Atnaujintas 2002 m. gruodžio 20 d.
Nr.96
(1103)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Mums rašo
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Kunigai turėtų aiškinti

Šiomis dienomis gyvename susikaupimo ir apmąstymų metą – Adventą. Bažnyčiose vyksta pamaldos, kunigai sako pamokslus, pataria, kaip reikia gyventi ir elgtis šeimoje, darbe ir kitur šį svarbų laikotarpį iki džiaugsmingos Kristaus gimimo dienos.
Bet šiemet sutapo, kad Advento metu vyks rinkimai į šalies prezidento postą ir savivaldybių tarybas. Ir beveik visą laikotarpį iki šv. Kalėdų agituojama už kandidatus į šias vietas. Organizuojami smagūs koncertai ir kitokie pasilinksminimai. O svarbiausia – kandidatai, jų rėmėjai (žinoma, ne visi) rinkimų išvakarėse žada kone aukso kalnus, žarsto pažadus, nors gerai žino, kad tų pažadų įgyvendinti neįmanoma. Ne paslaptis, kad viena to priežasčių, jog dauguma gerų norų remiasi į pinigus. Jie iš nieko neatsiras, kaip sakoma, iš dangaus staiga po rinkimų nenukris. Ir kandidatai neraudonuodami žada, meluoja. O juk dauguma jų – katalikai. Jei jie yra dori žmonės, kalbėti netiesos neturėtų.
Mano nuomone, tinkamiausias žmogus būti Lietuvos Prezidentu yra Valdas Adamkus. Tai doras, sąžiningas, veiklus žmogus, daug nuveikęs, kad Lietuvos vardas būtų plačiai žinomas pasaulyje. Savo reikšmingus darbus V.Adamkus turėtų tęsti ir antrą kadenciją. Žinoma, kiekvienas turime savo nuomonę ir iš septyniolikos kandidatų pasirinksime sau priimtiniausią.
O tarp kandidatų į savivaldybių tarybas - tikra netvarka. Ne vien savivaldybėse, bet ir Seime, apskričių administracijose sėdi įsitvirtinęs nemažas būrys vis tų pačių žmonių. Nemažai jų virto tikrais turtuoliais, o šalis liko nuskurdinta. Dabar jie vėl garsiai šaukia: „Mes esame jėga, mes padarysime, mes sutvarkysime!“ Ir t.t.
Čia nemažą aiškinamąjį darbą galėtų atlikti mūsų kunigai. Nenoriu sutikti su nuomone, kad kunigai neturėtų kištis į politiką. Priešingai, jie turėtų savo parapijiečiams per pamokslus, kitokius susitikimus ar pokalbius aiškinti, kur yra tiesa, kur – melas ir akių dūmimas. Visos apklausos rodo, kad Lietuvoje žmonės Bažnyčia labai pasitiki, jos autoritetas, doros ir sąžiningumo pavyzdys yra labai aukšto lygio. Todėl šias savo vertybes Bažnyčios tarnystės žmonės turėtų kuo plačiau išnaudoti.

Juozas NAGINIONIS
Kaunas

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija