Atnaujintas 2002 m. lapkričio 1 d.
Nr.82
(1089)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Žvilgsnis
Likimai
Visuomenė
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Dvi maldos ir padėkos dienos su vyskupu

Vyskupą Eugenijų Bartulį pasitiko vaikai. Kairėje - Baisogalos klebonas mons. Pranciškus Ščepavičius

Spalio 5 - 6 dienomis Baisogaloje, Radviliškio rajone, lankėsi Šiaulių vyskupas ordinaras Eugenijus Bartulis, kurį lydėjo vyskupijos kancleris Remigijus Čekavičius, monsinjorai Kleopas Jakaitis ir Antanas Bitvinskas. Vyskupo viešnagės tikslas - Sutvirtinimo sakramento teikimas tikintiesiems ir Baisogalos Šv.Trejybės bažnyčios 120-ies metų sukakties minėjimas.
Aukštojo ganytojo sutikti susirinko minios tikinčiųjų ne tik iš miestelio, bet ir iš atokesnių kaimų bei seniūnijų. Taip pat iškilmėse dalyvavo choristai, generolo P. Plechavičiaus šaulių rinktinės, Baisogalos atskirojo būrio šauliai, jaunieji šauliai, kitų organizacijų, įstaigų atstovai su bažnytinėmis ir valstybinėmis vėliavomis. Vyskupą E.Bartulį pasitiko ir Baisogalos klebonas mons. P.Ščepavičius, seniūnas - R.Kalvaitis, taip pat būrys vaikų ir jaunimo. Iškilmingą sutikimo maršą grojo Pakiršinio kaimo pučiamųjų orkestras (vadovas V.Stulginskas), o mergaitės, pasipuošusios tautiniais drabužiais, tautinių juostų pynėmis, pasitiko garbųjį ganytoją. Sveikinimo žodžius tarė Baisogalos bažnyčios klebonas mons. P.Ščepavičius ir seniūnas R.Kalvaitis, kuris įteikė atminimo suvenyrą, o moterys padovanojo lietuvišką sūrį.
Vyskupas E.Bartulis padėkojo už šiltą ir gražų sutikimą. Tada iškilminga procesija su bažnytinėmis ir valstybinėmis vėliavomis, giedant bažnyčios chorui ir skambant varpams, įėjo į bažnyčią.
Pirmoji diena
Pirmosios dienos popietę vyskupas teikė Sutvirtinimo sakramentą, aukojo šv.Mišias už vaikus, kurie tą dieną priėmė Sutvirtinimo sakramentą, jų tėvus ir Sutvirtinimo tėvelius. Pamokslo jaunimui metu plačiai palietė jaunimo vaidmenį ir svarbą šiuolaikiniame pasaulyje, ypatingą reikšmę skirdamas krikščioniškai dvasiai, moralinei ir dvasinėms vertybėms puoselėti ir saugoti. Ganytojas palinkėjo būti gerais ir dorais katalikais.
Šv.Mišių metu beveik 50-iai tikinčiųjų vyskupas E.Bartulis suteikė Sutvirtinimo sakramentą. Pamaldų metu giedojo jaunimo choras, vadovaujamas vargonininko R.Juzukonio. Be kitų giesmių, pabaigoje buvo atlikta speciali giesmė "Mylimas Ganytojau" (žodžiai - M.Pelėdienės, muzika - mokytojos G.Muklickienės).
Vyskupas, priėmusiems Sutvirtinimo sakramentą, dalijo šv.Komuniją, vėliau kiekvienam įteikė ir pažymėjimus.
Antroji vyskupo lankymo diena
Sekmadienį, spalio 6-osios vidurdienį, vyskupas E.Bartulis pradėjo antrosios dienos viešnagę Baisogalos parapijoje. Tą dieną buvo švenčiama Švč.Trejybės bažnyčios 120-ies metų sukaktis.
Po Baisogalos bažnyčios klebono monsinjoro P.Ščepavičiaus ataskaitos vyskupui apie parapijos reikalus ir veiklą, vyskupas E.Bartulis aukojo sekmadienio sumos pamaldas. Šv.Mišios buvo aukojamos už parapiją, kleboną ir gyvuosius parapijiečius. Pamokslo metu vyskupas plačiai nušvietė Dievo ir Bažnyčios reikšmę šiuolaikiniame gyvenime. Tikėjimo tiesų ir Evangelijos skelbimas bei ištikimybė Kristui - tą skelbia bažnyčia ir klebonas, ir tai turi didžiulę reikšmę mūsų visų gyvenime. Kalbėjo, kad Baisogaloje dar daug žmonių, o ypač jaunimo, yra nutolę nuo Dievo ir Bažnyčios. Vagystės, girtuoklystė, narkomanija, kitos negerovės - visa tai veda į nusikaltimo liūną. Vyskupas daug dėmesio skyrė šeimai, kuri jau iš mažens turi vaikus auklėti ir ugdyti vaikų sąmonėje doros, tikėjimo principus, jaunimą vesti tiesos ir gėrio keliu. "Sekmadieniais ateikite į bažnyčią, dvasia pakilkite aukščiau, skaitykite katalikišką spaudą ne tik tėvai, bet ir vaikai", - ragino tikinčiuosius ganytojas.
Po šv.Mišių iškilminga procesija, vadovaujama vyskupo, ėjo apie bažnyčią. Po pamaldų vyskupas E.Bartulis ir Baisogalos šaulių būrio vadas G.Kuckailis prisaikdino jaunųjų šaulių grupę.
Pasibaigus pamaldoms, visuomenė, organizacijos sveikino vyskupą E.Bartulį ir kleboną P.Ščepavičių. Baisogalos seniūnas R.Kalvaitis nuoširdžiai dėkojo vyskupui už apsilankymą, maldas ir pamokslus, klebonui - už nuoširdų ir pasiaukojamą 23-ejų metų darbą parapijos ir seniūnijos žmonių labui. Parapijiečiai - krikščionys - demokratai, konservatoriai, politiniai kaliniai ir tremtiniai, kitos organizacijos ir pavieniai asmenys - sveikino garbųjį svečią, teikė gėles, atminimo suvenyrus, knygas.
Vyskupas E.Bartulis, nuoširdžiai padėkojęs už šiltus sveikinimus ir linkėjimus, dar kartą palinkėjo visiems Dievo palaimos, sveikatos ir asmeninės laimės.
Dvi dienas Baisogaloje su vyskupu E.Bartuliu buvo kalbamos maldos, giedamos giesmės, klausomasi šiltų ir nuoširdžių vyskupo pamokslų, pamokymų, patarimų. Žmonės ne tik įsijautė į maldos prasmę, bet ir pajuto atsakomybę už savo vaikus, artimuosius. Ganytojo maldos ir tikėjimas sušildė mūsų jausmus, sustiprino tikėjimą, pakylėjo arčiau Dievo ir bažnyčios.

Stasys GENTVILAS
Baisogala,
Radviliškio rajonas

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija