Atnaujintas 2002 m. spalio 25 d.
Nr.81
(1088)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Lietuva
Aktualijos
Ora et labora
Darbai
Likimai
Visuomenė
Nuomonės
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Dedamas apynasris

Bene daugiausia kalbų ir komentarų Rusijoje sukėlė prezidento V.Putino dekretas, atšaukiantis savo pirmtako Boriso Jelcino dekretą dėl radijo stoties "Laisvė" ("Svoboda") ir "Laisvoji Europa" biuro įkūrimo Rusijoje. Šiame B.Jelcino 1991 m. rugpjūčio 27 d. pasirašytame dekrete buvo sakoma: "Siekiant užtikrinti "Laisvės" radijo vaidmenį ir reikšmę, objektyviai informuojant Rusijos Federacijos piliečius". Dabar Kremliaus pareigūnai aiškino, kad V.Putinas, atšaukdamas B.Jelcino dekretą, nenori uždėti apynasrio šiai radijo stočiai, o tik siekia, kad būtų užtikrintas visų užsienio informacijos priemonių, dirbančių Rusijoje, lygiateisiškumas. Beje, pats V.Putinas pernai vienoje savo kalboje pažymėjo, kad "Laisvės" radijas veikia Rusijoje kaip nacionalinė informacijos priemonė.
Tuo tarpu žinomi Rusijos politikai, rašytojai, "patriotiniai" ir komunistiniai laikraščiai jau kurį laiką kelia didžiulį triukšmą, kad "Laisvės" radijas ir jo darbuotojai visiškai suįžūlėjo ir stengiasi pasirodyti kaip politinio Rusijos gyvenimo dalis, nors "Laisvė" yra užsienio valstybės radijo stotis, o joje dirbantys žurnalistai, nors ir būdami rusai, atstovauja užsienio valstybei. Pirmiausia JAV.


Nesaugu ir prie Kremliaus sienų

Rusijos ir pasaulio žiniasklaida, nustūmusi kuriam laikui į šalį Kaliningrado ir Irako diktatoriaus Sadamo Huseino problemas, pirmuosiuose laikraščių puslapiuose, televizijos ir radijo pranešimuose skelbia apie dar vieną politinę žmogžudystę Maskvoje. Šį kartą politikas buvo šaltakraujiškai nušautas visiškai šalia Kremliaus sienos, matant kelioms dešimtims žmonių. Taip buvo nužudytas 54-erių metų Rusijos Magadano srities gubernatorius Valentinas Cvetkovas. Tai įvyko 9 val. ryto pačiame Maskvos centre, Naujojo Arbato gatvėje, tviskančioje prabangių parduotuvių vitrinomis, kurioje yra daug valdžios įstaigų. Žudikas šaltakraujiškai paleido kulką į gubernatoriaus pakaušį, kai jis, išėjęs iš Magadano srities atstovybės, kalbėjo mobiliuoju telefonu. Todėl manoma, kad banditas buvo profesionalus žudikas, nes, kaip teigia gausūs liudininkai, niekas iš jų negirdėjo šūvio garso, todėl neabejojama, jog šauta iš pistoleto su duslintuvu. Šį kartą, matyt, nepavyks apkaltinti čečėnų "teroristų", nes, liudininkų parodymais, nusikaltėlis atrodė kaip "tipiškas slavas", o ne koks nors "tamsaus gymio" žmogus.