleriui
Antanui Kaminskui bei švietimo ir mokslo
ministrui Algirdui Monkevičiui


Įdomiai sumanytas jubiliejus

Rugsėjį Titoniuose (Pakruojo r.) vyko susitikimas su iš šio kaimo kilusiu rašytoju Leonu Balčiūnu, jo paskutiniųjų dviejų knygų pristatymo ir 70-mečio proga. Prieš atvykdamas, jis pasiūlė ta proga aplankyti daugelį žymesnių to krašto paminklų. Renginys susidėjo iš dviejų dalių: savotiškos ekskursijos ir veiklos salėje.
Buvo sumanyta pradėti nuo mirusiųjų pagerbimo. Pamūšio kapinėse, po didžiuliais beržais, ilsisi Ignas ir Agota Balčiūnai - rašytojo jubiliato tėvai. Prie kapo susirinko kelios dešimtys atvykusiųjų: trys sūnūs su šeimomis, kiti artimieji, kaimynai, pažįstamieji... Tylos minute pagerbus mirusiuosius ir pasimeldus už jų sielas, sūnus Leonas iškilmingai skaitė savo eilėraščius "Mirusiam Tėvui" ir "Odė Motinai". Ne vienas tyloje nubraukė ašarą ir meldė savo sieloje mirusiesiems dangaus palaimos.
Pamūšio bažnyčios šventoriuje, prie vyskupo K.Paltaroko paminklo, Aldona Balčiūnienė skaitė iš jubiliato knygos "Sveika, Marija" skyriaus "Vysk.K.Paltarokas - Pamūšio parapijos steigėjas" ištrauką ir deklamavo eilėraštį "1958 m. sausio 3 d. ypatingas nekrologas", skirtą vyskupo mirties dienai. Čia pat, tik už kelių žingsnių, stovi 1981-aisiais piktadarių nužudyto Pamūšio ilgamečio klebono Leono Mažeikos paminklas. Po maldos už jo sielą rašytojas L.Balčiūnas skaitė savo knygos "Dekalogo spinduliuos" eilėraštį "Pamūšio parapijos tragedija" nužudytam klebonui atminti.
Prie Pamūšio Liurdo nustebome išvydę didelį gamtovaizdžio pasikeitimą: kur vedė sausas takelis iš Liurdo į kapines - driekėsi milžiniškas vandens plotas, susiliejęs su Mūšos upe. Kaip paaiškino Pakruojo rajono meras Jonas Juozapaitis, tai - prie Mūšos, ties Dvariukų kaimu, pastatytos naujos elektrinės padarinys. Daug kam tai buvo naujiena. Prie Liurdo L.Balčiūnas kalbėjo apie jo statybą, Marijos apreiškimą, o mokytoja Emilija Selezniovienė skaitė iš jo knygos "Tikėjimo keliu" eilėraštį "Švč.M. Marijos apsireiškimas".

Prie vysk.K.Paltaroko paminklo Pamūšyje.
Leonas Balčiūnas - kairėje