Atnaujintas 2002 m. gruodžio 20 d.
Nr.96
(1103)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Mums rašo
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Kristaus Gimimo atvaizdavimai

Vatikane ir ...

Nors italai išdidžiai teigia, kad jie pirmieji pradėjo Kristaus Gimimo atvaizdavimą, tačiau rodo ypatingą smalsumą ir tam, kaip Kūdikėlis Jėzus, Marija ir Juozapas yra vaizduojami kitose kultūrose.
Pagrindinė vieta Italijoje, kur galima nusipirkti įvairiausių prakartėlių, žinoma, yra Neapolis. Visus metus čia parduotuvėse prekiaujama Kalėdų tradicinėmis figūrėlėmis, o Advento laikotarpiu siauros senamiesčio gatvės tiesiog prikimštos prekystaliais.
Vis dėlto Roma yra tas miestas, kuriame Gimimo scenos daugiausia atvaizduojamos viešumoje, įskaitant didžiąją prakartėlę su žmogaus dydžio figūromis, išstatomą šv.Petro aikštėje. Tačiau šiemet Romos gyventojai ir gausūs miesto svečiai galės pasigirti prakartėlėmis, padarytomis ne tik iš italams tradicinių medžiagų - medžio, terakotos (degto molio) ar keramikos, bet ir iš odos, kailio, ragų ar beržo žievės.
Kolekcija iš beveik 100 iš Kanados atvežtų Kristaus Gimimo atvaizdų Kalėdų laikotarpiu išstatyta Vatikano „Braccio Carlo Magno“ salėje, esančioje prie Berninio kolonados šv.Petro aikštėje. Kai kuriuose eksponatuose matyti tik pagrindinės Jėzaus, Marijos ir Juozapo figūros, padarytos iš muilo akmens ar plunksnų. Žinoma, daugelyje jų taip pat galima pamatyti Tris Karalius, piemenis ir avis. Kai kur šalia ėdžių - lopšio guli žuvis.
Prakartėlių parodą, kaip kultūrinį renginį, organizavo Kanados ambasada prie Šventojo Sosto, prisimenanti popiežiaus Jono Pauliaus II apsilankymą šiemet Kanadoje per Toronte vykusį pasaulinį katalikų jaunimo susitikimą. Parodos pagrindą sudaro kolekcija „Le Creches de Noel“iš nedidelio Kvebeko provincijos miestelio Rivjeros Eternite, kur yra globojamas ir remiamas Kristaus Gimimo scenų atvaizdavimo menas. Tarp renginio rėmėjų buvo Kvebeko turizmo firma „Quebec Aboriginal Tourism“, organizuojanti išvykas į čiabuvių indėnų bendruomenes.
Išleistame buklete primenama tai, ką žino kiekvienas italas: pirmąją Kristaus Gimimo sceną Italijos Grečio mieste XIII a. pradžioje sukūrė šv.Pranciškus Asyžietis. Tačiau ten taip pat nurodoma, kad nuo XVII amžiaus prakartėlių demonstravimas svarbų vaidmenį suvaidino ir Kanados evangelizacijos istorijoje. Kaip sakė CNS katalikų žinių agentūrai Kanados ambasadorius Vatikane Vilfridas Gy Likaris, į šalį atvykę pirmieji misionieriai naudojo turimas medžiagas Kristaus Gimimo scenai sukurti, kad taip geriau galėtų paaiškinti čiabuviams indėnams ir eskimams Kristaus gimimą. Atvykusiems į Kanadą europiečiams iš vietinių medžiagų pagamintos prakartėlės priminė jų tėvynėje švenčiamų Kalėdų tradicijas.
Prakartėlių gamintojai Kanadoje naudojo molį, sukietėjusią lavą, kukurūzų žievę, vašką, grybus, elnio ragus ir bebro kailį, taip pat medieną, akmenis ir jūros vėžlio kiautą. Parodos, kuri Vatikane veiks iki sausio 12 dienos, eksponatai nėra tik įprasti kanadietiški Kalėdų papuošalai ar ornamentai. Kiekviena prakartėlė yra tikras rankų darbo meno kūrinys, tvirtino ambasadorius V.Likaris. „Sekuliarizuotame pasaulyje, kur religija paprastai nėra svarbiausia, žmonės vis dar gausiai lanko prakartėles. Jie čia sustoja ir galbūt pasimeldžia tik jiems vieniems žinomu būdu“, - sakė jis. Ambasadorius taip pat pastebėjo, jog Romoje, kur gruodį temperatūra siekia nuo 10 iki 15 laipsnių šilumos, trūksta tradicinio kanadietiškoms Kalėdoms būdingo sniego. „Kanadoje taip nuostabu, nes yra sniego, kuris kartu su šviesų girliandomis ir prakartėlėmis ypač pradžiugina vaikus ir beveik kiekvieną veda prie dvasinių klausimų apie Dievą svarstymo“.

... Austrijoje

Austrijos miestas Gracas paskelbtas 2003 metų Europos kultūros sostine, ir vienas pirmųjų šio pobūdžio renginių yra vietiniame vyskupijos muziejuje surengta paroda „Prakartėlės iš Europos“. Tarp parodos eksponatų - Kūdikėlio Kristaus gimimo scenos, sukurtos nuo 1780 metų iki šių dienų. Čia demonstruojamos tradicinės Neapolio krašto prakartėlės, garsiosios Provanso „Santons“, Tirolio regiono vaizdingos bažnytinės prakartėlės, keraminiai meno dirbiniai iš Ispanijos, blizgančios „Szopka“ iš Lenkijos, metlacho plokštės su bibliniais atvaizdais iš Olandijos, su nacionaliniu menu susietos Suomijos prakartėlės.
Mažiausios prakartėlės figūrėlės padarytos iš murano stiklo - Kūdikėlis vos trijų milimetrų dydžio. Paroda, kurioje yra daugiau kaip 70 prakartėlių su beveik 1200 figūrėlių, papildo Kristaus Gimimą vaizduojančios ikonos iš Europos stačiatikių šalių. Visa ši ekspozicijos įvairovė patvirtino Senąjį žemyną vienijantį krikščioniškąjį pagrindą. Parodoje aiškiai matyti bažnytinių prakartėlių vaizdavimo istorija. Tuo tarpu privačių namų prakartėlėse geriausiai atsispindi vietinių regionų kultūriniai ir socialiniai bruožai, įvairių laikotarpių žmonių tikėjimas ir viltys.
Kartu su paroda „Prakartėlės iš Europos“, kuri Grace veiks iki vasario 2 dienos, vyskupijos muziejuje vyks atitinkamų paskaitų ciklas ir teminiai vaikų susitikimai.
Kitame Austrijos mieste St.Pioltene veikia popierinių prakartėlių paroda. Eksponatai iš visų penkių žemynų, apimantys laikotarpį nuo baroko iki šių dienų, priklauso Vienos sutuoktinių Gerhardo ir Hiltigundos Šreiberių šeimai. Jeigu brangios prakartėlės iš keramikos daugiau buvo įrengiamos bažnyčiose, vienuolynuose ir aristokratų rūmuose, tai popierinės - nuo XVI amžiaus iš Italijos paplito po visą Vidurio Europą, o vėliau ir po pasaulį. Iš popieriaus lakštų iškirptos figūros yra pigesnės, nors gali būti pakankamai meniškos, ypač kai popierius derinamas su moliu ir mediena.

CRTN, Kathpress

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija