Atnaujintas 2002 m. spalio 23 d.
Nr.80
(1087)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kultūra
Valstybė ir Bažnyčia
Darbai
Literatūra
Žvilgsnis
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Latvijos Bažnyčios teigiamai vertina parlamento rinkimų rezultatus

Pagrindinės Latvijos krikščionių Bažnyčios teigiamai įvertino spalio pradžioje vykusiuose šalies parlamento (Seimo) rinkimuose gerą naujų dešiniųjų partijų pasirodymą, kurios palankiau nusiteikusios krikščioniškų vertybių atžvilgiu." Žmonės buvo nepatenkinti iki šiol valdžiusia vyriausybe ir norėjo aiškių permainų, - sakė Ekumeninių žinių agentūrai Latvijoje didžiausios Evangelikų Liuteronų Bažnyčios atstovas ryšiams su žiniasklaida Dzintas Laugalis. -Negavusios paramos iš visų ankstesnių vyriausybių, Bažnyčios dabar tikisi artimesnių santykių ir bendradarbiavimo su naujais vadovais".


Rusija išgyvena naują katalikų engimo bangą“
Novosibirsko vyskupas Jozefas Vertas – apie užsienio kunigų ištrėmimą

Vyskupas Jozefas Vertas

Rusijos demokratėjimas vyksta labai lėtai. Šaliai bandant priartėti prie Europos Sąjungos, ji nuo vasario netgi žengtelėjo keletą ryžtingų žingsnių atgal, mano Jozefas Vertas, 51-erių metų vyskupas iš Novosibirsko (Vakarų Sibiras). Vokiečių kilmės jėzuitas, gimęs sovietų teritorijoje prie Stalino diktatūros metu, kalba apie "naują katalikų persekiojimo bangą". Pakviestas bažnytinės paramos organizacijos "Kirche in Not", jis rugsėjo mėnesį apsilankė Šveicarijoje su paskaitų ciklu, taip pat davė interviu vietos katalikų žinių agentūrai KIPA.
Kaip Rusijos regreso įrodymą, kai buvo tikėtasi, jog senieji laikai - jau negrįžtama praeitis, ganytojas pateikia faktus apie kelių katalikų kunigų, tarp jų ir tų, kurie priklauso Irkutsko (Rytų Sibiro) vyskupijai, ištrėmimą nuo šių metų pradžios. Į "juodąjį sąrašą", J.Verto teigimu, įtraukti dar dešimt užsienio kunigų, kurių laukia ištrėmimas. Už šių valdžios vykdomų "antikatalikiškų represijų", slypi rusų Stačiatikių Bažnyčios įtaka, sako Novosibirsko vyskupas. Jo nuomone, ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dėl taktinių sumetimų nusilenkė Maskvos patriarchato reikalavimams.