Atnaujintas 2002 m. lapkričio 22 d.
Nr.88
(1095)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Valstybė ir bažnyčia
Ora et labora
Susitikimai
Mums rašo
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Lietuvos jaunimas - prieš populizmą

Populistams - višta ir kiaušiniai

Daugiau kaip penkiolika Lietuvos akademinio jaunimo organizacijų susibūrė į "Antipopulistinį frontą", kurio tikslas - informuoti visuomenę apie kandidatų į Prezidentus populistinę laikyseną ir elgseną bei apsaugoti visuomenę nuo savanaudiškai jos nuotaikomis ir lūkesčiais besinaudojančių politikų. Frontas rengs viešas akcijas, analizuos kandidatų į Prezidentus rinkimų kampanijas, informuos visuomenę apie populizmo apraiškas jose. Populistiškiausiam politikui ketinama įteikti prizą - vištą, nes nepagrįstus politinius pažadus jaunimas prilygina vištos kudakavimui. Kiti pasižymėję populistai bus apdovanoti įvairių rūšių kiaušiniais - sulig jų neįgyvendinamų pažadų laipsniu.
Pasak politologo Lauro Bielinio, vienas pagrindinių populizmo kriterijų yra pataikavimas visuomenei, nepaisant pažadų realumo ir galutinio tikslo pasiekiamumo. Pataikaudamas visuomenei populistas pirmiausia siekia naudos sau. Todėl, politologo nuomone, numatomas kandidatų monitoringas yra labai sveikintinas, nes kiekviename iš 17 pretendentų tapti šalies Prezidentu galima atrasti populizmo bruožų.
L.Bielinis, talkinantis Artūro Paulausko rinkimų kampanijai, teigia, kad jo kandidatas populizmo liga serga "normos ribose". "Čia kaip ligoninėje - visų ligonių temperatūros vidurkis yra 36,6 laipsnio, bet vienas iš jų turi 40 laipsnių, o kitas - visai atšalęs",- šmaikštavo politologas. "Antipopulistinis frontas" jau yra numatęs pagrindinius savo taikinius, tai - "dangaus erelis" Rolandas Paksas, dr. Kazys Bobelis, prof. Kęstutis Glaveckas, Algimantas Matulevičius ir kiti.

Populizmo pavojai visuomenei

"Realiai dirbančiam, žinančiam, ko nori, politikui nereikia populistinių triukų. Tas, kuris neturi nieko - nei praktikos, nei aiškių tikslų, ką darys, atėjęs į valdžią,- šią tuštumą uždengia populistiniais veiksmais. Kuo daugiau populizmo, tuo mažiau konkretumo ir praktinio gebėjimo padaryti visuomenei tikrai kažką naudinga. Populizmas uždengia nežinojimą ir neprofesionalumą",- reiškinio esmę aiškina L.Bielinis. Jo nuomone, išskirtinis šios rinkimų kampanijos bruožas tas, kad joje dalyvauja ne tik realūs asmenys, bet ir Vytauto Šerėno personažas "Bratka".
Jeigu populistas patektų į valdžią, gali atsirasti realus ar net keli frontai pačioje visuomenėje. "Nusivylusi visuomenė pradeda reikšti neplanuojamas ir nevaldomas iniciatyvas, kurios gali išvirsti į streikus, nepasitenkinimo valdžia akcijas, ir visa tai destabilizuotų pačią visuomenę, jos socialinę ir politinę sistemą, atvestų valstybę prie suirutės",- perspėja L.Bielinis. Todėl jis ypač palaiko šią jaunimo iniciatyvą: "Jeigu jaunimas liks nuošalėje, turėsime abejingą visuomenę, kuri ir toliau ramiai sėdės, prašys pyragaičių ir reginių. Jeigu jaunimas nenusivils tuo, kas su juo atsitiks (o frontas neabejotinai bus puolamas iš visų rinkimų štabų), turėsime puikiausią kartą aktyvių, realistiškai į gyvenimą žiūrinčių politikų arba šalia politikos stovinčių piliečių".

Arvydas JOCKUS

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija