Atnaujintas 2002 m. spalio 16 d.
Nr.78
(1085)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Darbai
Susitikimai
Kultūra
Atmintis
Literatūra
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Įdomiai sumanytas jubiliejus

Rugsėjį Titoniuose (Pakruojo r.) vyko susitikimas su iš šio kaimo kilusiu rašytoju Leonu Balčiūnu, jo paskutiniųjų dviejų knygų pristatymo ir 70-mečio proga. Prieš atvykdamas, jis pasiūlė ta proga aplankyti daugelį žymesnių to krašto paminklų. Renginys susidėjo iš dviejų dalių: savotiškos ekskursijos ir veiklos salėje.
Buvo sumanyta pradėti nuo mirusiųjų pagerbimo. Pamūšio kapinėse, po didžiuliais beržais, ilsisi Ignas ir Agota Balčiūnai - rašytojo jubiliato tėvai. Prie kapo susirinko kelios dešimtys atvykusiųjų: trys sūnūs su šeimomis, kiti artimieji, kaimynai, pažįstamieji... Tylos minute pagerbus mirusiuosius ir pasimeldus už jų sielas, sūnus Leonas iškilmingai skaitė savo eilėraščius "Mirusiam Tėvui" ir "Odė Motinai". Ne vienas tyloje nubraukė ašarą ir meldė savo sieloje mirusiesiems dangaus palaimos.
Pamūšio bažnyčios šventoriuje, prie vyskupo K.Paltaroko paminklo, Aldona Balčiūnienė skaitė iš jubiliato knygos "Sveika, Marija" skyriaus "Vysk.K.Paltarokas - Pamūšio parapijos steigėjas" ištrauką ir deklamavo eilėraštį "1958 m. sausio 3 d. ypatingas nekrologas", skirtą vyskupo mirties dienai. Čia pat, tik už kelių žingsnių, stovi 1981-aisiais piktadarių nužudyto Pamūšio ilgamečio klebono Leono Mažeikos paminklas. Po maldos už jo sielą rašytojas L.Balčiūnas skaitė savo knygos "Dekalogo spinduliuos" eilėraštį "Pamūšio parapijos tragedija" nužudytam klebonui atminti.
Prie Pamūšio Liurdo nustebome išvydę didelį gamtovaizdžio pasikeitimą: kur vedė sausas takelis iš Liurdo į kapines - driekėsi milžiniškas vandens plotas, susiliejęs su Mūšos upe. Kaip paaiškino Pakruojo rajono meras Jonas Juozapaitis, tai - prie Mūšos, ties Dvariukų kaimu, pastatytos naujos elektrinės padarinys. Daug kam tai buvo naujiena. Prie Liurdo L.Balčiūnas kalbėjo apie jo statybą, Marijos apreiškimą, o mokytoja Emilija Selezniovienė skaitė iš jo knygos "Tikėjimo keliu" eilėraštį "Švč.M. Marijos apsireiškimas".
Palikę Pamūšį, nuvykome prie Lumbelių ąžuolo, esančio už Titonių kaimo. Į šį ąžuolą yra įkelta daili koplytėlė. Joje - šv.Ignaco skulptūra. Koplytėlė skirta knygnešiui Ignui Bitaičiui atminti. Jos autorius - pakruojiškis Pranas Miežis. Po tylos minutės iš minėtos jubiliato knygos "Sveika, Marija" Pakruojo vidurinės mokyklos moksleivė Ernesta Užiūnaitė perskaitė eilėraštį "Susimąstykim prie Titonių koplytėlės", vaizduojantį šv.Ignaco Lojolos, Jėzuitų ordino įkūrėjo, veiklą, savotiškai primenančią knygnešio Igno Bitaičio kančias ir mirtį kalėjime.
Aplankėme Nepriklausomybės kryžių, pastatytą 1928 metais jubiliato tėvų žemėje, Titonių kaimo vidury. Kryžius titoniečių jėgomis buvo pastatytas iš surinktų laukuose stambių akmenų, panašus į esantį Kaune, Karo muziejuje. Šis kryžius išliko per visus okupacijos metus. Jį iš naujo pašventino 1991-ųjų birželį, per Šv.Antano atlaidus, Linkuvos klebonas Vytautas Masys. Kaip prisimena L. Balčiūnas, šis kryžius titoniečių buvo prižiūrimas, visą laiką aplink jį žydėdavo įvairios gėlės. Per Šeštines ar Sekmines susirinkdavo minios žmonių iš visos apylinkės ir giedodavo. Kultūros namų ansamblio vadovė Aušra Gelažnikienė iškilmingai skaitė iš L.Balčiūno knygos "Dekalogo spinduliuos" šio kryžiaus pašventinimui skirtą eilėraštį "Kryžiaus globoje". Po to netikėtai suskambo giesmė "Glorija. Aleliuja". Ją entuziastingai traukdamos atliko Titonių ansamblietės. Užsukome ir į J.Paukštelio muziejų bei biblioteką. Vedėja Pranė Čirvinskienė papasakojo apie J.Paukštelio, vyskupo K.Paltaroko, jubiliato L.Balčiūno ir kitas ekspozicijas. Šis renginys buvo skirtas kraštiečiui rašytojui L.Balčiūnui, tai lankytojai daugiausia jo kūryba ir domėjosi, žiūrėjo knygas, kurių buvo devyniolika, nuotraukas iš jubiliejaus minėjimų Linkuvos kultūros namuose ir Maironio lietuvių literatūros muziejuje, laikraščių straipsnius.
Antroji renginio dalis vyko atnaujintuose kultūros namuose. Titoniečiai, seniūno Romualdo Staišiūno, Titonių bendruomenės vadovės Aidos Skikienės, ansamblio vadovės A.Gelažnikienės, mokytojos E.Selezniovienės, bibliotekos vedėjos P.Čirvinskienės ir kitų iniciatyva, salę suremontavo, išdažė, išpuošė. Prezidiume sėdėjo seniūnas, rajono meras J.Juozapaitis, Kultūros skyriaus vedėjas Alfredas Šimkus ir rašytojas jubiliatas L.Balčiūnas. Susirinko pilnutėlė salė. Dalyvavo ir du ansambliai - Titonių ir Klovainių.
L.Balčiūnas pristatė savo dvi knygas: "Sielos šauksmas" ir "Švenčių, ugdymo ir kūrybos dvasia". "Sielos šauksmas" - eilėraščių knyga. Tai religiniai filosofiniai mąstymai įvairiais tikėjimo, etikos, Tėvynės meilės, Amžinybės, gynybos, gamtos ir kitais aktualiais klausimais. Labai svarbus skyrius apie Švč.M.Marijos naujausius apreiškimus įvairiose pasaulio vietose, Jos paskutiniąsias pranašystes žmonijai. Nemaža eilėraščių skirta Tėvynės, žmogaus sielos būsenos, susikaupimo, maldos, Šv.Dvasios įtakos ir kitiems apmąstymams. Šiek tiek yra ir satyrinių šmaikštavimų.
"Švenčių, ugdymo ir kūrybos dvasia" - tai autoriaus 19-oji knyga, esė apie religines bei tautines šventes, su jomis susijusius papročius, tradicijas šeimoje, mokykloje, aiškinama jų kilmė, šventimo būdai, įtaka visuomenei bei moksleiviams, ryšys su Bažnyčia. Knygą recenzavo mons. prof. hab. dr.Vytautas Kazlauskas. Kaip pabrėžia recenzentas, "šiais religinio dvasingumo krizės laikais ypač vertingas pats svarbiausias knygos bruožas - autoriaus dvasingumas, kuriuo dvelkia ne tik jo autobiografija, bet ir eseistinių apmąstymų žodžiai bei mintys".
Pats rašytojas tas abi knygas taip ir apibūdino savo kalboje, iš pirmosios paskaitė nemažai eilėraščių, kurių kraštiečiai noriai klausėsi. Salėje vyko knygų paroda, dalyviai susidomėję jas apžiūrėjo, domėjosi tematika.
Pakruojo rajono meras J.Juozapaitis pasidžiaugė L.Balčiūno kūrybingumu. Kultūros skyriaus vedėjas A.Šimkus jubiliatui įteikė kompozitoriaus Juozo Pakalnio, kurio sukaktis buvo ką tik paminėta, portretą.
L.Balčiūnas apdovanojo Titonių ir Klovainių ansambliečius savo knygomis bei įteikė po dešimt naujų eilėraščių, skirtų dainoms. Ansambliečiai pasižadėjo pritaikyti melodijas ir padainuoti kito susitikimo metu.
Labai gražiai skambėjo Klovainių ir Titonių ansambliečių dainos bei muzika. Vakaronės metu rašytojas padeklamavo savo satyrinių eilėraščių. Tarsi iš naujo atgimė Klovainių seniūnija, Titoniai. Gera, kad seniūnijoje vyksta tokie gražūs renginiai. Tai mūsų krašto žmonių indėlis į tautos kultūrą, dvasinį atsigavimą. "Man šis renginys buvo tuo brangesnis, kad jis įvyko mano tėviškėje, nes ji man - mieliausia", - pabrėžė jubiliatas.

Emilija SELEZNIOVIENĖ
Pakruojo rajonas

© 2002"XXI amžius"

Prie vysk.K.Paltaroko paminklo Pamūšyje.
Leonas Balčiūnas - kairėje

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija