Atnaujintas 2002 m. gruodžio 20 d.
Nr.96
(1103)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Mums rašo
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Vatikane įžiebta iš Kroatijos atgabenta eglė

Iš Kroatijos atkeliavusi Kalėdų eglė Vatikane, Šv.Petro aikštėje, trečiadienį jau papuošta ir uždegta

EPA-ELTA nuotrauka

Vatikano Šv.Petro aikštėje gruodžio 15 dieną iškilmingai uždegtos Kalėdų eglės iliuminacijos. Šiemet didelę 28 metrų aukščio eglę popiežiui Jonui Pauliui II dovanojo Kroatija. Ta proga Romoje apsilankė delegacija, vadovaujama Kroatijos prezidento Stjepano Mesičiaus. Eglė, nukirsta miškingame Delnicės regione, netoli Rijekos miesto, Šv.Petro aikštėje pastatyta dar gruodžio 9 dieną, buvo rūpestingai dekoruojama ir iliuminuojama, kaip ir visa aikštė, kur įrengta didžiulė tradicinė prakartėlė su žmogaus dydžio figūromis.
Kalėdų eglės puošimo tradiciją iš savo tėvynės Lenkijos įvedė popiežius Jonas Paulius II. Iki jo pontifikato Kalėdų laikotarpiu Šv.Petro aikštėje būdavo įrengiama tik prakartėlė. Kasmet didelę Kalėdų eglę Šventajam Tėvui dovanoja vis kita Europos šalis. Pernai eglė buvo atgabenta iš Rumunijos. Popiežius padėkojo „broliams ir sesėms kroatams už dovaną“ ir per audienciją prezidentui S.Mesičiui patvirtino jam ketinąs dar kartą ateinančiais metais aplankyti šią Balkanų šalį. Kroatijoje Jonas Paulius II jau lankėsi 1994 ir 1996 metais.
Trečiajam vizitui jau buvo rengiamasi šių metų rudenį; tuomet turėjo būti beatifikuoti du Dievo tarnai - jaunas pasaulietis Ivanas Mercas (1896-1928) ir vienuolė Marija Petkovič (1892-1966). Tačiau vėliau buvo pranešta, kad vizitas atidedamas.
Kalėdų eglutės įžiebimo ceremonijoje dalyvavo ir šalies sostinės Zagrebo arkivyskupas Josipas Bozaničius, iš Kroatijos atvykę vaikai bei folkloro ansambliai. Ta proga kaip visada Šv.Petro aikštėje skambėjo liaudies muzika ir Kalėdų giesmės. „Tegul ši eglė būna taikos ir bendradarbiavimo tarp tautų simbolis“, - sakė prezidentas S.Mesičius.

M.B.

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija