Atnaujintas 2002 m. lapkričio 13 d.
Nr.85
(1092)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Susitikimai
Krikščionybė ir pasaulis
Darbai
Žvilgsnis
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Ambasadorių žmonų viešnagė

Ambasadorių žmonos prie Puntuko akmens

Anykščių krašte jau ne kartą yra lankęsi įvairių pasaulio šalių diplomatai, reziduojantys mūsų šalyje. Kai kurie čia ilsėjosi, grožėjosi nepakartojama gamta, kiti buvo atvykę su darbo vizitu.
O spalio 24-ąją Anykščiuose viešėjo ambasadorių žmonos. Tokią išvyką organizavo Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija. Viešnias lydėjo užsienio reikalų ministro žmona Romualda Valionienė, šios ministerijos valstybės sekretoriaus žmona Jolita Ignatavičienė, Vilniaus miesto mero žmona Agnė Zuokienė, taip pat Užsienio reikalų ministerijos Diplomatinio protokolo skyriaus darbuotoja Dalia Ambrozevičiūtė.


Šventė Fabijoniškėse

Valančiukai panoro nusifotografuoti su Seimo nare Irena Degutiene (viduryje) ir TS (Lietuvos konservatorių) Fabijoniškių skyriaus pirmininku Romualdu Liutkumi (kairėje)

Pasaulinės akcijos randa atgarsį ir mūsų tėvynėje. Australijoje prasidėjęs judėjimas "Išvalykime pasaulį" jau kelinti metai prisimenamas sostinėje. Arčiausiai šio judėjimo yra seniūnijos. Jos organizuoja teritorijos valymą, šiukšlių rinkimą, medelių sodinimą. Tačiau ne vien tai. Pasakoja Tėvynės Sąjungos (Lietuvos konservatorių) Vilniaus Fabijoniškių skyriaus pirmininkas Romualdas Liutkus: "Idėją suvokiame ir plačiau, ir giliau. "Išvalykime pasaulį" - tai ne vien šiukšlės pakėlimas nuo žemės. Juk per penkiasdešimt sovietinės okupacijos metų užsiteršė žmonių sąmonė. Reikia viską išvalyti, išmokyti žmones bendravimo meno. Norisi, kad iš talkos sugrįžę žmonės neliktų abejingi vieni kitiems: prieitų prie verkiančio vaiko, sulaikytų narkotikų prekeivį ar nusikaltėlį, apgintų silpnesnį už save. Įsižiūrėkime į mūsų partijos emblemą. Gediminaičių stulpai - tai Lietuvos karžygių laikus menantis simbolis, ąžuolo šaka su gilėmis - tvirtumo, stiprybės simbolis. Šia akcija norėjosi pabudinti žmonių pilietiškumą, paskatinti gintis nuo išorinių ir vidinių negerovių, ugdyti nesenstančias vertybes".


Smėlėtais takeliais - į lietuvišką mokyklą

Jurgelionių kaimas (Šalčininkų r.), nuo Dieveniškių nutolęs į šiaurės rytus per keturis kilometrus, įsikūręs prie kelio į Ašmeną, yra bene didžiausia gyvenvietė prie pat Baltarusijos sienos dabartinei Lietuvos teritorijai priklausančiame iškyšulyje. Aplinkui - oficialiai Baltarusijos žemės. Pasak akademiko Zigmo Zinkevičiaus, estų kalbininkas baltistas Peteris Aruma, Tartu ir Stokholmo universitetų profesorius, pėsčias išvaikščiojęs šį kraštą XX a. pradžioje, 1930 metais vokiečių kalba išleistoje knygoje "Vilniaus apylinkių lietuviški tarmiški tekstai" tvirtina, jog tuomet visi Jurgelionių kaimo žmonės mokėjo lietuviškai. Dabar čia lietuviškai kalba tik viena Vanagų šeima, auginanti tris vaikus. Dar lietuviškai kalbėjomės su Jadvyga Ležnevičiene, auginančia du vaikus. Ji sakė:"Aš esu lietuvė, bet vyras - nelietuvis, todėl šeimoje kalbamės dviem kalbomis". Moteris sakė, jog daugiau valstybine kalba kalbančių suaugusių žmonių čia nesama.