Atnaujintas 2002 m. spalio 23 d.
Nr.80
(1087)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kultūra
Valstybė ir Bažnyčia
Darbai
Literatūra
Žvilgsnis
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Festivalis pripildė kasdienybę slėpininga žvaigždžių šviesa

Zarasų rajono Antazavės Dievo Apvaizdos bažnyčioje skambėjo neįprastas instrumentų derinys - birbynėmis grojo Eugenijus Čiplys ir Kastytis Mikiška, o vargonais - Dalia Šakenytė

Rudens vėjo gūsių šėlsme, Aukštaitijos kalvose ir kalvelėse žaižaruojančių klevų ir beržynų auksu, jausmų ir nuotaikų kaita nuvilnijo vienuolika spalvingų šeštojo Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio koncertų. Rugsėjo 8 - spalio 13 dienomis jie skambėjo Utenos, Zarasų, Anykščių ir Ignalinos rajonų koncertų salėse bei bažnyčiose. Dieviška muzika, atliekama garsių kolektyvų ir atlikėjų, pripildė žmonių širdis ramybės ir pilkas kasdienybės valandas nušvietė slėpininga žvaigždžių šviesa.


Lietuva Frankfurte: elegantiška, šviesi, graži

Po Frankfurto mugės įvykusiame susitikime Prezidentūroje (iš kairės):
Saulius Žukas, Darius Kuolys, Ina Marčiulionytė, Kristina Pladienė ir Kornelijus Platelis
Gedimino Žilinsko (ELTA) nuotrauka

Frankfurto knygų mugėje sugriautas ne vienas mitas apie Lietuvą ir jos kultūrą. Pasirodo, ne tik istorinė, bet ir moderni Lietuva gali būti įdomi pasauliui. Kultūros viceministrė Ina MARČIULIONYTĖ sako, kad dabar svarbiausia - pasinaudoti lietuvių rašytojams atsivėrusiomis galimybėmis, o Kultūros ministerija žada rimtai prisidėti prie mūsų šiuolaikinės literatūros sklaidos užsienyje.

Lietuviai iš Frankfurto grįžo tarsi po "Žalgirio" pergalės krepšinio superfinale. Ar teisingas toks įspūdis?

Iš tiesų labai džiaugiamės. Atsiliepimai buvo geresni, nei tikėjomės. Nors Lietuvoje buvo labai daug ginčų ir visokių prognozių, važiavome baimindamiesi. O tai, ką išgirdome per mugės dienas, ką parašė vokiečių spauda, iš tikrųjų pranoko lūkesčius. Lietuvos paviljone apsilankė 42 tūkst. žmonių. Tai, kiek į renginius atėjo lankytojų, kiek duota interviu labai skirtingiems pasaulio leidiniams - ir kinų, ir japonų, ir rusų,- rodo, kad susidomėjimas Lietuva, ir ne tik jos literatūra, buvo didelis. Aš pati kalbėjausi su Singapūro verslininkais, jie prašė medžiagos apie investicijas Lietuvoje. Gerai, kad turėjome tokių knygų kaip "Doing business in Lithuania". Manome, kad prie Lietuvos įvaizdžio kūrimo pasaulyje prisidėjome labai daug. Buvome pristatyti kaip normali moderni Europos valstybė.