Atnaujintas 2002 m. lapkričio 29 d.
Nr.90
(1097)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Visuomenė
Krikščionybė šiandien
Laikas ir žmonės
Aktualijos
Rinka
Nuomonės
Pasaulis
Atmintis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Įveikti tarpusavio santykių sunkumus krikščioniškos meilės dvasioje

Rusijos katalikų vyskupų konferencijos sekretorius kun. Igoris Kovalevskis

Žiniasklaidoje toliau tęsiasi diskusijos dėl nesutarimų tarp Vatikano ir Maskvos patriarchato, kurie ypač paaštrėjo po to, kai Rusijoje vasario mėnesį buvo įkurtos keturios katalikų vyskupijos. Į šį konfliktą tiesiogiai įsiterpė ir Rusijos valdžia, nes būtent jos sprendimu per pastaruosius mėnesius iš šalies buvo išvaryti keli katalikų dvasininkai, tarp jų ir vyskupas. Susidariusią padėtį lapkričio viduryje duotame interviu Maskvos dienraščiui "Nezavisimaja gazeta" pakomentavo Rusijos katalikų vyskupų konferencijos sekretorius kunigas Igoris Kovalevskis.

Kokios, jūsų manymu, pagrindinės konflikto tarp Katalikų Bažnyčios Rusijoje ir Rusijos Stačiatikių Bažnyčios priežastys?
To nenorėčiau vadinti konfliktu. Iš tikrųjų kalbama apie kai kuriuos nesusipratimus, iškilusius dėl struktūrinių pertvarkymų mūsų Bažnyčioje. Tačiau Rusijos Stačiatikių Bažnyčios priekaištai mūsų adresu iš esmės panašūs, kaip ir prieš dešimt metų: Katalikų Bažnyčią Rusijoje kaltina prozelitizmu ir stačiatikių kanoninės teritorijos pažeidimu. Visus tuos metus mes kvietėme Stačiatikių Bažnyčią užsiimti šia problema ir spręsti iškilusius nesusipratimus. Pirmiausia būtina aiškiai suformuluoti tokias sąvokas, kaip "prozelitizmas" ir "kanoninė teritorija". Pastaroji gali liesti tik tą pačią konfesiją. Pavyzdžiui, kanoninės teritorijos problema dabar tapusi aštri Moldovoje, kur lygiagrečiai egzistuoja dvi teisėtos stačiatikių (Bukarešto ir Maskvos patriarchatų) jurisdikcijos. Mūsų požiūriu, "kanoninės teritorijos" sąvoka negali būti vartojama tarpkonfesinių santykių klausimuose.