Atnaujintas 2002 m. gruodžio 6 d.
Nr.92
(1099)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Krikščionybė šiandien
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Visuomenė
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Adventas yra nuolatinis laukimas

Popiežius Jonas Paulius II stebi šokančias filipinietes

EPA-ELTA nuotrauka

Gruodžio 1 dieną įprastinei sekmadienio vidudienio maldai "Viešpaties angelas" į Šv.Petro aikštę susirinkusiems tikintiesiems, kurių buvo apie 40 tūkstančių, popiežius Jonas Paulius II kalbėjo apie Adventą, primindamas, kad pirmuoju Advento sekmadieniu pradėjome ir naujus liturginius metus. Sandoros Dievas apsireiškė istorijoje, o Bažnyčia istorijoje švenčia jo išganymo slėpinį: Įsikūnijimą, Kančią, Mirtį ir Viešpaties Jėzaus Kristaus Prisikėlimą. Vis atnaujinamas tikinčiojo nueitas kelias telpa tarp to, ką jau įvykdė Kristus, ir to, kas dar turi įvykti jam iki galo apsireiškus. Dievas yra pasaulio ir žmogaus ateitis. Praradusi Dievą, žmonija atsitve-ria nuo ateities ir neišvengiamai pasimeta savo laikinose klajonėse. Kodėl gimstame ir mirštame? Kodėl turime aukotis ir kentėti? Į šiuos klausimus krikščionybė duoda aiškų atsakymą. Todėl Kristus ir yra vadinamas žmonijos viltimi. Jis yra mūsų dabarties prasmė, nes yra mūsų užtikrinta ateitis.
„Adventas mums primena, kad jis atėjo, taip pat, kad ateis. Tikinčiojo gyvenimas yra nuolatinis budėjimas ir jo atėjimo laukimas. Šv. Morkus sekmadienio Evangelijoje ragina budėti ir laukti. Naujais liturginiais metais būtent Evangelija pagal Morkų mums padės gilintis į Kristaus slėpinį. (...) Tegu mus tame atsivertimo ir apaštalavimo kelyje lydės Marija - aušros žvaigždė ir tikras kelrodis mūsų žingsniams“,- baigdamas kalbėjo popiežius. Į ją kreipiamės su pasitikėjimu, rengdamiesi ateinantį sekmadienį, gruodžio 8 dieną, švęsti Nekaltojo prasidėjimo iškilmę.

* * *

Pastaraisiais metais Lietuvoje vėl prigijo tradicija, kad Advento ir kalėdiniu metu parapijų klebonai lanko savo parapijiečius. Kas žino, gal ir šitas paprotys, taip pat įsigalėjęs ir kaimyninėje Lenkijoje, leido nusistovėti tradicijai, kad popiežius Jonas Paulius II, kaip Romos vyskupas, per Adventą lanko Romos vyskupijos parapijas. Toks parapijų lankymas prasidėjo gruodžio 1 dieną, pirmąjį Advento sekmadienį, tik kiek kitaip, nei buvo įprasta ankstesniais pontifikato metais. Ne paslaptis, kad Šventąjį Tėvą slegia senatvės ir ligų našta ir kad jis jau nebepajėgia dirbti tiek, kiek dirbo anksčiau. Todėl dabar ne Šventasis Tėvas važiuoja į Romos parapijas, bet tikintieji ateis į Vatikaną susitikti su Romos vyskupu. Būtent toks susitikimas ir įvyko sekmadienį, kai Šventąjį Tėvą aplankė šv. Pudencianos parapijos nariai, daugiausia filipiniečiai katalikai, įsikūrę Romoje. Nuo 1991 metų ši Romos parapija yra filipiniečiams emigrantams tikra susitikimų vieta ir visos filipiniečių tautinės bendruomenės veiklos centras.
Į susitikimą su Šventuoju Tėvu didžiojoje audiencijų salėje, kur taip pat buvo aukojamos šv. Mišios, susirinko per 4000 filipiniečių. "Norėjau aplankyti jūsų parapiją jau šių metų vasario mėnesį ir švęsti su jumis Eucharistiją, bet nebuvo įmanoma, todėl šiandien jus čia su didžiausiu nuoširdumu priimu vėl pradėdamas savo įprastus susitikimus su Romos vyskupijos parapijomis“,- kreipėsi Šventasis Tėvas į susirinkusiuosius. Homilijoje daug vietos buvo skirta emigracijos temai. "Daugelis jūsų radote čia, Italijoje, darbą ir pasiekėte tam tikrą gyvenimo lygį, leidžiantį paremti artimus žmones, likusius tėvynėje, - sakė popiežius. - Kiti, tikiuosi, kad jų yra labai nedaug, imigranto dalią išgyvena neišvengdami didelių problemų: vienatvės, atsiskyrimo nuo šeimos, atitrūkimo nuo tradicinių vertybių ar net tikėjimo praradimo". Todėl Šventasis Tėvas kvietė neprarasti solidarumo ir artimo meilės, priminė, kad kiekvienas mūsų asmeniškai yra pašauktas kurti meilės civilizaciją.

Pagal VR

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija