Atnaujintas 2002 m. gruodžio 27 d.
Nr.97
(1104)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Aktualijos
Darbai
Susitikimai
Rinka
Atmintis
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

„Užuovėja“ nušluosto bėdžių ašaras

Motinos ir vaiko pagalbos centro „Užuovėja“ pedagogė psichologė Genovaitė Barzdienė

Autoriaus nuotrauka

Prabėgo pusmetis, kai Panevėžyje veikia Motinos ir vaiko pagalbos centras „Užuovėja“. Jis yra įsikūręs Beržų gatvėje, prie pat rajono policijos komisariato.

Abejingųjų nebuvo

Centro projektą parengė rajono policijos komisariato nepilnamečių reikalų inspektorė Irina Vaitekūnienė. Kilnų policijos pareigūnės sumanymą rėmė rajono policijos vadovas Sergejus Smirnovas. Buvo išspręstas patalpų klausimas - centrui tiko stovėjęs tuščias garažas. Patalpų remontui lėšų skyrė Atviros Lietuvos fondas. Išlaikyti centrą apsiėmė rajono savivaldybė.

Linkėjo sulaukti kuo mažiau klientų

Konkursą centro darbuotojos vietai užimti laimėjo Genovaitė Barzdienė. Ji turi anuomečių Panevėžio pedagoginės muzikos mokyklos bei Šiaulių pedagoginio instituto baigimo diplomus. Moteriai teko dirbti mokytoja, darželio auklėtoja. Iš Panevėžio rajono kilusi G.Barzdienė žino, kokia sunki yra bedarbės dalia. Tą ir pačiai teko patirti.
G.Barzdienė, priimta dirbti pedagoge psichologe, pati sprendė, kokiomis spalvomis dažyti sienas, iš labdaros gautais baldais apstatė kambarį. Apsirūpinant dėvėtais drabužiais, apavu, vargo nepatyrė. Irgi daug iš labdaros gavo. Motinos ir vaiko pagalbos centro atidaryme dalyvavęs rajono meras Alfredas Pekeliūnas linkėjo jame kuo mažiau klientų turėti.

Vargšai čia pasijunta žmonėmis

Vienu metu „Užuovėja“ gali priimti didoką šeimą - motiną su penkiais vaikais. Spiriant bėdai, papildomai pastačius lovų, nakčiai įmanoma suguldyti net iki vienuolikos bėdžių. Atvežti vargšai numaudomi, pervelkami švariais drabužiais, pavalgydinami. Į gatvę išgrūsto vieno asmens maitinimui parai skirta 7,13 lito. Alkanus pasotina kavinė „Grasvila“. Tai garantuoja su ja sudaryta sutartis. „Užuovėjoje“ nelaimėliams leidžiama gyventi iki trijų parų. Turint svečių, už jų ramų miegą atsako pedagogė psichologė G.Barzdienė.

Iš išmalda gautų pinigų norėjo pirkti paršelį

G.Barzdienė registracijos knygoje glaustai užrašo į centrą patekusių vargšų istorijas. Jos yra margos kaip genys. Daugiavaikę šeimą į Panevėžio rajoną likimas atbloškė net iš Uzbekijos. Naujamiesčio seniūnija ją aprūpino būstu. Tačiau sykį mama pasigedo dviejų savo vaikų. Paauglius brolį ir seserį policininkai sulaikė Panevėžyje. Gatvėje iš praeivių jie prašinėjo išmaldos.
Atvežti į „Užuovėją“ smagiai nusiteikę vaikai papasakojo, kad jiems dosniai aukojo geri dėdės ir tetos. Per gana trumpą laiką jie sugebėjo surinkti 20 litų. Už tokią sumą mažieji neklaužados tikėjosi nupirkti paršelį ir jį dovanoti mamai. Kriuksį būtų auginę iki bekono. Tuomet nebūtų jautę mėsos stygiaus.

Išniekintąją paėmė pravažiuojanti mašina

Pabendravus su G.Barzdiene, iš jos sužinai tokių istorijų, kad šiurpuliukai bėga kūnu. Sužvarbusią merginą paėmė Pasvalio keliu važiavęs automobilis. Juo vargšę atvežė į Beržų gatvę. Pusnuogė mergina „Užuovėjoje“ buvo aprengta. Prisistačiusi biržiete, nelaimėlė pasakojo, jog ją nugirdę vyrai išprievartavo ir išrengtą pakelėje išmetė.
Motiną su keturiais vaikais iš Krekenavos seniūnijos vieno kaimo sugyventinis išgrūdo alkanus kaip kačiukus lauk. Dar prigrasino, kad namuose jų daugiau nematytų. Vienas berniukas, sušildytas „Užuovėjoje“, pareiškė, jog nebesileisiąs, kad iš jo būtų tyčiojamasi. Paauglys sutiko gyventi vaikų globos namuose.
P.S. G.Barzdienė, kuriai atlyginimą moka Atviros Lietuvos fondas, su baime laukia artėjančių Naujųjų metų. Ar toliau ji dirbs „Užuovėjoje“, tai priklausys nuo rajono savivaldybės finansavimo. Motinos ir vaiko pagalbos centras, anot panevėžietės, šiandien čia itin reikalingas.

Bronius VERTELKA
Panevėžys

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija