Atnaujintas 2003 m. sausio 15 d.
Nr.4
(1108)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Krikščionybė ir visuomenė
Susitikimai
Kultūra
Atmintis
Žvilgsnis
Kryžkelės
Aktualijos
Nuomonės
Istorija ir dabartis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Sovietinio saugumo agentai smogikai ir kova su lietuvių pasipriešinimu

Totalitarinėje valstybėje pagrindinių režimo ramsčių ir įrankių funkcijas atlikdavo slaptosios tarnybos. Slaptosios tarnybos buvo ne tik prasiskverbusios į pačias įvairiausias visuomenės gyvenimo sritis, bet ir pati totalitarinė valstybė tą patį „slaptumą“ įprasmino totaliai, visose gyvenimo srityse. Grifai „visiškai slaptai“, „slaptai“ dengė svarbius valstybės valdymo ir visuomenei įtakos darymo elementus. Informacijos slėpimas, o po to sekdavęs ir informacijos dozavimas skirtingoms valstybinėms, visuomeninėms ar politinėms institucijoms iš tikrųjų labai komplikuoja totalitarinės valstybės istorijos suvokimą. Vienu sunkesnių uždavinių yra slaptųjų tarnybų įtakos visuomenėje vykusiems procesams, atskiriems įvykiams bei atskirų istorijos subjektų veiksmų motyvacijai atskleidimas. Pagaliau svarbu identifikuoti tikruosius slaptųjų tarnybų veiksmus ir tikslus, nustatyti jų galimybių ribas. Šiame straipsnyje pamėginsiu apžvelgti sovietinės politinės policijos (daugiau žinomos kaip KGB) 1944-1953 metais naudotas specialiąsias priemones slopinant partizaninį judėjimą.


Nevalia pamiršti
Atsiliepiant į A.Anušausko straipsnį apie agentus smogikus

Rusijoje baigiasi eilinis chaoso periodas („smuta“, „russkij bunt“) ir prasideda stiprios rankos reakcija, eilinė „opričnina“. Tačiau yra vienas esminis bruožas, kuris šiuolaikinę, putiniškąją, „kietą ranką“ skiria nuo praeityje buvusių – tai, kad patys „opričnikai“, arba, šiuolaikiniais terminais sakant, pačios spec. tarybos ima valdžią. Rusijos istorijoje opričnikai, žandarmerija, NKVD niekada patys nevaldė – virš jų visada stovėjo caras, koks nors generolas Benkendorfas ar bolševikų CK. Tuo tarpu pirmą kartą Rusijos istorijoje armijai vadovauja spec. tarnybų žmogus. Pirmą kartą Rusijos istorijoje imperialistinei karinei kampanijai (karui su čečėnais) vadovauja ne generolai, o saugumiečiai. Pirmą kartą Rusijos istorijoje saugumo generolai tampa gubernatoriais.
Tačiau nesikeičia viena – metodai, tik jų panaudojimo mastas platesnis. Šiame „XXI amžiaus“ numeryje publikuojamame Arvydo Anušausko straipsnyje „Sovietinio saugumo agentai smogikai ir kova su lietuvių pasipriešinimu“ yra pateikta unikalios istorinės medžiagos apie iki šiol beveik nežinomus ir itin įslaptintus vadinamuosius smogikus, vieną rafinuočiausių ir klastingiausių tautinio pasipriešinimo slopinimo metodų, kuris iš esmės ir palaužė Lietuvos pasipriešinimą. Ko nesugebėjo padaryti NKVD kariuomenė ir jos parankiniai „istrebiteliai“, padarė agentai smogikai, slaptasis NKVD-MGB ginklas, kokybiškai naujas. „MGB į kokybiškai naują lygį pakėlė itin slaptą operatyvinių priemonių taikymą“, - teigiama A.Anušausko straipsnyje.


Paminėtas Europos Parlamento rezoliucijos 20-metis ir Laisvės gynėjų diena

Pirmadienį iškilmingame Seimo posėdyje paminėta Laisvės gynėjų diena ir Europos Parlamento rezoliucijos 20-metis.
Seimo posėdyje dalyvavo Lietuvai lemtingą 1991-ųjų sausio 13-osios naktį žuvusiųjų už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę giminės ir artimieji, kruvinojo sekmadienio įvykių liudytojai, giminės ir artimieji tų, kurie padėjo galvas, gindami Tėvynės nepriklausomybę Lietuvos pasienyje, prie Seimo rūmų, Televizijos bokšto, Radijo ir televizijos rūmų.
Į iškilmingą Seimo posėdį atvyko išrinktasis prezidentas Rolandas Paksas, ministras pirmininkas A.Brazauskas ir kiti Vyriausybės nariai, Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatai - Nepriklausomybės Akto signatarai, Konstitucinio Teismo, Aukščiausiojo Teismo bei Apeliacinio teismo, Aukštesniojo administracinio teismo vadovai, Lietuvos Bažnyčių hierarchai bei atstovai, diplomatinių misijų atstovai, Pasaulio lietuvių bendruomenės atstovas Lietuvoje, Seimui atskaitingų institucijų vadovai, apskričių viršininkai, merai, aukštųjų mokyklų rektoriai, tautinių bendrijų atstovai, Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo gynėjai savanoriai ir kiti garbingi svečiai.
Tylos minute iškilmingame posėdyje buvo pagerbtas žuvusiųjų už Lietuvos laisvę atminimas.