Atnaujintas 2002 m. gruodžio 20 d.
Nr.96
(1103)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Mums rašo
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Kristaus Gimimo atvaizdavimai

Vatikane ir ...

Nors italai išdidžiai teigia, kad jie pirmieji pradėjo Kristaus Gimimo atvaizdavimą, tačiau rodo ypatingą smalsumą ir tam, kaip Kūdikėlis Jėzus, Marija ir Juozapas yra vaizduojami kitose kultūrose.
Pagrindinė vieta Italijoje, kur galima nusipirkti įvairiausių prakartėlių, žinoma, yra Neapolis. Visus metus čia parduotuvėse prekiaujama Kalėdų tradicinėmis figūrėlėmis, o Advento laikotarpiu siauros senamiesčio gatvės tiesiog prikimštos prekystaliais.
Vis dėlto Roma yra tas miestas, kuriame Gimimo scenos daugiausia atvaizduojamos viešumoje, įskaitant didžiąją prakartėlę su žmogaus dydžio figūromis, išstatomą šv.Petro aikštėje. Tačiau šiemet Romos gyventojai ir gausūs miesto svečiai galės pasigirti prakartėlėmis, padarytomis ne tik iš italams tradicinių medžiagų - medžio, terakotos (degto molio) ar keramikos, bet ir iš odos, kailio, ragų ar beržo žievės.
Kolekcija iš beveik 100 iš Kanados atvežtų Kristaus Gimimo atvaizdų Kalėdų laikotarpiu išstatyta Vatikano „Braccio Carlo Magno“ salėje, esančioje prie Berninio kolonados šv.Petro aikštėje. Kai kuriuose eksponatuose matyti tik pagrindinės Jėzaus, Marijos ir Juozapo figūros, padarytos iš muilo akmens ar plunksnų. Žinoma, daugelyje jų taip pat galima pamatyti Tris Karalius, piemenis ir avis. Kai kur šalia ėdžių - lopšio guli žuvis.


Kalėdų labdaros puota vargšams bazilikoje
Šv.Egidijaus bendruomenės iniciatyvos 20-metis

Ten, kur anksčiau stovėjo įprasti bažnyčios suolai maldininkams, pirmosios Kalėdų dienos popietę Romos Švč. M.Marijos bazilikoje Trasteverės kvartale įrengiami dideli stalai. Patalpa pakvimpa ne smilkalais ir žvakėmis, bet padažo ir keptos mėsos kvapu. Tarp bazilikos kolonų aidi žmonių kalbos ir juokas. Kad ir didžiausi vargšai patirtų Kalėdų šventės džiaugsmą, jau 20 metų Romos šv.Egidijaus bendruomenė kiekvieną gruodžio 25-ąją pakviečia į vaišes bažnyčioje benamius ir skurdžius, neregistruotus imigrantus ir čigonus, gatvės vaikus ir elgetas, vienišus senelius ir ligonius. Apie 500 žmonių kasmet iškilmingiems pietums susirenka į seniausią Dievo Motinai dedikuotą Romos bažnyčią.
„Mes stengiamės visus juos asmeniškai pakviesti“, - sako Šv.Egidijaus bendruomenės bendradarbė Frančeska Dzukari, kuri kaip tik visus pastaruosius du dešimtmečius rengia tokius kalėdinius susitikimus. „Mūsų draugams, kurie turi pastovią gyvenamąją vietą, mes išsiuntinėjame pakvietimus su sveikinimais, o su tais, kurie nakvoja gatvėse, mūsų bendruomenės padėjėjai kalbasi dėl būsimo renginio vargšų valgyklose, kurios veikia Romos Trasteverės miesto dalyje. Toks nuoširdus kvietimas jiems yra netgi svarbesnis už patį valgį ir gėrimą, nes malonu nors kartą pajusti, kad esi reikalingas ir kad būsi maloniai priimtas“, - teigia F.Dzukari.


Vatikane įžiebta iš Kroatijos atgabenta eglė

Iš Kroatijos atkeliavusi Kalėdų eglė Vatikane, Šv.Petro aikštėje, trečiadienį jau papuošta ir uždegta

Vatikano Šv.Petro aikštėje gruodžio 15 dieną iškilmingai uždegtos Kalėdų eglės iliuminacijos. Šiemet didelę 28 metrų aukščio eglę popiežiui Jonui Pauliui II dovanojo Kroatija. Ta proga Romoje apsilankė delegacija, vadovaujama Kroatijos prezidento Stjepano Mesičiaus. Eglė, nukirsta miškingame Delnicės regione, netoli Rijekos miesto, Šv.Petro aikštėje pastatyta dar gruodžio 9 dieną, buvo rūpestingai dekoruojama ir iliuminuojama, kaip ir visa aikštė, kur įrengta didžiulė tradicinė prakartėlė su žmogaus dydžio figūromis.
Kalėdų eglės puošimo tradiciją iš savo tėvynės Lenkijos įvedė popiežius Jonas Paulius II. Iki jo pontifikato Kalėdų laikotarpiu Šv.Petro aikštėje būdavo įrengiama tik prakartėlė. Kasmet didelę Kalėdų eglę Šventajam Tėvui dovanoja vis kita Europos šalis. Pernai eglė buvo atgabenta iš Rumunijos. Popiežius padėkojo „broliams ir sesėms kroatams už dovaną“ ir per audienciją prezidentui S.Mesičiui patvirtino jam ketinąs dar kartą ateinančiais metais aplankyti šią Balkanų šalį. Kroatijoje Jonas Paulius II jau lankėsi 1994 ir 1996 metais.
Trečiajam vizitui jau buvo rengiamasi šių metų rudenį; tuomet turėjo būti beatifikuoti du Dievo tarnai - jaunas pasaulietis Ivanas Mercas (1896-1928) ir vienuolė Marija Petkovič (1892-1966). Tačiau vėliau buvo pranešta, kad vizitas atidedamas.


Perkantieji eglę gavo Kalėdų liturgijos bukletą

Austrijoje, kaip ir daugelyje kitų Europos šalių, Advento laikotarpiu vyksta eglučių pirkimo vajus. Kalėdų eglutė, Austrijoje vadinama „Christbaum“ („Krikščionišku medžiu“), yra tradicinė Kristaus Gimimo švenčių puošmena austrų šeimose. Tačiau šiemet sostinės Vienos ir kitų šalies vyskupijų pastoracinės tarnybos bei pasauliečių organizacijos „Katalikų akcija“ iniciatyva, perkant eglutes kartu dovanai įteikiamas spalvingas bukletas su šv.Kalėdų religinių apeigų aprašymu. Vien tik Vienoje 60-yje eglučių pardavimo centrų išdalyta kelios dešimtys bukletų su prakartėlės atvaizdu tituliniame puslapyje.