Atnaujintas 2002 m. spalio 25 d.
Nr.81
(1088)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Lietuva
Aktualijos
Ora et labora
Darbai
Likimai
Visuomenė
Nuomonės
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Nesaugu ir prie Kremliaus sienų

Rusijos ir pasaulio žiniasklaida, nustūmusi kuriam laikui į šalį Kaliningrado ir Irako diktatoriaus Sadamo Huseino problemas, pirmuosiuose laikraščių puslapiuose, televizijos ir radijo pranešimuose skelbia apie dar vieną politinę žmogžudystę Maskvoje. Šį kartą politikas buvo šaltakraujiškai nušautas visiškai šalia Kremliaus sienos, matant kelioms dešimtims žmonių. Taip buvo nužudytas 54-erių metų Rusijos Magadano srities gubernatorius Valentinas Cvetkovas. Tai įvyko 9 val. ryto pačiame Maskvos centre, Naujojo Arbato gatvėje, tviskančioje prabangių parduotuvių vitrinomis, kurioje yra daug valdžios įstaigų. Žudikas šaltakraujiškai paleido kulką į gubernatoriaus pakaušį, kai jis, išėjęs iš Magadano srities atstovybės, kalbėjo mobiliuoju telefonu. Todėl manoma, kad banditas buvo profesionalus žudikas, nes, kaip teigia gausūs liudininkai, niekas iš jų negirdėjo šūvio garso, todėl neabejojama, jog šauta iš pistoleto su duslintuvu. Šį kartą, matyt, nepavyks apkaltinti čečėnų "teroristų", nes, liudininkų parodymais, nusikaltėlis atrodė kaip "tipiškas slavas", o ne koks nors "tamsaus gymio" žmogus.
Magadano sritis yra ypatingas Rusijos regionas jau nuo seno. Dar caro laikais į ją buvo siunčiami katorgininkai ir ten važiavo įvairaus plauko avantiūristai, tikėdamiesi rasti aukso, kurio ten ir dabar netrūksta. Apie tai rašė ir rusų literatūros klasikas Antonas Čechovas, lankęsis šiame atšiauriame krašte. Tačiau labiausiai Magadanas tapo žinomas Stalino valdymo laikotarpiu, kai sritis buvo paversta ištisa koncentracijos stovykla. Šimtai tūkstančių kalinių čia žuvo nuo šalčio, bado, ligų - ir visa Magadano aukso ir kitų brangiųjų metalų gavybos pramonė tiesiogiai pastatyta ant kalinių kaulų.
Dar nesugriuvus Sovietų Sąjungai, M.Gorbačiovo "perestrojkai" įsibėgėjus, į Magadaną ėmė plūsti įvairaus plauko nusikaltėliai, siekiantys pasiglemžti aukso versloves. Ir ne tik aukso. Magadano srityje yra sidabro, molibdeno, vario, net naftos. Visa tai tarsi magnetas traukia "prichvatizuotojus", kūrusius srityje įvairias bendroves, firmas.
1996 metais tapęs Magadano srities gubernatoriumi, V.Cvetkovas iš pat pradžių ėmėsi priemonių sutramdyti tokį savavaliavimą ir chaosą. Todėl niekas neabejoja, kad V.Cvetkovo nužudymas siejamas ne su jo politinėmis nuostatomis, o dėl aukso gavybos.
Rusijos politikų žmogžudystės nėra jokia naujiena. Ypač jeigu tie politikai susiję su verslo sferomis. Išimtį sudaro nebent 1998 metais lapkričio mėnesį savo namo laiptinėje nužudyta Valstybės Dūmos deputatė Galina Starovoitova, kurios demokratinės pažiūros ir bekompromisinė kova už demokratiją ypač nepatiko komunistams ir imperininkams.
Rusijos NTV televizija po V.Cvetkovo nužudymo paskelbė toli gražu ne visą pastarųjų metų politinių žmogžudysčių sąrašą. Taip 1996 metais, sprogus padėtai bombai, buvo sunkiai sužeistas Maskvos vicemeras Valerijus Šancevas. 1997 metų rugpjūtį taiklus snaiperio šūvis pakirto Sankt Peterburgo vicegubernatoriaus Michailo Manevičiaus gyvybę. Šių metų rugpjūčio mėnesį Maskvoje buvo nužudytas Valstybės Dūmos deputatas ir vienas partijos "Liberalioji Rusija" vadovų Vladimiras Golovliovas. Šiemet net du kartus buvo pasikėsinta į Maskvos vicemero Josifo Ordžonikidzės gyvybę. Taip pat buvo nužudyti žinomi žurnalistai, "per daug žinoję" ir skelbę apie valstybės turto privatizavimo užkulisius. Garsiausias iš jų buvo žinomo Rusijos televizijos žurnalisto Vladislavo Listjevo nužudymas. Kaip jau įprasta, nė vienas minėtų ir neminėtų nusikaltimų nebuvo atskleistas, ir niekas netiki, kad taip atsitiks ir ateityje. Juk ir buvęs prezidentas B.Jelcinas po tų garsių žmogžudysčių buvo pareiškęs, kad pats asmeniškai kontroliuosiąs nusikaltimų tyrimą. Ir šį kartą dėl V.Cvetkovo nužudymo prezidentas V.Putinas bemat iškvietė į Kremlių vidaus reikalų ministrą Borisą Gryzlovą bei generalinį prokurorą Vladimirą Ustinovą ir griežtai pareikalavo jų imtis visų įmanomų priemonių, kad nusikaltėliai būtų surasti. Toks V.Putino operatyvus įsikišimas aiškinamas tuo, kad V.Cvetkovas buvo laikomas "Kremliaus žmogumi" ir net asmeniniu V.Putino bičiuliu. Tačiau Rusijos žiniasklaida labai skeptiškai vertina tokius V.Putino žingsnius ir net kai kurie politikai siūlo lažybas, kad ir šis nusikaltimas atskleistas nebus.
Tuo tarpu daugelis Rusijos politikų, jau nekalbant apie visuomenę, vėl ėmė reikalauti nedelsiant atšaukti prezidento V.Putino dekretą dėl mirties bausmės vykdymo sustabdymo.
O, praėjus vos kelioms valandoms po gubernatoriaus V.Cvetkovo nužudymo, Magadane faktiškai jau prasidėjo naujojo gubernatoriaus rinkimų kampanija. Į nužudytojo vietą jau pateikė pretenzijas net trys kandidatai.

Parengė
Petras KATINAS

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija