Atnaujintas 2002 m. gruodžio 4 d.
Nr.91
(1098)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kultūra
Lietuva
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Atmintis
Žvilgsnis
Nuomonės
Pasaulis
Kryžkelės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Svečiavosi Čekijos ambasadorius

Čekijos Respublikos ambasadorius Petr Voznica
su jaunaisiais dainininkais

Reginos MACKELIENĖS nuotrauka

Lapkričio mėnesį į Ukmergę buvo atvykęs Čekijos Respublikos ambasadorius Petr Voznica su žmona Milada, kiti ambasados darbuotojai. Svečiai aplankė Ukmergės „Šilo“ vidurinę mokyklą, susitiko su savivaldybės Viešosios bibliotekos mažaisiais skaitytojais. Svečius lydėjo Ukmergės rajono merė Janina Akstinavičienė, savivaldybės administratorius Pranciškus Tamoševičius, Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Dalė Steponavičienė bei Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja Aldona Eidukaitienė.
Ukmergės viešojoje bibliotekoje veikė XX amžiaus čekų literatūros paroda, animacinių filmų vaizdajuosčių ekspozicija, vaikučiai negalėjo atsigrožėti spalvingomis, naujomis knygelėmis.

Čekiškų knygelių paroda

Svečiai Ukmergės „Šilo“ vidurinėje mokykloje maloniai bendravo su pedagogais ir vyresniųjų klasių moksleiviais. Kaip teigė pats ambasadorius, pasirodo, jog pasaulis pakankamai mažas. Bendraujant su ukmergiškiais paaiškėjo, jog viena „Šilo“ vidurinės mokyklos mokinė J.Vaidonavičiūtė, yra gimusi Čekijoje, Olomouco mieste. P.Voznica pažymėjo, jog Čekija ir Lietuva turi panašumų, o sostines skiria tik 900 kilometrų.
Susitikimas bibliotekoje prasidėjo gražiais čekų kompozitorių kūriniais, kuriuos atliko vaikų muzikos mokyklos mokytojas altistas Tomas Strimaitis. Čekijos Respublikos ambasadorius P.Voznica pristatė XX amžiaus čekų rašytojus, gausų būrį iškylių asmenybių, paminėdamas Čekijos Respublikos prezidentą V.Havelą, Nobelio premijos laureatą J.Seifertą, V.Neffą ir kitus.
Svečias pažymėjo, jog parodoje pristatytos pačios naujausios, dažais kvepiančios knygelės vaikams. 98 čekiškos knygelės išverstos į lietuvių kalbą. Pasak P.Voznicos, vaikams reikia skirti viską, kas yra geriausia. Ambasadorius pastebėjo, jog čekų knygelės – „suskaitytos“, mėgstamos vaikų. Uždavęs klausimą, kas vaikus labiausiai žavi pasakose, pritarė vaikų minčiai, jog ir jam patinka, kad pasakose gėris visada nugali blogį.
Čekijos Respublikos ambasadorius padovanojo bibliotekai knygų apie Čekiją, kompaktinių plokštelių ir ateityje pažadėjo draugauti, atvežti knygų ir videofilmų parodą.

Mažųjų skaitytojų klausimai

Į biblioteką susirinkę mažieji skaitytojai Čekijos Respublikos ambasadoriui P.Voznicai uždavė daug klausimų. Ukmergiškiai domėjosi, kada svečias švenčia savo gimimo dieną, kiek yra Prahoje tiltų, kokį automobilį vairuoja, kokias žmonių savybes labiausiai vertina.
Svečiai grožėjosi mažųjų ukmergiškių Kultūros centro „Katino Murklio teatro“, vadovaujamo Natalijos Kovarskienės, spektaklių ištraukomis, kurie buvo parengti pagal čekų rašytojų kūrinius. Bibliotekos scenoje skambėjo Vaikų muzikos mokyklos ansamblio bei solistės Dovilės Virbalaitės atliekamos dainos.
Čekijos Respublikos ambasadoriui P.Voznicai buvo įteiktas UAB „Ukmergės duona“ didžiulis duonos kepalas su mažyčiais kepaliukais, jo žmonai – bitininko Jono Šantaro kvapnaus medaus.
Ambasadorius P.Voznica mūsų mieste viešėjo antrą kartą. Ateityje žadama taip pat palaikyti glaudžius ryšius.

Jolita ŽURAUSKIENĖ
Ukmergė

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija