Atnaujintas 2003 m. sausio 8 d.
Nr.2
(1106)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Atmintis
Žvilgsnis
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Trisdešimt septintą kartą

Popietės programos dalyviai ir organizatoriai su rašytoja – laureate Ale Rūta: sėdi kun. S.Anužis, K.Milkovaitis, Alė Rūta, S.Pautienienė, stovi: J.Pupius, V.Gedgaudienė, R.Dabšys, A.Polikaitis, R.Apeikytė, S.Žemaitaitis, D.Žemaitaitytė, B.Seliukas,
V.Vidugiris, E.Jarašūnas ir A.Žemaitaitis

Juozo PUPIAUS nuotrauka

Gruodžio 1 dieną Los Andželo Šv.Kazimiero parapijos salėje įvyko rašytojos Alės Rūtos literatūros popietė, pirmą kartą be poeto Bernardo Brazdžionio, bet su stipria nostalgija literatūros Vakarų prie Ramiojo vandenyno pradžiai. Tų vakarų – popiečių maratono pradžia buvo 1966 metais Los Andželo lietuvių fronto bičiulių surengtas literatūros vakaras-susitikimas su svečiu iš Čikagos rašytoju Aloyzu Baronu.
Tuo metu lietuvių literatūroje išeivijoje jau buvo įsitvirtinę trys nauji kūrėjai, kurie tarpukario Lietuvoje buvo beveik nežinomi: Alė Rūta (Elena Nakaitė-Arbienė), Jurgis Gliauda ir Aloyzas Baronas. Alė Rūta jau buvo pelniusi premijas už romanus „Trumpa diena“ ir „Kelias į kairę“ bei išleidusi penkis Didžiosios meilės ciklo romanus; J.Gliauda buvo premijuotas už kūrinius „Namai ant smėlio“, „Ora pro nobis“, „Šikšnosparnio sostas“ ir „Delfino ženkle“; A.Baronas – už „Laiptus ir bedugnes“ ir „Trečiąją moterį“. Visi trys kūrėjai tą vakarą susitiko Šv.Kazimiero parapijos salėje. Renginyje pasirodė ir daugiau talentų: poetė Elena Valiūtė-Tumienė, kompozitorė Giedra Nasvitytė-Gudauskienė bei jauna solistė Stasė Klimaitė-Pautienienė, jauna dailininkė, amerikiečių gimnazijos piešimo mokytoja Rita Medziukaitė-Bureikienė ir poetas bei kritikas Pranas Visvidas. Su šia jaunesniųjų grupe tą vakarą dalyvavo ir vyresnieji: dar 60 metų nesulaukęs poetas B.Brazdžionis ir kiek vyresnis kompozitorius Bronius Budriūnas.
Alės Rūtos literatūros popietėje gruodžio 1-ąją programos dalyvių pasirodė nedaug. Penki iš jų – B.Brazdžionis, E.Tumienė, A.Baronas ir B.Budriūnas – vienas po kito per 37 metus iškeliavo „anapus mūsų laiko“, ligos paliesta G.Gudauskienė dalyvauti negalėjo, o scenoje matėme tik Alę Rūtą ir S.Pautienienę, salėje – R.Bureikienę ir P.Visvidą.
Alė Rūta išgarsėjusi beletristine kūryba, labiausiai romanais, tačiau rašė ir poeziją. Yra išleidusi tris eilėraščių rinkinėlius, ir šį kartą atėjo su nauja poezijos knyga „Tyloj kalbėsi“ – motinos poetiniai apmąstymai, skirti pačioje jaunystėje žuvusiam sūnui. Bet ir čia apie naująją knygą nebuvo kalbama, tarsi leidžiant ir auditorijai kartu su motina tyliai parymoti prie sūnaus kapo. Ji pati savo neilgą žodį skyrė kolegai, bičiuliui, prieš pusmetį šioje salėje dar su mumis bendravusiam poetui klasikui B.Brazdžioniui.
„Brazdžionis buvo gyvasis Lietuvos simbolis, – kalbėjo rašytoja, – ir kur tik jis buvo, kur dalyvavo, ten buvo ir Lietuva. Jo prieš pusmetį šioje salėje pasakyti žodžiai mums lieka lyg testamentas. O jis kalbėjo maždaug taip: ką turėjau ir turiu, nešiojau savyje; išeidamas nieko neišsinešiu. Visa tai palieku jums. Tais žodžiais jis įpareigoja ir mus, kad visa, ką turime vertinga, paverstume darbais ir atiduotume kitiems, nepalikdami sau, o skirtume savo tautai, savo Lietuvai“.
Apie rašytojos Alės Rūtos kūrybinius takus papasakojo poetas ir žurnalistas Karolis Milkovaitis, o klebonas kun. Stanislovas Anužis netradicine, kaip visada, malda palaimino šią popietę. Rašytojos beletristinės ir poetinės kūrybos pavyzdžius meniniu skaitymu pateikė skaitovai, o niekad nepabostantis vyrų kvartetas savo atlikta programa priminė poetą B.Brazdžionį ir kompozitorių B.Budriūną. Ištraukas iš romano „Vargingos tėvynės vaikai“ skaitė solistė S.Pautienienė ir Juozas Pupius, o iš „Skamba tolumoj“ – Ema Dovydaitienė.
Turbūt lietuviškiausia Los Andželo lietuvių šeima – aktorius ir režisierius Algimantas Žemaitaitis su dukra Daina ir sūnumi Sauliumi ėmėsi skaitovų pareigų. Algimantas deklamavo iš naujojo rinkinio „Tyloj kalbėsi“, jaunieji - iš ankstyvesnės Alės Rūtos kūrybos. Visi jie sudaro tarsi šeimos ansamblį ir pasirodo ne tik čia, bet ir Lietuvoje. Algimantas Žemaitaitis šiais metais laimėjo LB Kultūros tarybos teatro premiją.
Vyrų kvartetas (A.Polikaitis, R.Dabšys, E.Jarašūnas, B.Seliukas ir akompaniatorė Raimonda Apeikytė) jaunatvišku entuziazmu atliko B.Budriūno „Šauksmą“ (žodžiai Alės Rūtos) ir S.Sodeikos „Šiaurės pašvaistę“ (žodžiai B.Brazdžionio). Pabaigoje rašytoja Alė Rūta padeklamavo porą naujojo rinkinio eilėraščių.
Patyrusi programų vedėja Violeta Gedgaudienė originaliu žodžiu užbaigė literatūros popietę, kurioje gausi publika galėjo pabendrauti su savo mylima ir gerbiama rašytoja.

Juozas KOJELIS
Los Andželas, JAV

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija