Atnaujintas 2002 m. gruodžio 27 d.
Nr.97
(1104)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Aktualijos
Darbai
Susitikimai
Rinka
Atmintis
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Tėvas Leonidas tiki istorine tiesa ir Lietuvos marijonams linkėjo šv. Kalėdų džiaugsmo

Kino teatras „Draugystė“ įsikūręs Romos katalikams priklausančiame šventovės pastate Sevastopolyje

Autorės nuotrauka

Šiandien Sevastopolyje veikia 90 religinių bendrijų, išsišakojusių į 27 netradicines religijas ir konfesijas; stačiatikių, musulmonų, baptistų ir kt. Romos katalikų Šv. Klimento bendrija vienija apie 500 įvairių tautybių žmonių: rusų, baltarusių, ukrainiečių, latvių, lietuvių, vokiečių, italų. Veikia sekmadieninė mokykla, kurią lanko vaikai ir suaugusieji. Pamaldos vyksta pertvarkytame keturių kambarių bute, kurio viename gyvena dvasininkas Leonidas Tkačiuk, MIC. Romos katalikams priklausančiame pastate – jau nebeveikiantis kino teatras „Draugystė“. „Problemų turime daugiau nei jų sprendimo būdų, bet aš tikiu, kad miesto taryba supras, jog grąžintinas pastatas – mūsų namai, ir istorinė tiesa bus atstatyta“, - „XXI amžiui“ sakė tėvas Leonidas.
Išardžius didelio namo keturių kambarių buto vieną iš sienų, patalpa padidėjo. Priekyje – kuklus altorius, ant sienų – vienas kitas šventųjų paveikslas, kandeliabrai, eilėmis sustatyti paprasti suolai, čia į pamaldas susirenka katalikai. „Vargas seniems, invalidams, - sako tėvas Leonidas, - į trečią aukštą jiems labai sunku pasikelti, ypač su invalidų vežimėliu“.
Pro langą Ušakovo aikštėje matosi ir kino teatras „Draugystė“. Šventovės pastatas buvo pastatytas už katalikų bendruomenės, kuri 30-aisiais praėjusio amžiaus metais nukentėjo, pinigus. Sprendžiant net pagal afišas, kino teatras seniai nebeveikia. Buvusioje šventovėje, kur buvo įrengtas altorius, dabar – mokamas tualetas. Jau daugelį metų Romos katalikai siekia susigrąžinti jiems priklausantį pastatą, bet miesto taryba vis atideda šio klausimo sprendimą.
Nuo 1990-ųjų religinėms bendrijoms Sevastopolyje buvo perduota nemažai jiems priklausiusių pastatų. Grąžinta musulmonų mečetė, kurioje buvo įsikūręs Rusijos Juodosios jūros laivyno archyvas, stačiatikiams grąžintas Šv. Nikolskio šventovės pastatas šiaurinėje Sevastopolio dalyje, Vladimiro soboras, kuriame palaidoti žymūs Sevastopolio gynybos karvedžiai: M.P.Lazarevas, V.A.Kornilovas, V.I.Istominas, P.S.Nachimovas, taip pat Vladimiro soboras Chersone, Septynių Chersono kankinių šventovė, Visų Šventųjų cerkvė ir kt. Perduoti žemės sklypai dviem stačiatikių vienuolynams: Šv.Klimento Inkermane ir Šv. Georgijaus, kur dabar vyksta atstatomieji darbai.
1998 metais Sevastopolio miesto deputatai atsisakė grąžinti Romos katalikams priklausantį pastatą, motyvuodami, jog miestui labiau reikia vaikų kino teatro, nei katalikams šventovės. Tačiau kinas merdi, ir pastatas stovi nenaudojamas. Kovo mėnesį Ukrainoje buvo išleistas naujas prezidento įstatymas dėl pastatų grąžinimo religinėms bendrijoms. Tai suteikia galimybę Romos katalikams vėl kreiptis į miesto deputatus ir tikėtis, kad juos išgirs. Romos katalikų bendrijos santykiai su stačiatikiais ir kitomis religinėmis bendrijomis Kryme yra geri.
Sevastopolyje veikia ir graikų katalikų bendrija, kuri siekia gauti žemės sklypą, kad galėtų statyti savo šventovę, tačiau šio klausimo deputatai neskuba svarstyti. Ukrainoje įstatymas kultūros klausimu numato, jog „neleidžiama likviduoti organizacijos ar kitos kultūros įstaigos, grąžinant pastatą vienai ar kitai organizacijai“, todėl viską lemia miesto taryba. Jei Romos katalikams bus grąžintas šventovės pastatas, tai tik nusprendus deputatams. Tėvas Leonidas tiki, jog deputatai sugrąžins istorinį teisingumą, ir atsisveikindamas perdavė linkėjimus Lietuvos marijonams.

Angelė BUŠKEVIČIENĖ
Kaunas-Sevastopolis

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija