Atnaujintas 2003 m. sausio 3 d.
Nr.1
(1105)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Nuomonės
Ora et labora
Darbai
Visuomenė
Atmintis
Laikas ir žmonės
Lietuva
Pasaulis
Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Daugiau tokių darbštuolių!

Spaudoje daug rašoma apie žymius žmones. Tačiau apie šios moters nueitą kuklų kelią niekam nežinoma. Jos darbščios rankos daug nuveikusios, daug grožio sukūrusios. Kiek jai metų - nežinau. Kai paklausiau, nusišypsojusi pasakė: “Moterys visada jaunos”.
Leonora (Levute vadinama) gimė ir augo Melaišių kaime, doroje, Dievą mylinčioje, darbščioje Šimonių šeimoje. Augo trys vaikai: broliukas, sesutė ir Levutė. Vaikystė nelepino, Levutė patyrė daug vargo. Būdama 14 metų, neteko tėvelio. Kadangi broliukas buvo invalidas, jos pečius užgulė ūkio darbai: arė, akėjo, sėjo, pjovė ir į kluoną krovė.
Levutė ne kartą šluostė verkiantiems riedančias ašaras: mamytei, broliukui, kuris norėdavo jai padėti, bet neturėjo jėgų. Ji pati pasinėrė į darbus. “Dirbti mane ragino visa aplinkinė gamta. Parlėkę iš tolimų kraštų paukšteliai nuo pat ankstyvo ryto ligi vėlyvo vakaro atsidėję rankioja šapus, krauna lizdus, maitina savo mažutėlius. Vos spėja užtekėti saulė, bitutės būriais apleidžia avilius ir ligi sutemos skraido po laukus, rinkdamos medų. Ypač darbštumu pasižymi skruzdėlės. Ištisą dieną jos nė valandėlei nenurimsta: bėga šen, bėga ten, velka už save didesnes naštas, sukrauna milžiniškus skruzdėlynus. Pas jas ir siunčia Šventasis Raštas pasimokyti. Patarlių knygoje rašoma: “Nueik pas skruzdėlę tu, dykaduoni, patyrinėk jos kelius ir pasimokyk išminties. Neturėdama jokio vado ar pareigūno, ar valdovo, ji pripildo savo sandėlius vasarą ir surenka sau peną per pjūtį. Kaip ilgai tu ten tysosi, dykaduoni? Kada kelsiesi iš miego?” (Pat 6,6-9). Jeigu taip visa gamta juda, kruta, dirba, tai ir man nederėjo snausti, bet turėjau imtis darbo”, - pasakojo pakalbinta Levutė.
Levutė, lyg ta skruzdėlytė, nešė šapelį po šapelio savo rankomis užaugintą derlių į kluoną, kad būtų kuo maitinti ne tik šeimą, bet ir gyvulėlius.
Kai šeima įstojo į kolūkį, ar palengvėjo Levutės gyvenimas? “Darbo padvigubėjo. Vasarą - kolūkyje ir savo ūkyje, žiemą - miško kirtimas. Teko kirsti ir vežti ne tik už save, bet ir už kitus šeimos narius. Darbas miške buvo sunkus, ypač moterims. Bet Viešpaties pagalba mane lydėjo - ir sunkumus įveikdavau, ir sveikatos nepraradau.
Dirbau kiaulių fermoje. O sąlygos! Ferma - be jokių patogumų, nemechanizuota, kiauru stogu, be langų, suklypusiomis durimis. Vėjas švilpia, lietus lyja ant galvos ir kiaulių. Jas šėriau pusketvirtų metų, pirmūnė buvau”, - juokaudama pasakojo Levutė.
Sunkią naštą tada nešė mergina. Darbas jai nebuvo sunkus, pasakodama vis tai primindavo. Visada dirbo sąžiningai, viską kruopščiai atlikdavo. Jos sąžiningumą pastebėjo Melaišių pradinės mokyklos mokytoja Janina Jašinskienė, kuri rekomendavo Levutę dirbti valytoja Klausučių pradinėje mokykloje. “Man buvo gaila žiūrėti į šitą menkutę mergaitę, taip sunkiai dirbančią kolūkyje”, - sakė mokytoja Janina.
1961 metais Levutė persikėlė pas mokytoją Sigutę Šimienę į Klausučius. Ji Levutę priėmė kaip savo šeimos narį. Jos dėka mokyklos aplinka buvo pavyzdingai sutvarkyta. Pastačius naują Klausučių mokyklą, Levutė pasiliko gyventi senojoje, kad nebūtų draskomas pastatas.
“Likau viena, gyvenau kaip ponia, - su šypsena prisiminė tuos laimingus metus. - Klausučiuose išgyvenau devynerius metus. Dar dirbau kultūros namuose valytoja. Ir mokykloje, ir čia darbo buvo nemažai. Buvau laiminga, kad galiu nuo ryto iki vakaro plušėti. Norėjau susitaupyti pinigų, kad galėčiau mieste nusipirkti nuosavą butą”.
Uždarius mokyklą, Levutė persikėlė į miestą, gyveno jau nuosavame kambarėlyje. Gal jau čia ilsėjosi po sunkių darbų?
“Ką jūs, be darbo negaliu būti nė minutės. Mane dirbti skatina Jėzaus pavyzdys. Mūsų Išganytojas į šį pasaulį galėjo ateiti kaip didžiausias turtuolis. Bet Jis pasirinko vargdienio gyvenimą, nors galėjo stebuklingai pasirūpinti maisto sau ir savo motinai. Jis tik kitus keletą kartų stebuklingai pamaitino. O sau nepadarė nė mažiausio stebuklo. Gyveno dirbdamas sunkų, vargingą dailidės darbą, laistydamas jį savo prakaitu. Jis neturėjo nei poilsio, nei atostogų, - kalbėjo Levutė, prisiminusi sekmadieniais girdėtus Evangelijos žodžius.
“Dirbau senelių globos namuose, kurie ką tik buvo pradedami rengti. Valiau, tvarkiau, dirbau tai, kas buvo reikalinga. Negaliu be darbo, nenoriu būti apsnūdusi, apsileidusi, sustingusi. Darbas man suteikia daug džiaugsmo ir ramybės”.
Kada dar visi miega, Levutė su šluota jau darbuojasi prie Biržų Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios, šventoriuje. Jos dėka visur nepaprastai švaru. Žiemos metu ji kūrena “Caritas” patalpoje krosnis. Sunku net išvardyti visus jos darbus.
“Seniau žmonės buvo darbštesni, doresni ir linksmesni, - sako Levutė. - Šiandien jie darbštumu nepasižymi. Užtat padidėjo girtuokliavimas, vogimas, žmonės vieni kitų neapkenčia, vienas kitu nebepasitiki. Tik darbas mums atneša daug gero. Pats Jėzus gimė neturtingoje šeimoje, prasimaitino iš savo rankų darbo ir mums paliko darbštumo pavyzdį, patį darbą pašventino”, - šiais žodžiais baigė Levutė mudviejų susitikimą.
Ėjau mąstydama apie šią darbštuolę. Prisiminiau šv.Pauliaus žodžius: “Kas nenori dirbti, tenevalgo” (2 Tes 3,10).
Dar jaunystėje Levutė žinojo, kad laimingas ar nelaimingas gyvenimas bus - priklausys nuo jos pačios. Todėl ir ugdė savyje tuos gražius jaunystės žiedus, kad jie padarytų jos gyvenimą prasmingą. Ji įrašė giliai sau į širdį, kad tik darbu ir malda susikursi laimingą gyvenimą čia, žemėje, ir palaimą amžinybėje.

Leontina MORKVĖNIENĖ
Biržai

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija