Atnaujintas 2002 m. lapkričio 22 d.
Nr.88
(1095)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Valstybė ir bažnyčia
Ora et labora
Susitikimai
Mums rašo
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Nepritariama parašų rinkimui dėl referendumo skelbimo

Lapkričio 13 dieną demokratinio judėjimo "Lietuvos kelias" taryba kartu su Lietuvos Sąjūdžio, Piliečių chartijos, Žmogaus teisių stebėtojų sąjungos, Moterų lygos atstovais informacinėje agentūroje BNS pareiškė, kad referendumas dėl narystės NATO, organizuojamas R.Pavilionio, yra destruktyvus ir klaidina Lietuvos visuomenę.
"Lietuvos kelio" tarybos pirmininkė dr. Lilijana Astra pabrėžė, kad nacionalinio saugumo stiprinimas yra esminė mūsų laisvės sąlyga. Visos politinės partijos, nepaisant jų įvairovės, labai gražiai sutarė dėl šio prioriteto stiprinimo, tačiau kai kas pradėjo manipuliuoti. Konstitucija nedraudžia reikšti savo nuomonės, tad jeigu tai darytų kuris nors pilietis, - nebūtų nuostabu. Bet kai pradeda manipuliuoti neaiškia nuomone ir neaiškių svertų valdomas politikas, kyla klausimas, kodėl jo nestabdo partijos ar Seimo frakcijos kolegos. Nes politikas (apibrėžta įstatyme) yra renkamas arba skiriamas asmuo, atstovaujantis tam tikrai idėjų ir pažiūrų sistemai. Kai vyksta tokios manipuliacijos visuomenėje, atsiranda vidinė grėsmė nacionaliniam saugumui.


Lietuvos jaunimas - prieš populizmą

Populistams - višta ir kiaušiniai

Daugiau kaip penkiolika Lietuvos akademinio jaunimo organizacijų susibūrė į "Antipopulistinį frontą", kurio tikslas - informuoti visuomenę apie kandidatų į Prezidentus populistinę laikyseną ir elgseną bei apsaugoti visuomenę nuo savanaudiškai jos nuotaikomis ir lūkesčiais besinaudojančių politikų. Frontas rengs viešas akcijas, analizuos kandidatų į Prezidentus rinkimų kampanijas, informuos visuomenę apie populizmo apraiškas jose. Populistiškiausiam politikui ketinama įteikti prizą - vištą, nes nepagrįstus politinius pažadus jaunimas prilygina vištos kudakavimui. Kiti pasižymėję populistai bus apdovanoti įvairių rūšių kiaušiniais - sulig jų neįgyvendinamų pažadų laipsniu.
Pasak politologo Lauro Bielinio, vienas pagrindinių populizmo kriterijų yra pataikavimas visuomenei, nepaisant pažadų realumo ir galutinio tikslo pasiekiamumo. Pataikaudamas visuomenei populistas pirmiausia siekia naudos sau. Todėl, politologo nuomone, numatomas kandidatų monitoringas yra labai sveikintinas, nes kiekviename iš 17 pretendentų tapti šalies Prezidentu galima atrasti populizmo bruožų.