Atnaujintas 2002 m. lapkričio 20 d.
Nr.87
(1094)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kultūra
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Kryžkelės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Keturios savaitės šalyje su vienu veikiančiu šviesoforu

Anesteziologas reanimatologas gydytojas Auksentas Morkevičius

Praėjusio pavasario keturias savaites anesteziologas reanimatologas Auksentas Morkevičius darbavosi Gambijoje. Šioje šalyje, panevėžiečio žiniomis, prieš jį dirbo dar du medikai iš Lietuvos.

Patiko pasiūlymas

Prieš kelerius metus Birštone vyko Pasaulinės anesteziologų federacijos organizuoti gydytojų kvalifikacijos kėlimo kursai Baltijos šalių anesteziologams. Juose skaitė paskaitas geriausi JAV, Anglijos ir kitų Vakarų Europos šalių lektoriai. Vienas jų skaitė paskaitą apie savo darbą laive „Anastazis“ Afrikoje. Lektorius supažindino su jame dirbančiųjų buitinėmis ir darbo sąlygomis. Kartu pasiteiravo, gal kas iš kursuose dalyvaujančių medikų norėtų ten padirbėti. Visi, dirbantys laive, pradedant jo kapitonu ir baigiant paprastu darbininku, yra savanoriai. Už darbą jie negauna atlyginimo. Be to, už praleistą parą laive jie patys moka po 16 litų. Padirbėti Afrikoje tuomet pareiškė norą A.Morkevičius.

Rekomendaciją rašė vienuolis

Anglo atsakymas į Panevėžį atkeliavo tik praėjusių metų spalį. Užsienietis A.Morkevičiui teisinosi, jog buvo užmetęs lapelį su jo adresu. Už savo neapdairumą anglas panevėžiečio atsiprašė.


„Pusbrolis Motiejus“
Prof. Vytauto Landsbergio knyga apie Stasį Lozoraitį

Literatūrinio vakaro - knygos „Pusbrolis Motiejus“ pristatymo metu (iš kairės): LŽD pirmininkė Gražina Petrošienė, prof. Egidijus Aleksandravičius ir knygos autorius prof. Vytautas Landsbergis

Kauno apskrities Viešosios bibliotekos salėje nebuvo kur obuoliui nukristi, kai čia buvo pristatoma prof. Vytauto Landsbergio naujausia knyga „Pusbrolis Motiejus“ apie įžymųjį mūsų diplomatą, Vilties prezidentą Stasį Lozoraitį, sudaryta iš jo laiškų ir pasisakymų.
Prof. V.Landsbergis - pirmasis atkurtos Lietuvos Respublikos vadovas, aktyviai bendravo su išeivijos lyderiu Stasiu Lozoraičiu, audringo Lietuvos laisvėjimo meto diplomatu. Tai žmogus, kuris niekada nelaikė savęs išeiviu, nes gyveno Lietuvos teritorijoje - mūsų valstybės atstovybėse prie Šventojo Sosto ir Vašingtone (JAV).
V.Landsbergis atskleidė intriguojančio savo knygos pavadinimo kilmę. Pasirodo, ambasadorius S.Lozoraitis slapyvardžiu „Pusbrolis Motiejus“ pasirašinėjo laiškus ir faksogramas Sąjūdžio vadovui V.Landsbergiui, nuo sovietinio saugumo slėpdamas planus skelbti Lietuvos nepriklausomybę. O JAV Valstybės departamentą, su kuriuo tomis istorinėmis 1990 metų dienomis bendravo ambasadorius S.Lozoraitis, savo pranešimuose vadino „šeima“.