Atnaujintas 2003 m. sausio 3 d.
Nr.1
(1105)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Nuomonės
Ora et labora
Darbai
Visuomenė
Atmintis
Laikas ir žmonės
Lietuva
Pasaulis
Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Popiežius ragina pasaulį siekti taikos ir vengti karų

Popiežius Jonas Paulius II laimina Šventojo Petro aikštėje susirinkusius tikinčiuosius

Kalėdų iškilmės Vatikane prasidėjo naktį Šv. Petro bazilikoje Popiežiaus aukotomis šv. Mišiomis. Šią naktį išsipildė senasis pažadas. Baigėsi laukimo metas. Mergelė pagimdė Išganytoją. Jėzus gimė laisvės ir taikos pasiilgusiai žmonijai, gimė kiekvienam nuodėmės slegiamam žmogui, alkstančiam išganymo ir trokštančiam vilties. Į karštą žmonijos maldavimą “Ateik, Viešpatie, gelbėk!” Dievas atsiliepia savuoju Žodžiu. Amžinasis Žodis atėjo į mūsų laiką. Žodis tapo Kūnu, Emanueliu, Dievu su mumis.
„Šią naktį, - kalbėjo Šventasis Tėvas,- viso pasaulio katedrose ir bazilikose, puošniose šventovėse ir mažose bažnytėlėse skamba džiugi krikščionių giesmė: ”Šiandien mums gimė Išganytojas”.
Kalėdines pamaldas popiežius skyrė taikai Žemėje ir karų aukoms. Šventasis Tėvas pareiškė, jog “Kristaus gimimas Betliejuje buvo Viešpaties ženklas. Eina amžiai ir tūkstantmečiai, bet šis ženklas lieka”, pabrėžė popiežius, pavadindamas jį “taikos simboliu visiems žmonėms, kenčiantiems dėl įvairių konfliktų, vargstančiųjų išsivadavimo simboliu, malonės simboliu visiems, kas nugrimzdo į nuodėmę, meilės ir paguodos simboliu visiems, kas jaučiasi vienišas ir paliktas. Jėzus gimė dėl žmonijos, kuri ieško laisvės ir taikos, - sakė Šventasis Tėvas. - Jis gimė kiekvienam žmogui, kurį slegia nuodėmė, kuris ieško išsigelbėjimo ir yra kupinas vilčių”. Popiežius paragino siekti taikos Šventojoje žemėje ir vengti “bet kokių karų”.
Taip Popiežius kalbėjo Kalėdų nakties Mišių homilijoje. Tai jau 25-osios Jono Pauliaus II aukotos Kalėdų vidurnakčio šv. Mišios.


Tradicinėje Kalėdų procesijoje Betliejuje dalyvavo tik trys tūkstančiai žmonių

Jeruzalės lotynų patriarchas Mišelis Sabahas (kairėje) šventina Betliejuje prie Kristaus gimimo bažnyčios susirinkusius maldininkus. Prieš Kalėdas čia nebuvo žydų tankų

Tradicinėje procesijoje, per Kūčias rengiamoje Betliejuje, dalyvavo tik trys tūkstančiai žmonių. Procesijai šiame pales-tiniečių savivaldos teritorijoje esančiame mieste vadovavo Jeruzalės lotynų patriarchas Mišelis Sabahas.
Kiek anksčiau žydų kariuomenės daliniai pasitraukė iš Betliejaus centro. Karinė operacija šiame bibliniame mieste tęsiasi jau daugiau kaip mėnesį, po Jeruzalėje lapkričio 21 dieną surengto teroro akto. Izraelio kariuomenė apsupo Betliejų, o visus pagrindinius kelius ir sankryžas kontroliuoja žydų tankai ir kariniai visureigiai. Kareiviai nutolo nuo Prakartėlės aikštės prie Kristaus gimimo bažnyčios vos per 200-300 metrų.
Izraelio kariuomenės atstovas pareiškė, jog kariuomenė nevyks į miesto centrą visą Kalėdų savaitę, tačiau su sąlyga, jog situacija biblinio miesto centre bus stabili. Jis taip pat pareiškė, jog Vakarų Jordano krante gyvenantys krikščionys galės patekti į Kalėdų šv. Mišias Betliejuje tiktai tuo atveju, jei turės specialų Izraelio karinės vadovybės leidimą. Krikščionys iš Izraelio, taip pat maldininkai iš užsienio galės patekti į Betliejų tiktai specialiomis grupėmis.