Atnaujintas 2002 m. spalio 25 d.
Nr.81
(1088)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Lietuva
Aktualijos
Ora et labora
Darbai
Likimai
Visuomenė
Nuomonės
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Lietuvos Respublikos reprodukcinės sveikatos įstatymo projektas: ką jis siūlo visuomenei?

Rašyti paskatino spalio 7 dieną LTV laidoje "Paskutinė kryžkelė" diskutuotas Lietuvos Respublikos reprodukcinės sveikatos įstatymo projektas. Nors tai dar tik projektas, norėtųsi atkreipti įstatymo projekto iniciatorių ir rengėjų dėmesį į kai kurias mums abejonių keliančias ir labai diskutuotinas vietas.
Įstatymo projekto 2-o straipsnio 3-iu punktu mėginta apibrėžti sąvoką "Draugiškos paslaugos" ("Draugiškos paslaugos - vartotojui palankios, specifinius jo poreikius atitinkančios paslaugos"). Iš karto neaišku, apie kokį vartotoją ir apie kokius specifinius poreikius kalbama, kokio amžiaus vaikams bus taikomas įstatymas, neapibrėžiama, kas laikomas paaugliu. Jeigu Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo 2-ame straipsnyje teigiama, kad "Vaikas yra žmogus, neturintis 18 metų, išskyrus atvejus, kai įstatymai numato kitaip", Reprodukcinės sveikatos įstatymo projekte visiškai neaišku, kokio amžiaus vaikai laikomi paaugliais ir nuo kada jie, anot Reprodukcijos įstatymo projekto 10-o straipsnio 1-os dalies, gaus "moksliniais įrodymais pagrįstą, suprantamą reprodukcinės sveikatos informaciją ir jiems skirtas draugiškas paslaugas".


Siūlau dorą...

Šiuo metu vyksta diskusijos apie žmonių reprodukciją. Tuo pačiu kalbama apie žmogaus laisvę ir pasirinkimą. Vieno pagrindinio dalyko negirdžiu - diskusijos apie jaunimo parengimą šeimai. Vienintelis jaunimo rengimas - kaip patenkinti lytinę aistrą, o po to, jei "atsitiko nelaimė", kaip gražiai jos išvengti. Mano manymu, išaukštinama viena gyvenimo sritis, pamirštant kitas. Ir ta išaukštinta sritis vadinama meile. Argi seksualinis gyvenimas yra meilė? Meilė yra dvasinis reikalas - ilgesys, džiaugsmas, kančia, rūpinimasis savo meilės partneriu visais aspektais ir tik viena meilės dalelė yra seksualinis pasitenkinimas. Dažnai girdime: "aš jį mylėjau visą gyvenimą", "aš dėl jo nerimavau, kol sugrįžo iš karo, nes mano meilė buvo begalinė" ir t.t., ir t.t. Tai argi visą laiką, t.y. visą gyvenimą, ji su juo (tegu bus jis su ja) gulėjo lovoje ir tenkino savo aistrą?
Į žodį "meilė" telpa daug žmogaus jausmų. Telpa ir seksualinis gyvenimas, tiksliau, seksualinio gyvenimo valandėlės, bet tai, leiskite spėti, nors per daug nesuklysiu, turbūt sudaro ne daugiau kaip 1 proc. bendro besimylinčiųjų laiko. Šia mintimi norėjau pasakyti - nelaikykime vaisiaus užmezgimo meilės pasekme. Vaisiaus užmezgimas - intymaus žmonių suartėjimo pasekmė. Kuo dėta meilė, jei vaikas gimsta po išprievartavimo, kuo dėta meilė, jei vaikas gimsta ne iš meilės susituokusių žmonių šeimoje, kuo dėta meilė, jei vaikas gimsta po girtavimo pabendravus intymiai? Kartais nežinant su kuo, tai yra, kaip žmonės sako, neklausiant nei vardo, nei pavardės. Nenuvertinkime žodžio "meilė" vertės. Meilė - šventas žodis.