Atnaujintas 2002 m. spalio 23 d.
Nr.80
(1087)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kultūra
Valstybė ir Bažnyčia
Darbai
Literatūra
Žvilgsnis
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Rojus virto pragaru

Per teroristinį išpuolį Indonezijoje žuvo per 190 žmonių

EPA-ELTA nuotrauka

Indonezija - salų valstybė. Balio sala, kuri jau seniai laikoma turistų rojumi, yra viena mažiausių ir užima tik 5,6 tūkst. kvadratinių kilometrų plotą. Nepaisant to, kad Indonezijoje neramumai ir susirėmimai tarp įvairių etninių ir religinių grupių vyksta nuo pat jos paskelbimo nepriklausoma valstybe 1945 metais, Balio saloje visada buvo ramu. Tai nieko neturėtų stebinti, nes šalyje gyvena net 150 tautų, kurios kalba skirtingomis kalbomis bei dialektais, išpažįsta įvairias religijas. Taip pat Indonezijoje visą laiką kėlė maištus komunistai, kurie turėjo savo žmonių net armijos vadovybėje. 1965 metais rugsėjį komunistai bandė surengti valstybės perversmą. Jam nepavykus, komunistų partija buvo uždrausta. Pastaruoju metu labai suaktyvėjo islamistai. Tačiau Balio sala buvo laikoma pati saugiausia vieta visoje Indonezijoje, o pajamos iš turizmo yra gana solidus valstybės biudžeto pajamų šaltinis.
Ir štai spalio 12 dieną Balio saloje esančiame Kutos kurorte, prie dviejų diskotekų, kuriose mėgsta lankytis atostogaujantys užsieniečiai, ypač jauni žmonės iš Australijos, nuaidėjo galingi sprogimai. Žuvo mažiausiai 190 žmonių, šimtai sužeista. Tai pats didžiausias teroro aktas Indonezijos istorijoje ir vienas didžiausių pasaulyje. Taip pat šis barbariškas aktas didžiausias po praėjusių metų rugsėjo 11-osios teroristų akcijos Niujorke. Neatsitiktinai JAV prezidentas Džordžas Bušas dėl sprogimų Balio saloje iškart apkaltino "Al Qaedos" grupuotę. Tokią pat nuomonę išreiškė ir Australijos, kurios daugiausia piliečių žuvo, premjeras Džordžas Hovardas. Jo žodžiais tariant, bombas susprogdino Indonezijos islamo organizacijos "Jemaah Islamiah", glaudžiai susijusios su "Al Qaeda", smogikai. Australijos premjeras paragino, kad ši ne tik Indonezijoje, bet ir visoje Pietryčių Azijoje veikianti organizacija būtų įtraukta į Jungtinių Tautų teroristinių grupuočių sąrašą. Beje, vienas "Jamaah Islamiah" vadovų Abu Bakaras Baširas iškart atmetė tokius JAV ir Australijos kaltinimus ir savo ruožtu apkaltino Jungtines Valstijas, kurios esą surengė teroro aktą, norėdamos sukompromituoti Indoneziją kaip teroristus remiančią valstybę. Tačiau pačioje Indonezijoje visi žino, kad A.B.Baširas yra glaudžiai susijęs su Indonezijos viceprezidentu H.Hazu. Todėl pasklidusios kalbos, kad A.B.Baširas gali būti areštuotas, vargu ar teisingos. Juk tokiu atveju reikėtų suimti ir viceprezidentą.
Indonezijos policija jau suėmė tris įtariamuosius. Buvo suimtas ir vienas karinių oro pajėgų karininkas, bet vėliau paleistas. Nors Indonezijos ir atvykę į pagalbą JAV, Australijos, Japonijos ekspertai pripažįsta, kad tokius sprogmenis galėjo pagaminti tik profesionalas, todėl pasigirdo spėliojimų, jog teroristų reikėtų ieškoti ir armijos sluoksniuose. Bet dabar ir per internetą galima išmokti, kaip pasigaminti bombą, nebūnant specialistu. Tai paaiškėjo po beveik tuo pat metu įvykusio sprogimo netoli Suomijos sostinės esančiame prekybos centre. Pasirodo, kad bombą pasigamino devyniolikos metų chemijos studentas pagal internete aptiktas instrukcijas.
JAV ir Australijos pareigūnai įsitikinę, kad teroro aktą Balio saloje įvykdė O. bin Ladeno organizacija. Jos suaktyvėjimą pastebėjo ne tik JAV Federalinis tyrimų biuras, bet ir kitų šalių žvalgybos. "Al Qaedai" priskiriami ir neseniai surengtas išpuolis Kuveite, kai buvo nužudytas JAV kariškis, bei Prancūzijos tanklaivio susprogdinimas prie Jemeno krantų. Todėl daromos išvados, kad "Al Qaeda" po patirto smūgio Afganistane atsigavo ir vėl pradėjo savo juodus darbus.
Balio salos policijos viršininkas generolas V.Setjavanas pranešė, kad jau nustatyta, jog bomboms gaminti buvo panaudoti Indonezijos armijoje naudojami labai stiprūs sprogmenys "C-4" bei trotilas. JAV Centrinės žvalgybos valdybos ekspertai nustatė, kad analogiškais sprogmenimis prieš porą metų buvo susprogdintas JAV eskadrinis minininkas Jemene.
Buvę perpildyti puikūs Balio salos paplūdimiai dabar tušti. Salos taikūs ir ramūs gyventojai apimti panikos. Ir ne tik dėl galimų naujų teroro aktų. Tuo labiau kad Australijos vyriausybė pranešė turinti labai patikimų duomenų, kad Indonezijoje netrukus bus įvykdyti nauji teroro išpuoliai. Juk vienintelės jų pajamos, ir nemažos, - iš turistų aptarnavimo. Teigiama, kad Balio salą "atrado" ir labai išpopuliarino du vokiečių dailininkai, atvykę į salą 1931 metais. Jie, sužavėti nuostabia salos gamta, puikiais peizažais, be perstojo tapė ir piešė. Žinoma, dailininkus ir jų darbą nuolat stebėjo dideli vietinių gyventojų būriai. Netrukus ir jie patys ėmė tapyti. Ir kas svarbiausia, realistiniuose vietinių gyventojų pieštuose paveiksluose visada atsirasdavo baisūs demonų atvaizdai. Paklausti, kodėl jie piešia demonus, baliečiai aiškina labai paprastai: demonai egzistuoja, tik ne visi juos mato. Ir štai pagaliau Balio salos žmonės sulaukė jų pasirodymo.

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija