Atnaujintas 2002 m. lapkričio 20 d.
Nr.87
(1094)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kultūra
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Kryžkelės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Spauda atsikvošėja, o politikai?

Nežinia, ar Vakarų politikai, paskubėję sveikinti Rusijos prezidentą V.Putiną su pergale prieš „teroristus“, pradeda atsikvošėti, tačiau įtakinguose JAV ir Vokietijos laikraščiuose jau pasirodė straipsniai, užtariantys čečėnus ir jų laisvės kovą. Kad ir kaip būtų keista, bet ir pačioje Rusijoje pamažu pradeda atbusti ne tik negausūs žmogaus teisių gynėjai, bet ir kai kurie blaiviau mąstantys Rusijos politikai. Štai buvęs Saugumo tarybos sekretorius 1986-1988 metais ir prezidento B.Jelcino įgaliotinis Čečėnijoje Ivanas Rybkinas pliurpalais pavadino V.Putino šnekas apie kovą su terorizmu. Nuo I.Rybkino teko ir Vakarų politikams, kuriems Rusijos prezidentas „kabina ant ausų makaronus“, postringaudamas apie čečėnų teroristus ir jų lyderiu įvardydamas Čečėnijos prezidentą Aslaną Maschadovą. Beje, I.Rybkinas atkreipė dėmesį, kad saugumas suklastojo daugybę kartų visais televizijos kanalais suktą vaizdajuostę, kurioje A.Maschadovas tariamai kalba apie teroro akcijas Maskvoje. „Tai tipiška mūsų saugumo tarnybos falsifikacija“, - pažymėjo I.Rybkinas. Jo žodžiais tariant, A.Maschadovas nuolat ragina V.Putiną pagaliau sėsti prie derybų stalo ir baigti šias kruvinas skerdynes. Deja, V.Putinas taip įsijautė į imperijos gelbėtojo vaidmenį, kad atvirai kursto imperialistines bei šovinistines nuotaikas ne tik Čečėnijos atžvilgiu. Akivaizdžiai stiprinama kietos rankos politika, prisidengiant kova su terorizmu. Kaip pažymėjo įtakingas Vokietijos laikraštis „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, didžiausią grėsmę Rusijai kelia ne terorizmas, nes pati didžiausia grėsmė Rusijai visuomet yra pati Rusija. Didėja nusikalstamumas, tarpsta korupcija. Milicija gatvėse parsiduoda - tai Rusijoje žino kiekvienas, taip pat ir bet kuris teroristas. To, kuris sumokės daugiau, ne tik netikrins, bet dar ir saugią palydą suteiks. Prasidėjęs naujas okupacinės armijos siautėjimas Čečėnijoje įgavo tiesiog žvėriškas formas. Beje, karo padėties miestu tapo ir Rusijos sostinė. Pačios Rusijos spauda negali nuslėpti to, kad kaukaziečių kilmės Maskvos gyventojus apėmė paniška baimė. Jie suiminėjami gatvėse, netgi savo butuose. Visa tai milicija ir specialiosios paskirties smogikai vadina „valymu“. Lygiai taip pat, kaip masinės gaudynės ir suėmimai Čečėnijoje. Nuo tokio milicijos ir specialiųjų dalinių uolumo nukenčia ir grynakraujai rusai, jeigu Dievas lėmė jiems būti tamsesnės odos ar turėti juodus plaukus. Jau žinomi atvejai, kai tokie asmenys milicijos pareigūnų buvo sumušti ir dargi apiplėšti tiesiog gatvėse. O iš čečėnų tautybės žmonių imami pirštų atspaudai!
Jau minėtas I.Rybkinas atskleidė daugeliui žinomą tiesą, kodėl daugelis žmonių Rusijoje visiškai nesuinteresuoti baigti Čečėnijos karo, ir juos net šiurpas nupurto, vien išgirdus apie derybas. I.Rybkinas sakė, jog Čečėnijoje yra per trys tūkstančiai nedidelių naftos perdirbimo įmonėlių ir namudinių fabrikėlių. Armijos vadovybė ir net žemesnieji karininkai puikiai gyvena iš benzino kontrabandos. Benzinvežiai be jokios kontrolės gabena tą namudinį benziną į Rusijos pietinius rajonus. Iš tokio benzino generolai uždirba milijonus. Šis tas nukrenta ir kapitonams bei leitenantams. Tiesa, eiliniai negauna nieko. Užtat jiems leidžiama plėšikauti į valias. Nors, tiesa sakant, ir plėšti nebėra ko. Čečėnai jau seniai apiplėšti iki paskutinio siūlelio. Todėl sužvėrėję kareiviai, neradę jokio turto, paprasčiausiai sušaudo žmogų. Dabar, gavę paties „imperatoriaus Vladimiro“ palaiminimą, rusų kariškiai elgiasi dar žiauriau. Vien sušaudymu neapsieinama. Vyrai, paaugliai ir netgi mažamečiai berniukai sadistiškai kankinami. Tikras pragaro kančias kenčia čečėnų pabėgėliai Ingušijos pabėgėlių stovyklose. Ten siaučia ne tik badas ir ligos, bet ir nuolat įsiveržiantys „teroristų“ paieškų dingstimi įvairiausių specialiųjų pajėgų kaukėti smogikai.
Kaip seniai žinoma, nė kiek ne geresni yra ir negausūs kolaborantai, ypač Maskvos vietininku paskirtas Achmedas Kadyrovas. Tai jo įsakymu pabėgėlių stovyklose atjungiama elektra, dujos, vanduo. Mat A.Kadyrovas pažadėjo savo šeimininkams dar iki žiemos šalčių išvaryti čečėnų pabėgėlius atgal į Čečėniją, „namo“, anot vietininko. Tačiau jokių namų pabėgėliai jau seniai neturi. Jie susprogdinti, sudeginti. Jau minėtas „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ taip apibūdina Rusijos elgesį Čečėnijoje: „Per įkaitų dramą Rusija atskleidė šlykščiausią savo pusę“. Tuo tarpu Rusija toliau spaudžia Daniją, kad ta išduotų prezidento A.Maschadovo atstovą A.Zakajevą. Rusijos teisingumo ministras pateikė „dokumentus“, esą visiškai įrodančius, kad A.Zakajevas organizavo „neteisėtas ginkluotas formuotes“, organizavo teroristinius aktus. Rusijos teisingumo ministerija per Interpolą paskelbė finansų magnato B.Berezovskio paiešką ir išdavė orderį jo areštui. Šiuo metu B.Berezovskis gyvena Didžiojoje Britanijoje. Neatmetama galimybė, kad galimas B.Berezovskio areštas irgi yra susijęs su Čečėnija. Mat jis pareiškė apmokėsiąs visas geriausių Anglijos advokatų išlaidas, ginant Danijoje areštuotą A.Zakajevą.

Petras KATINAS

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija