Atnaujintas 2002 m. lapkričio 1 d.
Nr.82
(1089)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Žvilgsnis
Likimai
Visuomenė
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Lietuvos Respublikos Prezidentas XXI amžiuje


„XXI amžiaus“ redaktoriaus kabinete Garbiajam svečiui įteikiamos knygos
„XXI amžiaus“ redakcijos kolektyvas ir jaunimo ansamblio "Atžalynas" atstovai pasitinka atvykstantį Prezidentą
„XXI amžiaus“ redakcijos žurnalistai Kazimieras Vikonis (centre) ir Kazimieras Dobkevičius įteikė Prezidentui
S.Valiukaitės-Juknienės akvarelę "Rūkas"

Prezidentas Valdas Adamkus nusifotografavo su grupe "XXI amžiaus" žurnalistų

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

Spalio 28 dieną, pirmadienį, Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus praleido Kaune. Prezidento dienotvarkė buvo išties turininga ir plati. V.Adamkus aplankė Technologijos ir Vytauto Didžiojo universitetus, kur bendravo su profesūra ir studentais, apžiūrėjo naujus VDU Katalikų teologijos fakulteto rūmus, dalyvavo Kauno politologų klubo surengtame susitikime su studentų ir jaunimo organizacijų lyderiais, buvo užsukęs į Architektų namus, kur įsikūręs jo rinkimų štabas - ten kalbėjosi su architektais. Lankydamasis Kaune, Valdas Adamkus Kauno susitiko su Kauno arkivyskupu metropolitu Sigitu Tamkevičiumi, kurį pasveikino artėjančio gimtadienio (lapkričio 7 dieną) proga. Prezidentas pietavo kartu su arkivyskupu. Pietų metu užsimezgusiame pokalbyje V.Adamkus ir arkivyskupas S.Tamkevičius aptarė šalies kaimo perspektyvas integracijos į ES procese. Arkivyskupas S.Tamkevičius šalies vadovui taip pat užsiminė apie įstatymų bazės ribojamą katalikiškų mokyklų plėtrą. Nemažai dėmesio buvo skirta ir Prisikėlimo bažnyčios atstatymo problemoms. V.Adamkus pažadėjo savo paramą siekiant, kad ši ne tik Kauno, bet ir visos Lietuvos šventovė pagaliau būtų atstatyta. Šalies vadovas pritarė, jog ši šventovė yra ne mažesnis paminklas kaip sostinėje atstatomi Valdovų rūmai.
Po pietų Kauno arkivyskupijos kurijoje Lietuvos Respublikos prezidentas, lydimas arkivyskupo S.Tamkevičiaus, VDU Katalikų teologijos fakulteto dekano mons. dr. Vytauto Stepono Vaičiūno, Prezidento patarėjo Raimundo Mieželio ir jo padėjėjo socialinės politikos klausimais Juozo Ruzgio, apsilankė laikraščio "XXI amžius" redakcijoje.
Jau redakcijos prieigose, kiemelyje, Lietuvos Prezidentą ir jį lydinčiuosius pasitiko etnografinio jaunimo ansamblio "Atžalynas" (vadovė Teresėlė Varnagirienė) skambi daina, poezijos posmas, gėlių puokštė, leidyklos "Naujasis amžius" direktorė Livija Šiugždienė, laikraščio vyr. redaktorius Edvardas Šiugžda, žurnalistas kazi-mieras Vikonis ir kiti redakcijos darbuotojai. Apžiūrėjęs redakcijos patalpas, pasikalbėjęs su stilistėmis, korektorėmis, maketuotojais, techniniu laikraščio personalu, Lietuvos Prezidentas buvo pakviestas į redaktoriaus kabinetą. Prie gaivinančiais gėrimais, vaisiais ir saldainiais padengto stalo susėdo prezidentas V.Adamkus, arkivyskupas S.Tamkevičius, mons. V.S.Vaičiūnas, Prezidento patarėjas R.Mieželis, padėjėjas J.Ruzgys, direktorė L.Šiugždienė, redaktorius E.Šiugžda bei žurnalistas k.Vikonis. Pokalbyje buvo paliestos aktualios Lietuvos žiniasklaidos problemos, kultūros klausimai. Atskirai buvo paminėtas tautos didvyris Romas Kalanta, jo aukos paminklo problemos. Besikalbant šiais klausimais, Prezidentas atkreipė dėmesį į tai, kad daugelį neigiamų reiškinių, esančių mūsų visuomenėje, vis dar ryškiai veikia 50 metų trukęs krašto sovietinimas ir su juo susijusios mąstymo tendencijos. Pasibaigus pokalbiui, šalies vadovas pasirašė ant "Aidų" leidykloje išleistų knygų "Lietuva prie Adamkaus" (dedikacijos Prezidentui), palinkėjimus redakcijai ir leidėjams užrašė ant portretinės nuotraukos.
Iš redaktoriaus kabineto Lietuvos Prezidentas buvo palydėtas į gretimą kambarį, kur jam buvo pristatyti redakcijoje besidarbuojantys žurnalistai. Jo Ekscelencijai maloniai sutikus fotografas R.Šaknys įamžino foto juostoje prezidentą V.Adamkų su žurnalistais. Redakcijos kolektyvo vardu ponams Almai ir Valdui Adamkams buvo padovanota žinomos lietuvių tapytojos Sofijos Valiukaitės-Juknienės 1959-aisiais lieta akvarelė "Rūkas", archyvinis 1939-ųjų gruodžio mėnesio pabaigos laikraščio "XX amžius" numeris, šių metų trečiasis žurnalo „Naujoji Romuva“ numeris, leidyklos „Naujasis amžius“ išleistos knygos ir keli "XXI amžiaus" paskutiniai numeriai, padėkota už apsilankymą.
"Ilgiausių metų linkime, likti prezidentu linkime, Dievo palaimos prašome", - taip dainavo "Atžalynas" ir redakcijos darbuotojai, išlydėdami Lietuvos Prezidentą, o keturiolikmetė Eglė Raudytė, įteikusi V.Adamkui gėles ir Prezidento pabučiuota labai rimtai pažadėjo mėnesį nesiprausti…
Užsukęs į Katalikų interneto tarnybą, įsikūrusią to paties pastato antrame aukšte, prezidentas V.Adamkus po kelių minučių išvyko į susitikimą su studentų ir jaunimo organizacijų lyderiais Vilniuje.

Kazimieras VIKONIS
Kaunas

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija