Atnaujintas 2002 m. lapkričio 22 d.
Nr.88
(1095)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Valstybė ir bažnyčia
Ora et labora
Susitikimai
Mums rašo
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Nepritariama parašų rinkimui dėl referendumo skelbimo

Lapkričio 13 dieną demokratinio judėjimo "Lietuvos kelias" taryba kartu su Lietuvos Sąjūdžio, Piliečių chartijos, Žmogaus teisių stebėtojų sąjungos, Moterų lygos atstovais informacinėje agentūroje BNS pareiškė, kad referendumas dėl narystės NATO, organizuojamas R.Pavilionio, yra destruktyvus ir klaidina Lietuvos visuomenę.
"Lietuvos kelio" tarybos pirmininkė dr. Lilijana Astra pabrėžė, kad nacionalinio saugumo stiprinimas yra esminė mūsų laisvės sąlyga. Visos politinės partijos, nepaisant jų įvairovės, labai gražiai sutarė dėl šio prioriteto stiprinimo, tačiau kai kas pradėjo manipuliuoti. Konstitucija nedraudžia reikšti savo nuomonės, tad jeigu tai darytų kuris nors pilietis, - nebūtų nuostabu. Bet kai pradeda manipuliuoti neaiškia nuomone ir neaiškių svertų valdomas politikas, kyla klausimas, kodėl jo nestabdo partijos ar Seimo frakcijos kolegos. Nes politikas (apibrėžta įstatyme) yra renkamas arba skiriamas asmuo, atstovaujantis tam tikrai idėjų ir pažiūrų sistemai. Kai vyksta tokios manipuliacijos visuomenėje, atsiranda vidinė grėsmė nacionaliniam saugumui.
Gynybos ekspertas dr. Algirdas Kanauka paaiškino, kad kelti klausimą dėl stojimo į NATO yra tiesiog pavojinga, nes gali būti kvestionuojamas mūsų apsisprendimas. Lietuvai būtinai reikia turėti sąjungininkų, nes be jų esame silpni, ir įvairūs avantiūristai gali kėsintis į mūsų šalį. Mums reikia bendros gynybos, o NATO - tai sąjunga, turinti bendrų siekių ir besijungianti prieš tuos, kurie pradeda karo ar krizinius veiksmus Europoje. Žinoma, turėsime įsipareigojimų ir mes jiems, ne tik jie mums.
"Referendumo iniciatoriai sako, kad jokių priešų ir jokio pavojaus nėra, - tęsė dr. A.Kanauka. - Jie nenori suprasti, kad potencialus priešas yra tas, kuris turi fizinę jėgą. Intencijos keičiasi minties greičiu, todėl potencialus priešas labai greitai gali pavirsti aktyviu. Tokiai transformacijai reikia iš anksto pasirengti. Moderniame kare labai svarbu priklausyti kokiai nors organizacijai, kad neliktume vieniši".
Lietuvos Sąjūdžio tarybos pirmininkas Rytas Kupčinskas pasiūlė prisiminti istoriją. Daugelį amžių turėjome nepriklausomą valstybę, tačiau mus okupuodavo ir netekdavome to, kas brangiausia - nepriklausomybės, todėl privalome tinkamai ją apsaugoti. Pats racionaliausias būdas tai padaryti - jungtis į demokratinių šalių kolektyvinio saugumo sistemą. Manipuliacijos ar bandymai sukelti neaiškumus yra prieš mūsų valstybės ateities garantiją.
Anot Piliečių chartijos tarybos nario dr. Vytauto Narbuto, referendumo iniciatorius turėtų atskleisti savo tikrąjį tikslą ir neklaidinti visuomenės. O klausimo formuluotė, kviečianti pasirašyti, turėtų būti tokia: "Ar pritariate R.Pavilionio nuomonei, kad Lietuvai nereikia stoti į NATO?"
Tuo argumentuodamos visuomeninės organizacijos kvietė Lietuvos piliečius nepasirašyti dėl klaidingo referendumo skelbimo.

Elona GUBAVIČIŪTĖ

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija