Atnaujintas 2002 m. lapkričio 1 d.
Nr.82
(1089)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Žvilgsnis
Likimai
Visuomenė
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Pamąstymas prieš Vėlines…

Ateina Vėlinės. Kapus ir kapelius užplūs žmonių minios. Užsiliepsnojus kapinėse žvakučių jūrai, prie savo artimųjų kauburėlių rymos ir suaugusieji, ir mažieji… Bus be galo gražu ir prasminga. Tiek labai gaila, kad dar daug kur mūsų jaunimas į kapines užklysta tik tą vienintelį Vėlinių vakarą, ir tai galbūt tėvų išvaryti arba todėl, kad tą vakarą nebūna šokių… Apie tai ir susimąsčiau Vėlinių išvakarėse.
Šią vasarą teko apsilankyti daugelyje kapinių. Parymojau prie giminaičių, pažįstamų, buvusių mokytojų, bendramokslių kapelių. Keisčiausia, kad visose mano aplankytose kapinėse sutikau beveik vien tik senyvo amžiaus moteris, kurios tvarkė tuos pilkus kauburėlius, puošė gėlėmis, laistė. O štai viena moteriškė tempė sklidiną kibirą vandens net iš už kapinių esančio tvenkinio.
- Turbūt neturite vaikaičių, kad jums niekas nepadeda? - užkalbinau, paimdamas iš jos rankų sunkų kibirą.
- Ir vaikaičių, ir provaikaičių turiu, bet jų į kapines nenuvarysi, - atsiduso. - Paprašiau anądien, kad palaistytų nuo kaitros ant kapo vystančias gėles. Tai jie tik pasišaipė iš manęs, sakydami, kad jau ir Lietuvoje greitai degins numirėlius ir jokių kapinių nebereikės…
- Ir aš saviškių niekaip nenuvarau, - įsiterpė į pokalbį kita, šalia ravėjusi apleistą kapelį. - Marti neleidžia. Sako, kam vaikus tampyti po kapines.
- Blogai, labai blogai darote, kad šitaip šnekate! - net pyktelėjo netoliese su keturiais savo vaikeliais tvarkiusi didžiulį giminaičių kapą moteris. - Ir maniškiai nenoriai ėjo į kapines, bet pripratinau. Dabar jau patys vos ne kasdien bėga palaistyti karščio kamuojamų gėlių, nuravi piktžoles.
Klausiausi šių moterų pokalbio ir mąstau: iš tiesų, jeigu mūsų jaunimas, užuot tuščiai slampinėjęs, neįpras lankytis kapinėse, nenorės pasilenkti ir padirbėti prie to pilko žemės kauburėlio, supilto seneliams, proseneliams, kitiems artimiesiems ar šiaip buvusiems pažįstamiems - tai kas po mūsų mirties tvarkys mums supiltus žemės kauburėlius? Juolab kad ir prieš šias Vėlines daug kur kapus tvarkė vien vyresnio amžiaus moterys. Jaunimo čia beveik nesimatė.
Pamąstykime apie tai nors šį Vėlinių vakarą, stovėdami prie savo artimųjų kauburėlių, išdabintų tik jūsų vienų rankomis. Juk mūsų kultūra priklauso ir nuo pagarbos mirusiesiems. Tą vaikams reikėtų teigti nuo mažų dienų.

Pranciškus ŽUKAUSKAS
Mokytojas

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija