Atnaujintas 2002 m. gruodžio 11 d.
Nr.93
(1100)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kultūra
Valstybė ir bažnyčia
Susitikimai
Darbai
Literatūra
Žvilgsnis
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Kryžkelės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Atviras laiškas romano „Žali“ autoriui M.Ivaškevičiui

Man, istorijos magistrantei, privalu susipažinti su naujausia pokario laikotarpio literatūra (ne tik grožine), todėl perskaičiau ir Tavo romaną. Prisipažinsiu, buvau labai nustebinta. Daug kuo. Ir maloniai, ir nemaloniai. Pirmiausia man inspiravo Tavo meistriškumas. Juk Tu dar jaunas rašytojas, o jau sugebi taip gudriai apdoroti medžiagą. „Gudriai“ - gal ne tas žodis. Juk reikėtų sakyti „šiuolaikiškai“, „moderniškai“. Vienu žodžiu, manau, kad sukursi dar ne mažiau vertingų kūrinių. Nes talento Tau užtenka.
Keistas man pasirodė Tavo požiūris į pokario istoriją. Ypač kad taip niekinamai pavaizdavai tuos, kurie (to, rodos, dabar niekas neneigia) kovojo prieš okupantus. Suprantu, Tu norėjai išvengti jų idealizavimo. Bet juk viena yra idealizuoti (kraštutinumas), kita - niekinti, šmeižti (kitas kraštutinumas). Man atrodo, Tau pakanka sugebėjimų kraštutinumams išvengti. Tu pasirinkai prastą kelią. O rezultatas - sukarikatūrinti personažai. Juk taip nesiryžo partizanų niekinti net sovietiniai rašytojai (nekalbu apie KGB apmokamus agentus). Tai į kokią kompaniją Tu pakliuvai?
Ypač nemalonu, kad taip bjauriai smogei J.Žemaičio atminimui. Negaliu pamiršti, kaip aš, tada dar pirmakursė studentė, pamačiau generolo paminklą prie Krašto apsaugos ministerijos. Išvydau didvyrį, kuriam norėjau nusilenkti. Man buvo nesmagu, kad neturėjau gėlytės padėti prie monumento. Iki šiol džiaugiuosi,kad tai padariau kitą kartą. O ką padarei Tu? Bijau, kad atsiras Tavo romano skaitytojų, kurie nusispjaus prie paminklo. Pagalvok, ar sakau tiesą. Ar nebus taip, kad Tu, pats to nejausdamas, atsidūrei kompanijoje tų, kurie išsijuosę niekina visa, kas lietuviška? Kurie siekia sėti nepasitikėjimą laisve, nepriklausomybe. Kurie organizuoja referendumus dėl NATO ir ES. Gal sakysi, kad per toli nuėjau? Ne. Tavo panieka rezistencijai - tai tos grandinės dalis. Nemanyk, kad esu kokia fanatikė. Tik bandau neįkliūti į spąstus tų, kuriems už purvą brangiai moka. Neįtariu, kad Tu, talentingas menininkas, būtum su jais. Bet su savo romanu, tikriausiai pasidavęs niekinimo madai, atsidūrei ten, kur nesitikėjai. Linkiu išsikapanoti. Linkiu kūrybinės sėkmės!

Aistė STANKEVIČIŪTĖ

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija