Atnaujintas 2002 m. gruodžio 27 d.
Nr.97
(1104)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Aktualijos
Darbai
Susitikimai
Rinka
Atmintis
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Amerikiečių analitikų netolimos ateities scenarijus

Kaip ir visada, baigiantis metams ir artėjant Naujiesiems, pasaulyje pasipila visokiausių ateities apokaliptinių, pasaulinių katastrofų ir konfliktų pranašystės. Ir šį kartą jų netrūksta. Nekalbant apie jau daugeliui pabodusias pasaulio pabaigos pranašystes. Ir 2003 metais mūsų laukia eilinė pasaulio pabaiga. Futurologai ir įvairaus plauko astrologai apie tai kalba skelbdami net tikslią pasaulinės katastrofos datą. Neurozę kelia ir kai kurie visai rimti specialistai, pranašaujantys visą bangą gamtos ir technologinių katastrofų, jau nekalbant apie pasaulinį karą tarp Vakarų civilizacijos ir tarptautinio terorizmo, panaudojant iki šiol žinomus ir nežinomus ginklus, neišskiriant cheminių bei biologinių ginklų, taip pat ir garsiųjų „branduolinių lagaminėlių“. Dabar remiamasi 72 metų rumunų vienuolio, esančio vieno vienuolyno Karpatuose viršininku (jeromonachu), Arsenijaus pranašystėmis. Jo žodžiais tariant, jau kovo 9 dieną prasidės pasaulinis tvanas. Po jo vandens paviršiuje liks tiktai Tibetas, Himalajai ir dalis Rusijos Kalnų Altajaus. Kai vanduo nuslūgs, senajame Europos žemyne nebeliks Italijos, Graikijos, Didžiosios Britanijos salų, tropikai pasislinks iki Maskvos, o šalčio poliumi taps JAV ir Kanados pasienis…
Tuo tarpu solidus JAV žurnalas „Newsweek“ paskelbė žinomiausių Amerikos analitikų „scenarijų“ apie būsimus didžiausius pasaulio konfliktus, į kuriuos bus įtrauktos didžiosios valstybės. Pirmoji būsimojo konflikto vieta skelbiamas Taivanas. Ir tai suprantama. Sparčiai auganti Kinijos ekonominė ir karinė galia labai neramina Vašingtono. O Taivanas jau seniai tapo „kaulu“, įstrigusiu Kinijos gerklėje. Amerikiečių analitikai teigia, kad iki 2010 metų komunistinė Kinija vykdys masinius naujų raketų bandymus Taivano įlankoje. Iki 2012 metų Kinija sukurs naujus ginklus, su elektromagnetiniais impulsais. Panaudojęs šiuos ginklus iš žemės palydovų, Pekinas tais impulsais išves iš rikiuotės visą Taivano elektroniką bei internetą. Prasidės visiškas chaosas, o tuo pasinaudojusi Kinija užims Taivaną.
Antrasis būsimas konfliktas prognozuojamas Kolumbijoje. Pasak ekspertų, JAV susidurs su antruoju Vietnamu. Mat neseniai prezidento Džordžo Bušo įsakymu buvo nuspręsta sukurti Kolumbijoje specialų antiteroristinį batalioną ir apginkluoti jį pačia moderniausia ginkluote. Dėl to prognozuojama, kad Kolumbijos vyriausybės rankose liks tik didžiausi miestai, kuriuos be paliovos apšaudys tiek kairiosios, tiek dešiniosios pusiau karinės formuotės, kurių dabar šioje šalyje apstu. Už iš narkotikų gautus pinigus teroristai įsigis naujausių ginklų ir mielai priims viskam pasirengusius samdinius iš Artimųjų Rytų, Pietų Amerikos ir Europos. Teroristai ir narkomafija pavojingai priartėja prie Amerikos sienų. JAV priversta įsikišti į konfliktą, pasiųsdama į Kolumbiją savo ginkluotąsias pajėgas. Anarchija apima ne tik Kolumbiją, bet ir Peru, Ekvadorą ir Braziliją. Amerika pakliūva į labai keblią padėtį - antrąjį Vietnamą.
Toliau JAV analitikai vėl grįžta prie Kinijos. Prognozuojama, kad Kinija masiškai pradės statyti ištisus pontoninius miestus ir dirbtines salas, kuriose įsikurs kinų karinės bazės. Perimama visa kontrolė Pietų Kinijos jūros, per kurią eina pagrindiniai prekybos keliai tarp Azijos ir Vakarų. Todėl Amerikai vėl teks įsikišti.
Kiek geresnės prognozės skirtos labai neramiam Artimųjų Rytų regionui. Kruvina priešprieša palaipsniui užleis vietą stabilumui. Po triuškinančio dabartinio Izraelio premjero Arielio Šarono pralaimėjimo 2003 metų rinkimuose, prie Izraelio valstybės vairo stoja „Avoda“ partijos lyderis Amramas Micna, kuris atnaujina taikos derybas, ir jų kulminacija taps amžinos taikos su palestiniečiais pasirašymas 2005 metais. Izraelis visiškai išveda savo kariuomenę iš Gazos sektoriaus, panaikina savo gyvenvietes Vakarų Jordano krante ir suteikia palestiniečiams Rytų Jeruzalės kontrolę. Palestinos administracijai, vietoje Jesyro Arafato, ima vadovauti FATH judėjimo lyderis Marvanas Bargutis, kuris nuginkluoja smogikus iš HAMAS ir „Islamo džihado“ grupuočių. Sureguliuojami Izraelio ir Sirijos santykiai, nepaisant to, kad Izraelio užimtų Golano aukštumų problema išlieka. Atidaromas jūrų susisiekimas tarp Tel Avivo ir Beiruto. Visa tai, pagal amerikiečių prognozes, vyks jau iki 2008 metų.
Didelis dėmesys JAV analitikų prognozėse skiriamas Korėjos pusiasaliui. Teigiama, kad iki dantų apsiginklavusią, bet nuolat badą kenčiančią stalinistinę Šiaurės Korėją ištiks kolopsas. Pchenjano režimas bus priverstas imtis reformų. Tačiau režimas neleidžia savo žmonėms laisvai vykti į Pietų Korėją. Todėl JAV ekspertai neatmeta galimybės, kad Šiaurės Korėjoje prasidės visuotinis sukilimas. Darbininkai išeina į Pchenjano gatves, o išbadėjusi armija atsisako malšinti sukilėlius. Šiaurės Korėjos „vadas ir mokytojas“ Kim Čen Iras pabėga į užsienį… Tai turėtų įvykti iki 2010 metų.
Taigi, laiko liko ne tiek jau daug, kad įsitikintume, ar teisūs buvo amerikiečių naujieji nostradamai.

Petras KATINAS

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija