Atnaujintas 2002 m. lapkričio 29 d.
Nr.90
(1097)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Visuomenė
Krikščionybė šiandien
Laikas ir žmonės
Aktualijos
Rinka
Nuomonės
Pasaulis
Atmintis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

NATO - tai patikimas saugumas Lietuvos valstybei ir kiekvienam iš mūsų

Lietuvos, kaip ir kitų Baltijos ir Rytų Europos valstybių, pakvietimas į Šiaurės Atlanto Sutarties Organizaciją (NATO) - naujas etapas mūsų nepriklausomos valstybės istorijoje. Neabejotina, kad tai puikiai išnaudota galimybė valstybingumui ir šalies saugumui sustiprinti šio laikotarpio geopolitinėje situacijoje. Prisimename, kaip Sąjūdžiui sutelkus tautą ryžtingai ir politiniu požiūriu tobulai buvo realizuota galimybė atkurti Lietuvos nepriklausomybę 1990 m. kovo 11 d.
Dėkojame Dievui, už laisvę ir nepriklausomybę žuvusiems tautiečiams, Stasiui Lozoraičiui, Vytautui Landsbergiui, visiems geros valios žmonėms, padėjusiems mūsų tautai realizuoti šią svajonę - išsivaduoti iš sovietų okupacijos. Tokias pakilimo akimirkas jaučiame ir dabar. Tačiau negalime pasiduoti vien džiūgavimams ir šventinei euforijai. Turime būti budrūs, sąmoningi šalies piliečiai, Lietuvos valstybės patriotai, nes laisvę, nepriklausomybę išsaugoti ir apginti galime tik mes patys. Džiugu, kad šį kartą turėsime realius ir tvirtus Vakarų valstybių įsipareigojimus - teikti pagalbą ir paramą.
Suteikia dar didesnio pasitikėjimo savo jėgomis JAV Prezidento pasakyti žodžiai, kad išorinės grėsmės mūsų galimu atveju mes nebūsime palikti vieni. Tačiau neramina apgaulingos mintys, esą dabartinė Rusija nekelia grėsmės kitoms valstybėms. Ilgaamžė Lietuvos santykių su Rusija patirtis rodo ką kita. Rusija neatsikratė imperinio mąstymo, neatsisakė grasinimų ir šantažo politikos, neįsisavino demokratijos pagrindų. Nuožmus čečėnų tautos naikinimas ir nenoras pripažinti Jungtinių Tautų priimtuose aktuose deklaruojamą tautos apsisprendimo teisę kurti nepriklausomą valstybę rodo ją esant kolonijine valstybe de facto. To mes neturime užmiršti.

Rytas KUPČINSKAS
Lietuvos Sąjūdžio tarybos pirmininkas

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija