Atnaujintas 2002 m. lapkričio 29 d.
Nr.90
(1097)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Visuomenė
Krikščionybė šiandien
Laikas ir žmonės
Aktualijos
Rinka
Nuomonės
Pasaulis
Atmintis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Gyvi mirusieji ir mirę gyvieji

Kapų lankymo dienos neišvengiamai privertė susimąstyti apie gyvenimą ir mirtį. Kadangi dar nespėjo užgyti sieloje mūsų tautos dalies netekimo žaizda, mirusiųjų prisiminimai nėra vien šeimų opa. Tokia diena duoda progą išlikusiems tautos genocido liudytojams pasikalbėti su savo vaikais ir vaikaičiais. Vaikaičius užauginusi senelė dabar jau gali išdrįsti pasakyti, kodėl jie užaugo našlaičiais, kaip žuvo jų tėvai ir kas yra to kaltininkai. Jaunoji ir jaunesnioji karta neturi būti apsaugoma nuo žinių apie tautos kankinius, apie didvyrius. Ir apie išgamas bei niekšus. Kadangi žuvusieji nebegali kalbėti, genocido liudytojai turi prabilti už juos. Vyresnioji karta turi jausti pareigą atlikti šią viso gyvenimo užduotį. Bernardo Brazdžionio mirtis ir laidotuvės paryškino tikrovę, jog ir tarp mūsų būta vyro, kuris gyvens tautos dvasioje, kuris bus tarp kitų gyvų mirusiųjų. Taip pat tokio lietuvio mirtis primena tautos skaudulį: ar Lietuvoje ir užsienyje yra vaikščiojančių gyvų mirusių lietuvių, per anksti dvasiškai mirusių savo tautai. Tokiems tiktų neseniai kažkur skaityta mintis, jog ant daugelio žmonių antkapio tiktų įrašas: "Mirė sulaukęs 30 metų, palaidotas sulaukęs 60". Atseit pasaulyje pilna vaikščiojančių mirusių gyvųjų.


NATO - tai patikimas saugumas Lietuvos valstybei ir kiekvienam iš mūsų

Lietuvos, kaip ir kitų Baltijos ir Rytų Europos valstybių, pakvietimas į Šiaurės Atlanto Sutarties Organizaciją (NATO) - naujas etapas mūsų nepriklausomos valstybės istorijoje. Neabejotina, kad tai puikiai išnaudota galimybė valstybingumui ir šalies saugumui sustiprinti šio laikotarpio geopolitinėje situacijoje. Prisimename, kaip Sąjūdžiui sutelkus tautą ryžtingai ir politiniu požiūriu tobulai buvo realizuota galimybė atkurti Lietuvos nepriklausomybę 1990 m. kovo 11 d.
Dėkojame Dievui, už laisvę ir nepriklausomybę žuvusiems tautiečiams, Stasiui Lozoraičiui, Vytautui Landsbergiui, visiems geros valios žmonėms, padėjusiems mūsų tautai realizuoti šią svajonę - išsivaduoti iš sovietų okupacijos. Tokias pakilimo akimirkas jaučiame ir dabar. Tačiau negalime pasiduoti vien džiūgavimams ir šventinei euforijai. Turime būti budrūs, sąmoningi šalies piliečiai, Lietuvos valstybės patriotai, nes laisvę, nepriklausomybę išsaugoti ir apginti galime tik mes patys. Džiugu, kad šį kartą turėsime realius ir tvirtus Vakarų valstybių įsipareigojimus - teikti pagalbą ir paramą.