Atnaujintas 2003 m. sausio 15 d.
Nr.4
(1108)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Krikščionybė ir visuomenė
Susitikimai
Kultūra
Atmintis
Žvilgsnis
Kryžkelės
Aktualijos
Nuomonės
Istorija ir dabartis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Tautodailininkų mugė

Tautodailininkė Elena Pakeltienė (kairėje) ir tautodailės mugės organizatorė Milda Bagužienė nestokojo šventiškos nuotaikos

Daugelio parodų dalyvė Gertrūda Rasimavičienė mugėje sulaukė užsakymo - nupinti skrybėlių

Autoriaus nuotraukos

Prieš Kalėdas į Panevėžio rajono savivaldybės salę buvo suplaukę miesto tautodailininkų darbai. Tokia dirbinių mugė čia buvo surengta ketvirtus metus iš eilės.
Džiugino kokybiški Dariaus Bagužio darbai iš odos. Panevėžietis jiems rinką randa ir užsienyje. Neseniai jis gavo keturis užsakymus iš Norvegijos. Nuostabiai atrodė Elenos Pakeltienės tapyti gamtos vaizdeliai. Gražiai įrėminti, jie tapo puikia kalėdine dovana. Tautodailininkė net siūlė papuošalų naujametei eglutei. Žmonės noriai pirko jos pieštus atvirukus, kuriuos autorė pardavinėjo po litą. Dažnas mugės lankytojas stabtelėdavo ties jaunos, bet jau spėjusios išgarsėti pynėjos Ritos Čaplikienės darbais. Pinti iš vytelių ji pramoko lankydama darbo biržos surengtus kursus. Ritą su šiais dirbiniais jau galima sutikti ir kitų miestų mugėse.
Pinti iš šiaudelių Janiną Vitortienę sugundė jos mama. Tokiu amatu dabar užsiima tautodailininkės dukra. Pinti bando ir J.Vitortienės vaikaitis. „Ėmęsis tokio darbo, nepaskubėsi. Norisi, kad darbelis gražiai atrodytų, nesimatytų sunėrimų. Prie didesnio dirbinio savaitę vargsti“, - sakė J.Vitortienė. Panevėžietė pasakojo, kaip viena jos pažįstama norėjo išmokti pinti iš vytelių. Bet ji nemanė, jog tai bus taip sudėtinga. Todėl ir neperprato šio meno.
Panevėžietė Gertrūda Rasimavičienė parodose dalyvauja gerus du dešimtmečius. Jos darbai ne kartą buvo pristatyti Vilniuje. Iš šiaudelių ji pindavo įvairius dirbinius. Rugių užsiaugindavo sodų bendrijoje esančiame sklype. 2002-aisiais tautodailininkė neatliko daug darbų. Moteris buvo operuota, paskui ją ištiko insultas. Kairioji ranka tapo visiškai nejautri. Patarus gydytojams, G.Rasimavičienė neatsisakė pynimo. Dirbdama atgavo rankos jėgą.
Mugėje turėjo paklausą tautodailininkės pintos skrybėlės. Penketą jų užsakė vieno šokių kolektyvo vadovė. Dirbinius ji žadėjo paimti iš namų. Itin patraukliai atrodė G.Rasimavičienės pinta miniatiūrinė kraičio skrynia. Ją galima net užrakinti.
Mugę organizavusi Milda Bagužienė teigė, jog 10 proc. sumos, gautos pardavus dirbinius, tautodailininkai nutarė skirti labdarai. (Pernai už tokias lėšas buvo nupirkta dovanų ligoninėje gulėjusiems vaikams, kurių niekas neateidavo lankyti.) Taip kilniai pasielgti neatsisakė ir dvi po tris vaikus auginančios mugės dalyvės, nors viena jų yra bedarbė.

Bronius VERTELKA
Panevėžys

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija