Atnaujintas 2002 m. gruodžio 27 d.
Nr.97
(1104)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Aktualijos
Darbai
Susitikimai
Rinka
Atmintis
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Naujoji globalinė tvarka negali būti atsieta nuo moralės principų
Savo kreipimesi Pasaulinei taikos dienai (minimai sausio 1-ąją)
Popiežius priminė enciklikos „Pacem in terris” artėjantį 40-metį ir jos idėjas

Palaimintasis Jonas XXIII beatifikuotas
2000-aisiais šventaisiais metais

Ateinanti sausio 1-oji kartu su naujametėmis iškilmėmis ir Dievo Gimdytojos pagerbimu Katalikų Bažnyčioje taip pat jau 36-ą kartą bus minima kaip Pasaulinė maldos už taiką diena. Ta proga paskelbtame savo tradiciniame kreipimesi, pavadintame „Pacem in terris: nuolatinė užduotis”, popiežius Jonas Paulius II norėjo priminti savo pirmtako palaimintojo Jono XXIII gerąjį raginimą išsaugoti visuotinę taiką. Šis raginimas, išreikštas 1963 metų balandžio mėnesį paskelbtoje enciklikoje „Pacem in terris” („Taika žemėje”), per pačią šaltojo karo kulminaciją, neprarado aktualumo ir šių dienų pasauliui, sukrėstam tarptautinio terorizmo bangos, kada ypač reikia globaliniu teisingumu paremtos taikos.
Esant atsinaujinusiai ginklavimosi varžybų plėtrai, kada nemažėja pilietinių ir tarptautinių „brolžudiškų konfliktų“ apimtis, kada kuriamos naujos prieštaringos „prevencinio karo” teorijos, Šventasis Tėvas primena būtinumą laikytis politikos srityje amžinųjų fundamentalių vertybių bei visuotinai atnaujinti įsipareigojimą taikai. Tik išmintingai įvertinant „laiko ženklus” ir pasiryžtant su atsidavimu darbuotis bendrojo gėrio labui, yra įmanomas tikrasis tarpusavyje kaip niekad glaudžiai susietos visos žmonių giminės taikus sambūvis. Jonas Paulius II kreipimesi ragina kurti naujas globalinio valdymo struktūras, kurios būtų grindžiamos visų žmonių orumo lygybe ir skatintų jų pagrindinių teisių bei pareigų realizavimą.
Pažymėtina, kad 1963 m. balandžio 11 d., Didįjį ketvirtadienį, paskelbta popiežiaus Jono XXIII enciklika „Pacem in terris” yra pirmasis tokio pobūdžio Katalikų Bažnyčios dokumentas, kuris buvo skirtas ne tik dvasinio luomo nariams, tikintiesiems, bet ir „visiems geros valios žmonėms”. (Vėliau tokios nuostatos savo enciklikose laikėsi ir kiti popiežiai.) Visi gali ir turi suprasti, kad patvari taika yra įmanoma, jeigu „yra grindžiama tiesa, kuriama vadovaujantis teisingumu, gaivinama ir ugdoma artimo meilės veiksmais bei įgyvendinama laisvės sąlygomis”.