Atnaujintas 2002 m. gruodžio 6 d.
Nr.92
(1099)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Krikščionybė šiandien
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Visuomenė
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Adventas yra nuolatinis laukimas

Popiežius Jonas Paulius II stebi šokančias filipinietes

Gruodžio 1 dieną įprastinei sekmadienio vidudienio maldai "Viešpaties angelas" į Šv.Petro aikštę susirinkusiems tikintiesiems, kurių buvo apie 40 tūkstančių, popiežius Jonas Paulius II kalbėjo apie Adventą, primindamas, kad pirmuoju Advento sekmadieniu pradėjome ir naujus liturginius metus. Sandoros Dievas apsireiškė istorijoje, o Bažnyčia istorijoje švenčia jo išganymo slėpinį: Įsikūnijimą, Kančią, Mirtį ir Viešpaties Jėzaus Kristaus Prisikėlimą. Vis atnaujinamas tikinčiojo nueitas kelias telpa tarp to, ką jau įvykdė Kristus, ir to, kas dar turi įvykti jam iki galo apsireiškus. Dievas yra pasaulio ir žmogaus ateitis. Praradusi Dievą, žmonija atsitve-ria nuo ateities ir neišvengiamai pasimeta savo laikinose klajonėse. Kodėl gimstame ir mirštame? Kodėl turime aukotis ir kentėti? Į šiuos klausimus krikščionybė duoda aiškų atsakymą. Todėl Kristus ir yra vadinamas žmonijos viltimi. Jis yra mūsų dabarties prasmė, nes yra mūsų užtikrinta ateitis.


Giesmės laukiant Kalėdų
Lietuvos sakralinės muzikos chorų festivalis „Cantate Domino“ skelbė Advento pradžią

Festivalio koordinatorius, choro „Cantate Domino“ vadovas Rolandas Daugėla diriguoja jaunimo chorams

Jubiliejinis, dešimtasis, Lietuvos jaunimo chorų sakralinės muzikos festivalis, vykęs Kaune, paskelbė Advento pradžią. Komercinės firmos, televizija jau skelbia šv. Kalėdų prekybinį maratoną, užmiršdamos, kad Kalėdos yra laukiama šventė. Adventas – laukimo, susikaupimo laikas. Tai laikas, kai laukiame viso pasaulio Atpirkėjo – Jėzaus Kristaus gimimo, o tik tada švenčiame Kalėdas.
Lapkričio 29 dienos vakarą Kaune, Švč. M.Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčioje, vaikų bažnytinių chorų koncertu ir šv. Mišiomis prasidėjo minimas festivalis. Giedojo Kauno berniukų chorinio dainavimo mokyklos „Varpelis“ choras (vad. V.Masienė) ir vyresniųjų klasių solistai (vad. R.Daugėlienė), Vilniaus jėzuitų gimnazijos mišrus choras (vad. L.Abaris), Vilniaus „Minties“ gimnazijos vaikų choras (vad. I.Stanevičienė), Kauno vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmų mergaičių choras „Lyra“ (vad. R.Meilutienė).


Konferencija apie tautinį ir religinį ugdymą

Lapkričio 22 dieną Telšių Vincento Borisevičiaus katalikiškoje gimnazijoje vyko respublikinė mokslinė - praktinė konferencija „Tautinis ir religinis ugdymas bendrojo lavinimo mokykloje“. Tai jau antroji tokio pobūdžio konferencija, pirmoji buvo surengta pernai Plungėje.
Kadangi renginio diena buvo susijusi su vysk. V.Borisevičiaus atminimo paminėjimu, vysk. dr.Jonas Boruta, sveikindamas konferencijos dalyvius, papasakojo apie surastus vysk. V.Borisevičiaus penkis ganytojiškus laiškus. Laiškai buvo rašyti įvairiomis temomis: pirmasis - apie žaizdas, kurias paliko žmonių sąmonėje okupacija. Antrasis - skirtas Žemaičių Kalvarijai ir Dievo Motinos reikšmei mūsų katalikiškame gyvenime. Trečiasis - apie Dievo buvimą ir tikėjimą, prasidėjus tikram sovietmečiui. Ketvirtasis - skirtas pabėgėliams iš Lietuvos. Jame rašoma apie artimo meilę. Ir penktasis, parašytas 1945 metais šv.Kalėdų dienomis Vilniuje, tuomet, kai vysk V.Borisevičius pirmą kartą buvo suimtas ir paleistas mėnesiui apsigalvoti. Vyskupui buvo grasinama sušaudymu, jeigu nesutiks bendradarbiauti. Sausio 2 dieną jis parašė laišką apie meilę priešingų pažiūrų žmonėms ir kategoriškai atsisakė bendrai dirbti su okupantais. Šis laiškas buvo išsiųstas sausio pabaigoje, laukiant antrojo suėmimo. „Paskutinis vysk. V.Borisevičiaus laiškas yra ne mažiau reikšmingas nei vysk.M.Valančiaus testamentinis laiškas“, - kalbėjo vysk. J.Boruta.


Tikroji šviesa

"Buvo tikroji šviesa, kuri apšviečia kiekvieną žmogų,
ir ji atėjo į šį pasaulį" (Jn 1,9)

Tūlas krikščionis, paklaustas, kas yra Adventas, nedvejodamas atsakytų, kad tai yra rimties ir susikaupimo metas, - keturių savaičių prieš Kalėdas laikotarpis, kuris bažnytinių metų kalendoriuje pradeda naujus liturginius metus. Esminis šio laikotarpio ženklas yra Kristaus - Pasaulio Šviesos laukimas ir pasirengimas Apreiškimo stebuklui. Žodis "adventus", išvertus iš lotynų kalbos, reiškia "atėjimas". Advento metu bažnyčiose kiekvienos savaitės sekmadienį yra uždegama po vieną žvakę, simbolizuojančią Kristaus - Šviesos - atėjimo į šį pasaulį artėjimą. Pirmąjį sekmadienį yra uždegama pranašų žvakė, antrąjį - Betliejaus, trečiąjį - piemenų, o ketvirtąjį sekmadienį - angelų žvakė. Kiekvieną sekmadienį šviesos vis gausėja, kol pagaliau altorius sužimba keturių žvakių liepsna. Įsiliedama į visų mūsų gyvenimus, ši liepsna nuplauna mus nuo visokio blogio ir uždega mūsų širdis naujam gyvenimui, gyvenimui Kristuje. Prasidėjus Adventui yra švenčiamos ankstyvosios Rarotos, šv. Mišios, kuriose šaukiamasi Kristaus, o Advento pabaigoje bažnyčiose yra kreipiamasi į Kristų vadinamosiomis O-antifonomis (prasidedančiomis jaustuku "O"), kuriose yra prašoma, kad Kristus - tautų Karalius kuo greičiau ateitų ir išgelbėtų žmogų. Ką šiandien mums, XXI amžiaus žmonėms, paskendusiems naujose technologijose ir utilitaristinėje pasaulėžiūroje, reiškia Kristaus atėjimas? Advento laikotarpis yra puiki proga stabtelėti ir apie tai pamąstyti.


Seniūnija ir Bažnyčia bėdas spręs kartu

Lapkričio 28 dieną visi Jonavos dekanato kunigai buvo pakviesti į rajono savivaldybę. Čia jie susitiko su meru Bronislovu Liutkumi, jo pavaduotoju ir savivaldybės tarybos nariais. Buvo svarstoma, kaip bendradarbiauti sprendžiant socialinius, ekonominius ir visuomenės dvasinio ugdymo klausimus. Bukonių parapijos klebonas kun. Šarūnas Leskauskas kalbėjo apie tai, kad dvasinio ugdymo klausimai vienodai turi rūpėti ir seniūnijai, ir mokyklai, ir Bažnyčiai. Problemas čia reikia spręsti vieningai. Didžiausia problema kaime yra girtuokliavimas. Reikėtų ieškoti išeities, kad girtaujantys tėvai negautų vaikams skirtų pašalpų, kurias per dvi tris dienas prageria, o vaikai paskui badauja. Kaip sudrausminti tokius tėvus? Dekanas klebonas kun. Sigitas Bitkauskas skundėsi, kad didelė bėda yra vaikų padėtis Rukloje. Jiems maitinti Bažnyčios iniciatyva įsteigtame Vaikų dienos centre lėšų skiria savivaldybė, Jonavos parapija, šelpia „Jonavos duona“, „Beržų kompleksas“. Bet apie 130 vaikų pavalgo tik kartą per dieną. Kad ir kiek skirsi paramos girtaujančioms šeimoms, vaikų padėtis jose vargu ar pasikeis. Reikia auklėti, o gal ir gydyti tėvus. Buvo siūloma Ruklos dienos centrui skirti nuolatinio darbuotojo etatą. „Caritas“ moterys nebespėja kasdien ilgiau pabūti su vaikais. Kai kurios dirba, turi savo šeimas. Etatinis darbuotojas ilgiau dirbtų su vaikais, koordinuotų darbą.