Atnaujintas 2002 m. lapkričio 1 d.
Nr.82
(1089)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Žvilgsnis
Likimai
Visuomenė
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Drama Maskvoje

Taip, įkaitų grobimas - nepateisinama priemonė siekti net teisaus ir švento tikslo, bet... O tas "bet" ir yra problemos raktas. Maskvos TVR diktoriai kitų epitetų nežino - tik teroristai, nusikaltėliai, smogikai, rečiau - separatistai. Iš principo tie patys žodžiai skambėjo laisvės kovų metais okupuotoje Lietuvoje, ta pačia kalba, tokiu pačiu tikslu, tokiomis pačiomis priemonėmis ir tokiais pačiais brutalaus smurto ir akiplėšiškos demagogijos metodais. Ir Vakarų Ukrainoje tuomet tas pats dėjosi.
Diplomatų etika neleidžia aukštiems valstybės pareigūnams prabilti apie valstybinį terorizmą. Kalbama, kad čečėnų jau išskersta per pusantro šimto tūkstančių ir vis su ta pačia "vadavimo iš ko nors" vėliava. Kita tiek ištremta iš gimtosios žemės. Miestai paversti griuvėsių laukais. Kodėl čečėnams neleidžiama tvarkytis savo žemėje patiems? Neapykanta negausiai išdidžiai kalniečių tautai norom nenorom kelia asociacijų su nusikaltėliškų komunizmo ir nacizmo ideologijomis. Nejau atgyja tai, kas dar nespėjo sunykti? Prisiminkime Europos žydų likimą, Krymo totorių, tų pačių čečėnų totalinę tremtį. O gal iš tiesų toji "vadavimo" ideologija ir nebuvo sunykusi?
Kodėl III tūkstantmečio slenkstį peržengus, kai Vakarų politinėje kultūroje iškeltas visai žmonijai esminės svarbos žmogaus teisių klausimas, Rusijos prezidentas nesiryžta prie apvalaus stalo su Ičkerijos prezidentu aptarti taikaus sambūvio sąlygas? Nejaugi dar reikės įrodinėti, kad ir čečėnai - žmonės, turintys tokias pačias prigimtines teises, kaip ir kiti?
Ir vėl iškyla Liuksemburgo efekto problema, kuri ir yra išsamus atsakymas, ko reikėjo imtis, kad Maskvos drama baigtųsi ne tragedija, kad dingtų dingstis tokiems išpuoliams apskritai. Europos ekonominė ir karinė galybė - Vokietija nebombarduoja Liuksemburgo miestelių, "nevaduoja" šalies gyventojų, neverčia jų trauktis iš gimtinės į kaimynines šalis. Kodėl?
Modžahedų reikalavimas nutraukti karo veiksmus Ičkerijos teritorijoje ir atitraukti svetimą kariuomenę yra visiškai teisėtas ir negali kelti jokių abejonių. Rugsėjį Vilniuje viešėjęs buvęs Ičkerijos parlamento pirmininkas A.Idigovas viename susitikime ištarė frazę: "Mes atiduoti suėsti". Kas ir kodėl pasmerkė kalniečių tautą sunaikinimui? Ar iš to nekyla logiška išvada, kad prie to paties apvaliojo stalo turėtų rastis kėdė ir Amerikos prezidentui?
Juk Europos, neapsiriksime pasakę - ir viso pasaulio, saugumas yra nedalomas. Ir jau kitaip nebus, nes ir būti negali. Teigiami ir neigiami neišvengiamos globalizacijos procesai akivaizdžiai rodo, kad Čėčėnijos problema - jau seniai ne vien tik Rusijos vidaus reikalas.
Post scriptum
Spalio 26 dienos rytas siūbtelėjo ne laukiamą derybų pradžią dėl svetimos kariuomenės atitraukimo iš Ičkerijos Respublikos, o jėgos sprendimą. Tai senas, bet problemos anaiptol nesprendžiantis, valstybinio terorizmo metodas. Susidaro vaizdas, kad iš cheminio ginklo arsenalo buvo panaudotos momentinio veikimo paralyžiuojančios dujos. Teatro salėje buvusieji įkaitai ir modžahedai buvo apsvaiginti ir panaudoti ginklų nespėjo. "Specnazo" smogikams beliko pusšimtį jau nejudančių čečėnų kovotojų pribaiginėti šūviais į galvą. Tai buvo padaryta iš tiesų profesionaliai - kulkos nekliudė nė vieno sprogmenų paketo, kuriais buvo apsijuosę čečėnai, nekliudė ir daugelyje salės vietų padėtų užtaisų. Kiek įkaitų žuvo nuo šūvių, kiek nuo dujų mirė, dar neaišku. Gal iki šimto, gal daugiau? Žuvusiųjų įkaitų lavonai buvo skubiai pašalinti iš teatro salės, o čėčėnų kovotojų palikti televizijos kameroms užfiksuoti... Gydytojams, prašnekusiems apie masinį įkaitų apnuodijimą nervų sistemą stipriai veikiančiomis dujomis, tuojau pat buvo užčiauptos burnos.
Gyventojų grobimas įkaitais negali būti pateisintas jokiais atvejais. Tačiau šiuo atveju nedera pamiršti, kad didelės valstybės teroras mažos, išdidžios, kovojančios su pavergėju ir siekiančios nepriklausomybės tautos atžvilgiu, tarptautinės teisės įvardijamas kaip genocidas - didžioji žmonijos nelaimė, visada provokuojanti atsakomuosius veiksmus. Kelia nuostabą, kad demokratijos prieangyje mindžikuojančioje Rusijoje neatsirado antrojo generolo V.Lebedžio. Pirmasis suprato, kad Čečėnija nėra ir niekada negalės būti Rusijos priešas, kad Ičkerijos geopolitinė padėtis lemia jai tapti taikia ir draugiška Rusijos kaimyne. Tik nereikia šio tapsmo trukdyti.
Kai Alžyro karas beviltiškai užsitęsė, 1958 metais išrinktas prezidentas generolas Šarlis de Golis pirmuoju savo uždaviniu paskelbė - nutraukti karą, pradėti derybas su nepriklausomybės siekiančia kolonija. Ir 1962 metais Alžyras tapo nepriklausomas. Didžiosios Prancūzijos vadovas suvokė savo atsakomybę istorijai.
Čečėnai dar turės palaukti. Neilgai. Spartėjančios globalizacijos amžiuje mažutės tautos karas su imperiniu gigantu yra apgailėtinas akibrokštas tarptautinei teisei ir teisingumui.

Edmundas SIMANAITIS
Jonava

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija