Atnaujintas 2002 m. lapkričio 29 d.
Nr.90
(1097)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Visuomenė
Krikščionybė šiandien
Laikas ir žmonės
Aktualijos
Rinka
Nuomonės
Pasaulis
Atmintis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Nigerietis kardinolas pasmerkė prievartą, taip pat kritikavo „Mis pasaulis“ rengėjus

Iš Nigerijos kilęs Vatikano kardinolas Frensis Arinzė pasmerkė neseniai įvykusį prievartos proveržį savo tėvynėje, o kartu kritikavo "Mis pasaulis" konkurso organizatorius, kuriuos, jo manymu, galima pavadinti vienais iš neramumų sukėlėjų. Pokalbyje su tarptautine misijų žinių agentūra "Fides" kardinolas paaiškino, kad niekuo negalima pateisinti prievartinių riaušių ir ypač žudymo religijos vardu. Tačiau taip pat akivaizdu, kad laikraštyje "This Day" pasirodęs straipsnis, kuriame pranašas Mohamedas netiesiogiai susietas su gražuolių rinkimais, išprovokavo musulmonus Nigerijoje. Pagaliau reikia paklausti, ar buvo tinkama rengti "Mis pasaulis" konkursą būtent per Ramadano mėnesį, kurį musulmonai laiko šventu, panašiai kaip krikščionys Adventą, ir šiuo laikotarpiu praktikuoja griežtą pasninką ir savitvardą. Reikia gerbti tikinčiųjų jausmus, sakė kardinolas F.Arinzė, kuris 17 metų vadovavo Popiežiškajai tarpreliginio dialogo tarybai ir stengėsi stiprinti krikščionių santykius su musulmonais.
Iš pat pradžių "Mis pasaulis" rinkimų rengimas Nigerijos sostinėje Abudžoje - ši šalis tokią teisę įgijo, nes nigerietė laimėjo pernykštį "Mis pasaulis - 2001" konkursą - sukėlė vietos musulmonų protestus. (Iš daugiau kaip 100 mln. Nigerijos gyventojų 40 proc. yra musulmonai ir 50 proc. - krikščionys. Kai kurios šiaurinės Nigerijos valstijos, kuriose musulmonai sudaro daugumą, netgi yra savavališkai įsivedusios religinius šariato teismus.) Riaušės prasidėjo, kai lapkričio 16 dieną šalies šiaurinio Kadunos miesto dienraštyje "This Day" paskelbtame straipsnyje rašoma, kad "Mis pasaulis" dalyvės tokios gražios, kad pats pranašas Mahomedas neatsilaikytų ir vestų vieną iš jų. Vietos musulmonai, pasipiktinę tokiu "piktžodžiavimu", padegė laikraščio redakcijos patalpas ir sukėlė manifestacijas bei riaušes, kurias buvo priverstos malšinti policija bei kariuomenė.
Neramumų metu žuvo apie 215 žmonių ir 1125 buvo sužeista, dvylika tūkstančių žmonių turėjo palikti savo namus ir prieglaudos ieškoti kareivinėse bei policijos barakuose. Didelius nuostolius patyrė vietos katalikų bendruomenė: buvo sugriautos dviejų Kadunos parapijų bažnyčios, suniokotas Kadunos arkivyskupijos socialinės paramos centras, vienas katalikų kunigas buvo sunkiai sužeistas ir paguldytas į ligoninę. Nors Kadunoje buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, tačiau vietos krikščionių ir musulmonų grupių kruvini susidūrimai tęsėsi kelias dienas.
Dienraštis "This Day" keliuose numeriuose atsiprašinėjo musulmonų dėl juos įžeidusio straipsnio, kurio autorė žurnalistė Izioma Daniel buvo atleista iš darbo. Tačiau musulmonų šariato ir fatvos (religinio paveldo) vadovai pareikalavo žurnalistei už "blasfemą" (piktžodžiavimą prieš Dievą) mirties bausmės. Nigerijos vyriausybės nuomone, toks reikalavimas prieštarauja civilinei teisei ir yra nekonstitucinis.

KAP, CRTN

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija