Atnaujintas 2003 m. sausio 3 d.
Nr.1
(1105)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Nuomonės
Ora et labora
Darbai
Visuomenė
Atmintis
Laikas ir žmonės
Lietuva
Pasaulis
Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Modernus liftas slaugos ligoninėje

Utenos šv.Klaros palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje įrengtas modernus 1600 kg keliamosios galios liftas, galintis transportuoti sunkius ligonius su visa lova. Turėti tokį liftą buvo viena iš ligoninės personalo bei ligoninės labui besidarbuojančių seserų pranciškonių vizija. Sukaupus reikiamų lėšų, ši vizija tapo tikrove.

Ligoninė - sunkiems ligoniams

Utenos šv.Klaros palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė buvo įsteigta 1996 metais sename, kadaise čia buvusios Utenos ligoninės pastate. Steigėjas - Panevėžio vyskupijos Utenos dekanatas (dekanas - jau miręs kun. P.Adomonis). Ligoninė, pavadinta šv.Klaros, vienuolės pranciškonės, globojusios ligonius, vardu, tapo prieglobsčiu neįgaliesiems, sunkiomis ligomis sergantiems, negalintiems judėti ir patiems apsitarnauti žmonėms. Tokių žmonių slauga reikalauja nemažai kantrybės ir pasiaukojimo. Todėl neatsitiktinai ši ligoninė susilaukia vienuolių pranciškonių dėmesio - seserys iš vienuolyno Pitsburge (JAV) ne tik dažnos viešnios Utenoje, bet čia jos atlieka ir kilnią globėjišką misiją. Ypač daug širdies šilumos šios ligoninės labui yra atidavusi sesuo Dolorita.
Ligoninės medicinos personalas - dvi gydytojos, septyniolika slaugytojų nuoširdžiai rūpinasi ligoniais. Ligoninė siekia tapti modernia, šiuolaikine pirminio lygio stacionare įstaiga, savo darbe medikai nori pritaikyti naujausius slaugos mokslo pasiekimus ir metodikas, nuolat kelti kvalifikaciją ir gilinti žinias. Lifto įrengimas buvo viena prioritetinių sričių, gerinant slaugos kokybę.

Pagelbėjo rėmėjai

Liftas Utenos šv.Klaros ligoninėje atsirado tik rėmėjų dėka. Pasak ligoninės direktorės Auksės Strolienės, gavus leidimą statyti liftą ir jį suprojektavus, prasidėjo intensyvios rėmėjų paieškos. Ne veltui sakoma, jog kas ieško, tas ir suranda. Labai aktyviai ir nuoširdžiai talkininkavo Pitsburgo vienuolyno seserys. Netrukus Uteną pasiekė pirmoji didesnė lėšų įplauka iš Renovabis fondo Vokietijoje. Nemažą sumą lifto statybai paaukojo nežinomas amerikietis, Schuyler Bank Kearny, NJ, JAV, medicinos sesuo iš Amerikos Cecilija Zitkus, Dorothy E.Dumb iš Niujorko, kiti geradariai. Šiandien jų vardai įamžinti ligoninės rėmėjų lentoje.

Modernus liftas

Liftas buvo suprojektuotas 2000 metais, o jo statyba prasidėjo šiemet liepą. Statybos darbus atliko viešąjį konkursą laimėjusi UAB „Kauno liftai“, o subrangovine organizacija tapo UAB „Ligaja“. Statybininkai Šv.Klaros ligoninei parinko modernų vokiečių ir austrų „Schindler“ kompanijos liftą, tokį, koks, pasak UAB „Kauno liftai“ direktoriaus Jono Guzavičiaus, yra Milano katedroje. Lietuvoje tokių kėlimo įrengimų jau yra dešimt. Jie pasižymi tuo, kad yra visiškai automatizuoti ir dispečerizuoti. Kad naujasis liftas slaugos ligoninėje dirbtų sėkmingai, rūpinsis „Kauno liftų serviso“ Utenos padalinys.

Pašventino Panevėžio vyskupas

Lifto įrengimas Utenos šv.Klaros ligoninėje buvo labai laukiamas ir tapo svarbiu įvykiu. Ta proga atvyko Pitsburgo vienuolyno vyresnioji vienuolė Janet Lynn Gardner, o pašventinti lauktąjį įrenginį buvo pakviestas Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas. Prieš šventinimo iškilmes buvo aukojamos šv.Mišios ligoninės koplyčioje, kurioje susirinko ligoniai, personalas, ligoninės bičiuliai, rėmėjai. Vyskupas J.Kauneckas, įvertindamas nuoširdų dėmesį ligoniams, linkėjo visiems kantrybės ir gerumo, atjautos ir pasišventimo.

Audronė DRISKIUVIENĖ
Utena

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija