Atnaujintas 2003 m. sausio 15 d.
Nr.4
(1108)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Krikščionybė ir visuomenė
Susitikimai
Kultūra
Atmintis
Žvilgsnis
Kryžkelės
Aktualijos
Nuomonės
Istorija ir dabartis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Išminčių pagarbinimas

Medžio drožėjas Petras Kriščiūnas jo darbų parodos atidaryme

Autoriaus nuotrauka

Likus porai dienų iki Trijų Karalių, Panevėžio šv. Kazimiero knygynėlyje buvo atidaryta medžio drožėjo Petro Kriščiūno darbų paroda „Išminčių pagarbinimas“. Pristatant ją, dailininkė Stasė Medytė taip atsiliepė apie panevėžietį kūrėją: „Iš jo darbų matosi, koks jis dar jaunas ir žvalus. Tai – unikalus atvejis po Liongino Šepkos. Jis yra tikras liaudies menininkas. Jis drožia vidinių paskatų, o ne materialinių paskatų vedamas“.
Menininkė sakė, jog Žemaitijoje liaudies skulptūros būdavo dažytos, Aukštaitijoje – tiktai iš natūralaus medžio. P.Kriščiūnas jungia abi kūrybos formas. Jis nestokoja išmonės apie spalvas bei dydžius: prakartėlė, Trys Karaliai, nešantys dovanas, itin įdomiai pateiktas Rūpintojėlis. Sėdi sau jis į medį atsirėmęs, o jam virš galvos čiulba paukšteliai. Kito tokio S.Medytė nėra mačiusi net Kauno M.K.Čiurlionio muziejuje ar jo fonduose, nors turėjo galimybę prisiliesti prie kultūros vertybių.
Šv. Kazimiero knygynėlio kolektyvo vardu parodos koordinatorė S.Medytė panevėžiečiui medžio drožėjui įteikė Užpalių klebono kun. Edmundo Rinkevičiaus poezijos knygelę „Sudegintas laikas“. Iškilmingoje aplinkoje kūrėją sveikino jo žmona, dukra ir dvi vaikaitės. Už šiltus žodžius jaudindamasis dėkojo P.Kriščiūnas.
Panevėžietis P.Kriščiūnas – menui gabus žmogus. Jis groja keliais muzikos instrumentais, fotografuoja, tapo, drožia iš medžio. Drožti pradėjo norėdamas prisiminti senas lietuviškas tradicijas – žirgelius ant namo stogo, voveraites virš lango. Vėliau prireikė ir namus saugojančio Rūpintojėlio. Nemažai jų yra dovanojęs, vienas iškeliavo net į Vokietiją. Daugiausia drožinėja religine tematika: Švč.M.Mariją, Kristaus kančią, šventuosius Jurgį, Mykolą ir Kazimierą, angelus.

Bronius VERTELKA
Panevėžys

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija