Atnaujintas 2002 m. lapkričio 13 d.
Nr.85
(1092)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Susitikimai
Krikščionybė ir pasaulis
Darbai
Žvilgsnis
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Smėlėtais takeliais - į lietuvišką mokyklą

Jurgelionių kaimas (Šalčininkų r.), nuo Dieveniškių nutolęs į šiaurės rytus per keturis kilometrus, įsikūręs prie kelio į Ašmeną, yra bene didžiausia gyvenvietė prie pat Baltarusijos sienos dabartinei Lietuvos teritorijai priklausančiame iškyšulyje. Aplinkui - oficialiai Baltarusijos žemės. Pasak akademiko Zigmo Zinkevičiaus, estų kalbininkas baltistas Peteris Aruma, Tartu ir Stokholmo universitetų profesorius, pėsčias išvaikščiojęs šį kraštą XX a. pradžioje, 1930 metais vokiečių kalba išleistoje knygoje "Vilniaus apylinkių lietuviški tarmiški tekstai" tvirtina, jog tuomet visi Jurgelionių kaimo žmonės mokėjo lietuviškai. Dabar čia lietuviškai kalba tik viena Vanagų šeima, auginanti tris vaikus. Dar lietuviškai kalbėjomės su Jadvyga Ležnevičiene, auginančia du vaikus. Ji sakė:"Aš esu lietuvė, bet vyras - nelietuvis, todėl šeimoje kalbamės dviem kalbomis". Moteris sakė, jog daugiau valstybine kalba kalbančių suaugusių žmonių čia nesama.
Nors aplinka nelietuviška, daug Jurgelionių kaimo vaikų moka valstybinę kalbą. 1997-1998 mokslo metais čia buvo įkurta Vilniaus apskrities viršininko administracijos pradinė mokykla. Į ją iš pradžių atėjo šeši mokiniai, netrukus - dar du. Visi jie tilpo mažame šaltame kambarėlyje. Šiemet Jurgelionių pradinėje mokykloje mokosi dvidešimt du mokiniai. Juos moko trys mokytojos. Baigę keturias šios mokyklos klases, gerai išmokę valstybine kalba skaityti, rašyti, skaičiuoti, vaikai tęsia mokslą Dieveniškių "Ryto" vidurinėje mokykloje.
Spalio pabaigoje Jurgelionių kaime vyko didelė šventė. Smėlėtais takeliais į lietuvišką mokyklą, švenčiančią penkerių metų sukaktį, skubėjo ne tik mokiniai, bet ir jų tėveliai. Susirinko gausus būrys svečių iš Kauno ir Vilniaus, iš aplinkinių lietuviškų mokyklų.
Dėl vietos stokos prigludę vienas prie kito visi tilpome tame pačiame kambarėlyje, kur prieš penkerius metus įsikūrė mokykla; tik dabar kambarėlis buvo šiltesnis ir jaukesnis: ant medinėmis lentutėmis išmuštų sienų kabėjo mokinių piešiniai, nuo medžių šakelių sviro popierinės kaukės. Tačiau labiausiai džiugino šių darbelių autoriai - vaikai, tą dieną gražiai koncertavę svečiams. Jie vaidino, deklamavo, dainavo valstybine kalba. Tik gerai įsiklausęs galėjai pajusti namų šnekos akcentą.
Nuo pat įsikūrimo pradžios mokyklai vadovauja mokytoja Ilona Šedienė, linksma, nuoširdi, graži, elegantiška moteris, prie kurios lipte limpa mokiniai. Ji atrodė tarsi ką tik atėjusi iš laimės šalies. Įsikalbėjus paaiškėjo, kad ta "laimės šalis" - tai penki savi vaikai, nesveikuojantis vyras, gaisras, pelenais pavertęs neseniai pirktą namą ir visa, ką šeima buvo užgyvenusi. Ji sakė: "Atėjusi į mokyklą, pamirštu namų rūpesčius, pati tampu vaiku". (Norėtųsi pridurti: pasimokykime iš jos pakelti negandas, juk dažnai dejuojame dėl kur kas mažesnių mūsų daliai tekusių išbandymų.)
Šventėje dalyvavusios Dieveniškių "Ryto" vidurinės mokyklos direktorė Danutė Andriuškevičiūtė, Poškonių pagrindinės mokyklos direktorė Birutė Žibertienė, Milkūnų pradinės mokyklos vedėja Žavinta Butvilienė sakė: "Linksmomis ir liūdnomis valandėlėmis visos esame kartu. Drauge ir dar su mokiniais švenčiame Kovo 11-ąją".
Dieveniškių Švč. M.Marijos Rožančinės bažnyčios klebonas kun. Dominykas Valančiauskas džiaugėsi šiame krašte girdėdamas lietuvišką šneką; jis prisiminė čia vykdytą etnocidą ir lingvacidą. Dabar dedamos Bažnyčios ir mokyklos pastangos, kad visi be jokios prievartos grįžtų prie savo šaknų. Jis vaikams palinkėjo užaugti savo tėvynės patriotais.
Į visas šventes suspėjantis Poškonių seniūnas Rimantas Stočkus taip pat džiaugėsi tuo, ką matė ir girdėjo.
Gintaro Žagūnio užkardos vado pavaduotojas Vytautas Urbaitis sakė, jog užkarda duoda mokyklai transportą važiuoti į ekskursijas, padeda remontuoti patalpas, pakviesti žmonės dalyvauja šventėse.
Iš Kauno atvykusių svečių grupėje daugiausia žmonių buvo iš Kauno technologijos universiteto Telekomunikacijų fakulteto Fizikos katedros. Kalbamės su doc. Gediminu Adliu ir klausiame, kaip jie surado šį kraštą. "Kaunas - lietuviškas miestas, norisi, kad ir visa Lietuva būtų lietuviška. Į Pietryčių Lietuvą važinėjome dar tada, kai nebuvo atsidalijusios lietuviškos mokyklos. Organizavome "Žinių dienas", jose dalyvaudavome. Aplankėme visas mokyklas, įsitikinome, jog čia dirba lietuvybės skleidimui atsidėję, patriotiškai nusiteikę žmonės. Tačiau neprivalome pamiršti, kad mes gyvename ir dirbame lietuviškoje terpėje, jie - kitokioje, todėl privalome jiems padėti". Tad ir padėkime tuo, kuo galime: dovanota knyga, nutapytu paveikslu ar apsilankymu ir geru žodžiu.

Aldona KAČERAUSKIENĖ
Šalčininkų rajonas

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija