Atnaujintas 2002 m. spalio 23 d.
Nr.80
(1087)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kultūra
Valstybė ir Bažnyčia
Darbai
Literatūra
Žvilgsnis
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Festivalis pripildė kasdienybę slėpininga žvaigždžių šviesa

Zarasų rajono Antazavės Dievo Apvaizdos bažnyčioje skambėjo neįprastas instrumentų derinys - birbynėmis grojo Eugenijus Čiplys ir Kastytis Mikiška, o vargonais - Dalia Šakenytė
Sudeikių Švč. Mergelės Marijos bažnyčioje giedojo Vilniaus Arkikatedros Bazilikos Grigališkojo giedojimo ansamblis

Medinėje Palūšės bažnytėlėje - Dominykas Vyšniauskas, Justė Sakalytė (abu grojo triūbomis), Petras Vyšniauskas (saksofonas), Zita Lukošiūnienė (vargonai)
su klebonu kun. Albertu Ulicku

Audronės Driskiuvienės nuotraukos

Rudens vėjo gūsių šėlsme, Aukštaitijos kalvose ir kalvelėse žaižaruojančių klevų ir beržynų auksu, jausmų ir nuotaikų kaita nuvilnijo vienuolika spalvingų šeštojo Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio koncertų. Rugsėjo 8 - spalio 13 dienomis jie skambėjo Utenos, Zarasų, Anykščių ir Ignalinos rajonų koncertų salėse bei bažnyčiose. Dieviška muzika, atliekama garsių kolektyvų ir atlikėjų, pripildė žmonių širdis ramybės ir pilkas kasdienybės valandas nušvietė slėpininga žvaigždžių šviesa.

Skirtas vargonų klasės atkūrimo Lietuvos muzikos akademijoje 40-mečiui

Šį rudenį vykęs Aukštaitijos šeštasis vargonų muzikos festivalis buvo skirtas vargonų klasės atkūrimo Lietuvos muzikos akademijoje 40-mečiui. Vargonų atgimimas Lietuvoje susijęs su profesoriaus Leopoldo Digrio organizacine, pedagogine bei koncertine veikla. Jo rūpesčiu, Lietuvos muzikos akademijoje 1962 m. vasario 11 d. buvo oficialiai atkurta vargonų klasė. Iki šiol ją sėkmingai baigė ir į Lietuvos bei užsienio muzikinį gyvenimą įsiliejo per 60 absolventų. Juos visus simboliškai galima vadinti prof. L.Digrio vaikais ir vaikaičiais. Profesorius džiaugiasi ir didžiuojasi savo auklėtiniais, tarp kurių nemažai kūrybingų, atkaklių, ištikimų savo darbui muzikų. Jo mokinė yra ir uteniškė vargonininkė, Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio direktorė, meno vadovė Zita Lukošiūnienė, entuziastingai dirbanti Lietuvos muzikinės kultūros labui. "Džiugu, kad prieš keletą metų pradėtas darbas tapo tradicija, kad kasmet koncertuose vis daugiau publikos, o į Utenos apskrities mažuosius miestelius atvyksta profesionalūs atlikėjai, žinomi ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Džiugu, kad muzikinius kolektyvus noriai priima bažnyčios. Juk muzika, kaip ir malda, yra viena bendravimo su Aukščiausiuoju Kūrėju formų", - sako Z.Lukošiūnienė.
Aukštaitijos vargonų muzikos festivalis šįmet sukvietė itin ryškias Lietuvos muzikos žvaigždes.

Tarp atlikėjų - ryškiausios šalies muzikos žvaigždės

Renginį globojo Religinės muzikos centro pirmininkas profesorius L.Digrys. Atidarymo koncerte dainavo operos primadona Irena Milkevičiūtė, koncertavo Lietuvos radijo ir televizijos vaikų choras (vadovė Regina Maleckaitė). Festivalio koncertų klausytojai žavėjosi saksofonistu Petru Vyšniausku, Lietuvos kameriniu orkestru, kitais atlikėjais ir kolektyvais. Uteniškių interesams atstovaujantis Seimo narys Algimantas Matulevičius įsitikinęs, kad Lietuvos kultūra ilgus amžius padėjo tautai išsaugoti nacionalinį savitumą. Pasak jo, iniciatyvi ir entuziastinga Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio sumanytoja bei organizatorė Z.Lukošiūnienė, puoselėdama puikų renginį, siekia, kad provincijos klausytojai išgirstų aukšto lygio Lietuvos ir užsienio muzikus. Baigiamajame vargonų muzikos festivalio koncerte grojusio Lietuvos kamerinio orkestro įkūrėjas ir vadovas profesorius Saulius Sondeckis buvo sujaudintas, matydamas Aukštaitijoje puoselėjamus gražius kultūros daigus. Jo nuomone, visuomenei reikia atverti tikrąjį grožį, nes kuo daugiau dvasingų renginių, tuo turtingesnė valstybė. Garbus svečias pastebėjo, jog tokio aukšto meninio lygio festivalį, koks vyko Utenos apskrityje, sugeba surengti ne kiekvienas Europos miestas. "Dieviški J.S.Bacho, V.A.Mocarto, Vivaldžio ir kitų kompozitorių kūriniai priartina žmones prie žemiškojo gyvenimo prasmės", - pastebėjo Sudeikių parapijos klebonas Povilas Klezys. Utenos apskrities viršininkas Vilius Cibulskas, dėkodamas už tradicija tapusį regioninį renginį, įteikė Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio direktorei ir meno vadovei Z.Lukošiūnienei padėkos raštą.

Daugiausia koncertų - bažnyčiose

Net septyni iš vienuolikos festivalio koncertų vyko bažnyčiose. Vilniaus Arkikatedros Bazilikos Grigališkojo giedojimo ansamblis puikiai giedojo Utenos rajono Pakalnių Švč. Trejybės bažnyčioje. Medinėje, be vinių statytoje, ypač jaukioje ir mažoje Ignalinos rajono Palūšės Šv. Juozapo bažnytėlėje grojo P.Vyšniauskas (saksofonas), Dominykas Vyšniauskas (triūba), Justė Sakalytė (triūba) ir vargonavo Z.Lukošiūnienė. Anykščių Šv. Mato bažnyčioje, vargonais grojant Renatai Marcinkutei-Lesiecur, giedojo Vilniaus pedagoginio universiteto akademinis choras "Ave vita" (meno vadovas Kastytis Barisas). Birbynių duetas - Kastytis Mikiška ir Eugenijus Čiplys kartu su vargonininke Dalia Šakenyte neįprastu instrumentų deriniu žavėjo klausytojus Zarasų rajono Antazavės Dievo Apvaizdos ir Zarasų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčiose. Keturi Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio koncertai skambėjo Utenos muzikos mokyklos salėje. Čia dainavo operos primadona I.Milkevičiūtė, vargonavo L.Digrys, dainavo Lietuvos radijo ir televizijos vaikų choras, grojo Vilniaus varinių instrumentų kvartetas "Art brass". Tarptautinei muzikos dienai koncertą skyrė Utenos muzikos mokyklos pedagogai ir mokiniai. Festivalį vainikavo Lietuvos kamerinio orkestro, vadovaujamo prof. S.Sondeckio, koncertas, kuriame dalyvavo ir L.Digrys. Pažymėtina, jog vienas Lietuvos kamerinio orkestro koncertas vyko Vyžuonų Šv. Jurgio bažnyčioje, kurioje prieš kelias dešimtis metų yra klebonavęs S.Sondeckio dėdė Aleksandras Mileika (S.Sondeckio motinos Rozalijos Mileikaitės-Sondeckienės brolis).

Geros muzikos reikia daugybei žmonių

Šeštasis Aukštaitijos vargonų muzikos festivalis baigėsi. Renginys, kasmet stebinantis besiplečiančia geografija, profesionalių atlikėjų gausa, jau turi savo klausytojų ir gerbėjų būrį. Kasmet koncertų salėse ir bažnyčiose vis daugiau jaunų žmonių, rimtojoje muzikoje ieškančių gyvenimo gelmės ir dieviškųjų pradų pojūčio. Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio direktorė ir meno vadovė Z.Lukošiūnienė įsitikinusi,jog muzikinė tradicija nenutrūks. "Man gera, kai jaučiu, kad šitas darbas reikalingas daugybei žmonių. Jei rasiu paramą, palaikymą ir supratimą, festivalis tęsis. Juk, pabuvę muzikos pasaulyje, į kasdienę būtį grįžtame geresni ir dvasiškai stipresni", - sako Zita Lukošiūnienė.

Rūta JONUŠKIENĖ
Utenos, Zarasų, Anykščių ir Ignalinos rajonai

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija