Atnaujintas 2003 m. sausio 10 d.
Nr.3
(1107)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Aktualijos
Ora et labora
Laikas ir žmonės

Mums rašo
Atmintis
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Giesmių šventė

Vyskupo Jono Borutos sutikimas. Kairėje - Kvėdarnos klebonas kun. Kazimieras Žąsytis

Jau ketvirti metai Kvėdarnos Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje (Šilalės dekanatas) vyksta giesmių šventė, į kurią suvažiuoja jaunieji giedotojai vos ne iš visos Telšių vyskupijos. Šios šventės sumanytojas ir organizatorius yra niekada nepailstantis Kvėdarnos bažnyčios klebonas kun. Kazimieras Žąsytis. Į pagalbą jis pasitelkia Kvėdarnos Kazimiero Jauniaus vidurinės mokyklos pedagogus bei moksleivius. Beje, šventė sutampa su šios bažnyčios vardadieniu - Švč. Mergelės Marijos Nekaltuoju Prasidėjimu ir Adventu.
Gruodžio 8-ąją Kvėdarnos bažnyčioje įvykusi giesmių šventė buvo ypatinga. Atvyko Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, ir generalvikaras kan. Juozas Šiurys. Vyskupą pasitiko tą dieną į Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo atlaidus susirinkę tikintieji ne tik iš Kvėdarnos, bet ir iš aplinkinių parapijų. Svečias aukojo iškilmingą Švč. M.Marijos Nekaltojo Prasidėjimo Sumą, pasakė pamokslą, o vėliau visiems suteikė savo palaiminimą.
Vyskupas J.Boruta ir generalvikaras kan. J.Šiurys išklausė visą jaunųjų giedotojų koncertą. O jis užtruko gana ilgai, nes suvažiavo daug dalyvių.
Šventės vedėjai - Kvėdarnos K.Jauniaus vidurinės mokyklos moksleiviai A.Toleikytė ir A.Dobilas, kurie ir patys sugiedojo solo dvi giesmes: „Rytmetinę moksleivių giesmę“ ir „Viešpats pakrantėj stovėjo“.
Giesmių šventę pradėjo Kvėdarnos meno mokyklos mokytojų tercetas, atlikęs A.Bražinsko „Kūčių naktį“ ir G.Abariaus „Žiemos kelią“. Visus nustebino tą šaltą ir vėjuotą dieną į Kvėdarną atvykęs Akmenės bažnyčios jaunučių choras, kuris atliko savo vadovo A.Gulbino išmokytas giesmes: italų liaudies tradicinę giesmę „Giedokit Marijai“, nežinomo autoriaus „Aleliuja“ ir kanoną „Glorija“. Jų giedojimas buvo tikrai puikus. Nuo akmeniškių neatsiliko Telšių Mažosios bažnytėlės vaikų choras, vadovaujamas R.Mockaitienės. Itin aukštą giedojimo lygį parodė Kvėdarnos vidurinės bei pradinės mokyklos, taip pat Kaltinėnų, Pajūrio vidurinių, Žadeikių pagrindinės mokyklos (Šilalės r.) giedotojai. Žemaičių Naumiesčio vidurinė mokykla į šią šventę delegavo merginų ansamblį ir drąsią solistę S.Rimkutę.


Kalėdų šventėms – naujovės

Uteniškių skulptorių iš medžio pagaminta prakartėlė

Nuo tamsių spalvų ir nuo kasdienybės pavargęs žmogus ieško dvasinės atgaivos. Kalėdų naktį uteniškiai skubėjo į savo su Atgimimu gimusią Dievo Apvaizdos bažnyčią. Ne vienerius metus čia tarnavo uteniškiams plačiai žinomas, Tauragėje gimęs kunigas Sigitas Sudentas. Jam vadovaujant, čia būta didelių švenčių, ypač vasarą. Gėlėmis ir vainikais išpuoštoje bažnyčios aikštėje, priešais koplytėlę, ne kartą skambėjo įžymių Lietuvos solistų V.Prudnikovo, E.Kaniavos, E.Prudkausko, J.Leitaitės balsai. Atvykdavo garbių svečių, pamokslininkų iš įvairių Lietuvos miestų.
Daugelis kunigą Sigitą palydėjo į Alantą (Molėtų r.) su ašaromis akyse. Atrodė, tikintieji paliekami be globos… O 2002-ųjų lapkričio mėnesį prie altoriaus pamatėme Panevėžio vyskupo J.Kaunecko paskirtąjį jauną kunigą Henriką Kalpoką. Parapijiečiai greitai pajautė nuoširdų jo norą bendrauti, dalytis viskuo, kas bažnyčios gyvenime reikalinga. Svarbiausia - žmogų pakylėti dieviškosios šviesos link, pačiam būti pavyzdžiu.
Pirmoji proga naujiems sumanymams atskleisti – Kalėdos. Prie bažnyčios, mažojoje lauko koplytėlėje, buvo įrengta prakartėlė. Viskas padaryta santūriai, be žaislų, be smulkmenų: Kūdikėlis, jo tėvai, piemenėlis, vienas kitas gyvulėlis ir akcentas – šviečianti Žvaigždė. Tai uteniškių skulptorių iš medžio pagaminta nauja prakartėlė.
...Žmogus skuba, glaudžiasi, kur šilčiau, įspūdingiau, kur spalvų ir garsų tokį vakarą daug daugiau. Ir vėl naujovė: per Piemenėlių Mišias, tyliai skambant gerai pažįstamos giesmės „Tyli naktis“ melodijai, nuo altoriaus įsiliejo jaunuolio balsas: „Žmonės, uždekim žiburį širdies, kad nepaklystų mūsų broliai tamsią juodą naktį per kietą žemės gruodą žengdami“. Tie garsai (poetės Lacrimos žodžiai) skambėjo keliolika minučių, jų tarsi prisipildė erdvė ir mažytė žmogaus širdis.


Pristatyta kunigo knyga

Kun. Rimantas Gudelis savo knygos pristatyme

Kunigas Rimantas Gudelis penkerius metus mokėsi ir dirbo Čikagoje. Ten jis buvo Market Parko Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčios kunigas. Į tėvynę kun. R.Gudelis grįžo apgynęs teologijos bei kultūrinių santykių daktaro laipsnį.
Dabar kun. R.Gudelis dirba Kristaus Karaliaus katedros klebonu. Anglų kalba jis išleido savo knygą „Susitaikinimas Lietuvos Katalikų Bažnyčios viduje po sovietinės praeities“. Jos pristatymas vyko Advento vakare „Susitaikinimas“, kuris buvo surengtas Panevėžio apskrities G.Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos galerijoje „2-asis aukštas“.
Vakaro vedėja - bibliotekos darbuotoja Albina Saladūnaitė. Apie itin svarbų žmonių susitaikinimą kalbėjo svečias iš Vilniaus – Lietuvos ateitininkų valdybos narys Petras Plumpa.
Pilnutėlėje žmonių galerijoje šiltai sutiktas buvo knygos autorius – naujasis Kristaus Karaliaus katedros klebonas R.Gudelis. Vaizdžiai ir kartu paprastais žodžiais jis papasakojo, kaip gimė šis kūrybinis sumanymas.
Geros kloties kun. R.Gudeliui linkėjo ir atminimo dovanėles – knygas jam įteikė viešosios bibliotekos direktorė Rima Maselytė bei miesto meras Visvaldas Matkevičius.
Vakarą paįvairino Panevėžio konservatorijos kamerinis choras, kuriam vadovavo Emilija Kriščiūnaitė.