Atnaujintas 2002 m. spalio 16 d.
Nr.78
(1085)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Darbai
Susitikimai
Kultūra
Atmintis
Literatūra
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Lietuvos kaimas gyvena ir gyvens


Kauno rajone, Noreikiškėse, tris dienas vyko žemės ir miškų ūkio paroda "Lietuvos agropanorama 2002". Tai tradicinis renginys, kasmet sukviečiąs daugybę dalyvių ir dar daugiau lankytojų. Taip buvo ir šį kartą. Parodoje dalyvavo apie 160 įvairiausių firmų bei organizacijų ir apie 300 sodmenų bei vaisių, uogų pardavėjų, taip pat kaimo amatininkų. Ypač gausiai dalyvavo sodininkai. Ištisa alėja jų nusidriekė lauke prie LŽŪ universiteto trečiųjų rūmų. O kur dar prekiautojai medumi, namine duona, pyragais, riestainiais, mėsos gaminiais, bandelėmis su įvairiais įdarais ir be jų, šašlykais, kitais skanėstais. Kas norėjo, galėjo išlenkti bokalą alaus ar stiklą karšto vyno, nes tai buvo ne vien paroda, bet ir kaimiškas kermošius.

Į Europos Sąjungą - su žiniomis

Šįkart paroda prasidėjo kiek netradiciškai - ne nuo oficialių kalbų, sveikinimų bei tradicinės juostelės perkirpimo, bet nuo karikatūrų parodos "Žvilgsnis į šalies agropanoramą". Ji vyko universiteto centriniuose rūmuose. Tai buvo tarsi akcentas, kad parodoje turi vyrauti gera nuotaika, o į gyvenimą, nepaisant jo sudėtingumo, dera apskritai žvelgti geriau nusiteikus. Šioje parodoje dalyvavo žinomi šalies karikatūristai Vladimiras Beresniovas, Andrius Deltuva, Saulius Medžionis ir kiti.
Parodos atidaryme šalies žemės ūkio ministras Jeronimas Kraujelis atkreipė dėmesį, kad šiandieniniame kaime auga naujo tipo ūkininkai, savo veiklą kreipiantys į pažangų europinio lygio ūkininkavimą. Todėl šiuometiniam Lietuvos kaimui, žemės ūkiui kaip niekada aktualus mokymasis, kvalifikacijos kėlimas, nes integracijos į Europos Sąjungą procesai reikalauja spartaus žemės ūkio konkurencijos lygio kilimo. Tada, kaip sakė ministras, šioji paroda - puiki galimybė ne tik užmegzti verslo ryšius, parduoti ar nusipirkti prekę, bet svarbiausia - pasisemti žinių efektyviai žemės ūkio bei visai kaimo plėtrai. Ūkininkų mokymo, švietimo svarbą pabrėžė ir LŽŪU rektorius prof. Albinas Kusta, kiti parodos atidarymo dalyviai. Tarp jų buvo Vyriausybės kancleris Antanas Kaminskas, kai kurių šalių ambasadoriai, Lietuvos ūkininkų sąjungos vadovė Genutė Staliūnienė, Seimo nariai.
Lietuvos ūkininkų sąjunga, Ūkininkių draugija, Nacionalinė mokėjimų agentūra tokioje parodoje dalyvauja pirmą kartą.
Parodoje buvo ypač plati šviečiamoji programa. Dar prieš šį renginį, nuo spalio pradžios, kelias dienas vyko sodininkų ir daržininkų forumas, kurio akcentai buvo sudėti parodos dienomis. O iš viso parodos metu buvo surengta apie 50 įvairių seminarų ir pasitarimų.
Pirmąją parodos dieną Seimo narys prof. Kęstutis Glaveckas susitiko su LŽŪU studentais, jaunųjų mokslininkų klubo nariais. Pokalbio tema buvo apie šalies žemės ūkio ir kaimo ateitį Lietuvai įstojus į ES. Vėliau profesorius sakė, kad šios dienos akademinė jaunuomenė yra labai nuovoki, ieškanti atsakymų į aktualius gyvenimo klausimus. Kaip ir dera tikėtis, kaimo žmones, kaip visą mūsų šalį, dabar ypač domina ir jaudina Lietuvos stojimas į ES. Nemažos diskusijos tuo klausimu išsiplėtojo viename iš forumų "Lietuvos ir Europos Komisijos derybų dėl žemės ūkio eiga ir taktika". Jame dalyvavę Seimo narys prof. K.Glaveckas, žemės ūkio viceministrė D.Miniotaitė, kiti specialistai ne vien džiaugėsi tais darbais, kurie mūsų šalyje ir Briuselyje jau nuveikti, bet ir kalbėjo apie kai kuriuos nerimą keliančius reiškinius dabarties žemės ūkyje. Šioji ūkininkavimo šaka Vyriausybės nėra pripažinta prioritetine, jai šalies biudžete skirta itin mažai lėšų. Sparčiai didėja valdininkų skaičius, ir jis dar didės, mums įstojus į Europos bendriją. D.Miniotaitė sakė, kad Lietuva šių metų pabaigoje Briuselyje derėsis dėl gamybos kvotų, kurios turės ženklios įtakos lietuviškos produkcijos apimtims, o kartu ir pokyčiams nedarbui, visam mūsų gyvenimui.

Medeliai, traktoriai ir ...

Tuo pat metu LŽŪU trečiųjų rūmų fojė ir lauke ūkininkai, verslininkai, amatininkai, prekybininkai, svečiai, lankytojai siūlė, derėjosi, vaikštinėjo, vaišinosi, aktyviai domėjosi vienu ar kitu patikusiu daiktu. Ne viskas ir ne kiekvieno kišenei čia buvo įkandama, tačiau žmonės daug ką pirko. Tiesa, ilgesniam pasivaikščiojimui trukdė kiek šaltokas oras. Kai kurie lankytojai tarpusavyje kalbėjo, kad tokia rudeninė paroda galėtų būti rengiama bent dviem savaitėmis anksčiau.
Noriai buvo perkami vaisių ir dekoratyvinių krūmų sodinukai. Lietuvos ir Norvegijos UAB "Belvederio medelynas" čia prekiavo visa gausa slyvaičių, vyšnaičių, agrastų, abrikosų, persikų, kitais sodinukais. Jų čia buvo apie 40 pavadinimų. Už vienus prekiautojas prašė po dešimt, už kitus - po 15-17 litų. "Žmonės nepuola iškart pirkti, o išklausinėja apie augalo savybes, jam tinkamą dirvožemį, dar ką nors ir tik tada išsiima piniginę arba nueina", - pasakoja pardavėjas. Kaip tik tuo metu priėjęs pirkėjas domėjosi persikais ir abrikosais. Sakė esąs kaunietis, turįs prie Kauno marių sodą, ten norįs paįvairinti savo augmeniją. J.Lisausko medelyno šeimininkas sakė turįs per 30 pavadinimų sodinukų. Jų paklausa įvairi - vieni pirkėjai neišsirenka, kitiems per brangu. "Bet ir užauginti medelį nuo sėklelės iki tinkamo sodinti augalo - nepigu. O kur dar įdėtas darbas, laiko sąnaudos. Apie kantrybę nė nekalbu", - sakė šeimininkas.
Ukmergės aukštesniosios verslo mokyklos meistras pardavinėjo mažagabaritines nedideliam ūkiui tinkamas akėčias - prašė 40 litų. Nebrangu. Tai - jo mokinių darbas. Dar buvo metalinė malkinė, kitų virtuvės rakandų. O šalia stovėjo aerorogės - irgi moksleivių gaminys. Tiesa, jis dar nebaigtas, dar stinga vienos kitos smulkmenos. "Bet vaikai jau nori važiuot, tik leisk", - sako meistras.
Užkalbinti Mindaugas ir Danutė Baltušiai iš Kupiškio rajono sakė esą ūkininkai, nors savos žemės neturį. Prieš trejus metus nutarė ūkininkauti, tad keletą hektarų išsinuomojo ir dabar joje ūkininkauja. Superka veršelius ir, juos paauginę, parduoda. Šiek tiek realizuoja pieno, dar augina serbentų, jų sodinukus. "Gyventi galima, tik nereikia nuleisti rankų", - samprotavo ūkininkai.
Kitoje kelio pusėje - gausybė įvairiausios žemės ūkio technikos, - nuo galingų užsienietiškų javų ir kitokių kombainų iki plūgų, akėčių, kitko.
Viskas gražu, nudažyta - kaip ir dera parodoje. Bet ir pinigai gražūs. Ypač - už savaeigę užsienietišką techniką. Bet žmonės domisi, specialistai aiškina, pataria.
Kaip tik tą dieną šio parodos centro teritorijoje buvo atidaryta "Belorus" traktorių laboratorija. Šie traktoriai yra gana patikimi ir daugelyje pasaulio šalių populiarūs. Be to, keliskart pigesni nei galingi ir prašmatnūs angliškieji ar amerikietiškieji. Tad šioje laboratorijoje LŽŪU studentai mokysis, kaip "Belorusus" prižiūrėti, eksploatuoti.
Tiesa, parodoje nebuvo gyvulininkystės paviljono. Jau ne pirmi metai. Tad, kaip papriekaištavo vienas lankytojas, - tai ne visa Lietuvos žemės ūkio panorama. Vis stinga lėšų - tvirtino šios parodos organizatoriai.
Antrąją parodos dieną parodą aplankė Lietuvos Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, Ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas. Jie susitiko su žemdirbiais, verslininkais, amatininkais, kitais dalyviais ir lankytojais.
Dar vyko ir sportinių žirgų konkūras Lietuvos Prezidento taurei laimėti, varžytuvės, koncertai, kitos pramogos.
Nemažas būrys parodos dalyvių buvo apdovanoti parodos medaliais, Žemės ūkio ministerijos padėkomis, diplomais. Tarp apdovanotųjų - ūkininkas Marius Čekavičius, UAB "Traidenis", V.Kučinsko IĮ "Arvi", Lietuvos ūkininkų draugija, dailininkas karikatūristas Vladimiras Beresniovas, žurnalas "Sodo spalvos" ir kt.

Benjaminas ŽULYS
Noreikiškės,
Kauno rajonas

© 2002"XXI amžius"

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos prezidentas, ūkininkas Kęstutis Bružikas bei asociacijos direktorė Zofija Cironkienė parodos eksponatus aprodo Vyriausybės kancleriui
Antanui Kaminskui bei švietimo ir mokslo
ministrui Algirdui Monkevičiui

Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija