Atnaujintas 2002 m. lapkričio 15 d.
Nr.86
(1093)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Pasaulis
Krikščionybė ir pasaulis
Likimai
Visuomenė
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Sunku suprasti tokį poelgį

Lietuvos Respublikos Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkui G.Dalinkevičiui

Lapkričio 5 dieną Lietuvos pasieniečiai sulaikė čečėnų septyniolikos asmenų grupę, kuri po kelių valandų buvo perduota Baltarusijos pareigūnams. Grupėje buvo šeimos, aštuoni mažamečiai vaikai, netgi kūdikiai, šešios moterys, tarp jų nėščios, o viena netrukus gimdys.
Sunku tokį poelgį suprasti, tuo labiau pavadinti garbingu. Tokie veiksmai nesuderinami ne tik su elementariomis žmoniškumo normomis, bet ir kertasi su įprastomis elgesio panašiais atvejais taisyklėmis, kai žmonės gelbstisi nuo persekiojimų ir mirtino pavojaus. Juo labiau jeigu yra mažamečiai vaikai ir nėščios moterys.
Žmogus turi ne tik teisę ginti, gelbėti savo ir savo vaikų gyvybes, bet ir tautinio apsisprendimo teisę, teisę ginti savo Tėvynę. Niekam, save vadinančiam demokratu, tuo labiau mums - Lietuvos piliečiams, gerai žinantiems laisvės siekimo ir persekiojimų kainą, nereikėtų to pamiršti. Persekiojamas žmogus, tuo labiau persekiojamas etniniu pagrindu, turi teisę tikėtis pagalbos ir prieglobsčio.
Manytina, kad Lietuvos pareigūnai, norėdami pataikyti į pastarųjų savaičių karštligiškai peršamos antičečėniškos isteriškos mados taktą ar tiesiog norėdami įsiteikti mados sumanytojui, persistengė.
Esame įsitikinę, kad šį atvejį būtina išsamiai išnagrinėti žmogaus teisių bei sprendimų priėmimo aspektais. Ar buvo šiems žmonėms tinkamai ir suprantamai paaiškintos jų teisės bei galimi pasirinkimo variantai? Ar buvo suteikta reikiama pagalba? Kas, kokiais motyvais remiantis, priėmė sprendimą juos perduoti Baltarusijos pareigūnams?
Prašome artimiausiu metu šį klausimą įtraukti į komiteto posėdžių darbotvarkę, pareikalauti visiškos ir oficialios informacijos, o į svarstymą pakviesti atsakingų ir suinteresuotų institucijų bei organizacijų pareigūnus ir atstovus.

Seimo nariai: A.N.Stasiškis, A.Vazbys, A.Vidžiūnas, V.Matuzas, V.Martišauskas, A.Matulevičius, G.Šileikis, R.Juknevičienė, A.Kašėta,
A.Poplavski, V.Landsbergis, I.Degutienė, P.Jakučionis

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija