Atnaujintas 2003 m. sausio 15 d.
Nr.4
(1108)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Krikščionybė ir visuomenė
Susitikimai
Kultūra
Atmintis
Žvilgsnis
Kryžkelės
Aktualijos
Nuomonės
Istorija ir dabartis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

„Tas, kuris neišeina, negali sugrįžti“
Pokalbis apie leidinį „Neišėjusiojo sugrįžimas“

Alfonsas Jurskis

Alfonsas Jurskis – vienas žymiausių radijo specialistų Lietuvoje, Nepriklausomos Lietuvos kariuomenės pulkininkas leitenantas, Vytauto Didžiojo universiteto docentas.
Spalio mėnesį Radioelektronikos fakultete, A.Jurskio vardu pavadintoje auditorijoje, buvo iškilmingai atidengti inžinieriaus bareljefas ir istorinių dokumentų stendas. Apie tai „XXI amžiuje“ (2002 11 13) jau rašė K.Dobkevičius.
Neseniai pasirodė ir biografinis leidinys apie radijo inžinierių A.Jurskį. Tai „Neišėjusiojo sugrįžimas“, kurį parašė Aldona ZIMNACHAITĖ. Autorę kalbina Elona GUBAVIČIŪTĖ.

Jūs skaitytojams pateikėte puikią biografinę knygą. Gal galėtumėte atskleisti jos pavadinimo prasmę?
„Neišėjusiojo sugrįžimas“… Paradoksalus pavadinimas, paradoksalus teiginys, nes tas, kuris neišeina, negali sugrįžti. Tas, kuris neišėjo, be abejo, yra šalia, kartu su mumis. Tačiau šiandien neišėjusiojo sugrįžimas - faktas ir realybė. Leidinio „Neišėjusiojo sugrįžimas“ pasirodymas – tai dešimtmečius saugotos Amerikoje archyvinės medžiagos parodymas visuomenei, tai bandymas atgaivinti praeitį ne gilinantis į istorines peripetijas, bet kalbinant A.Jurskį, jo šeimos narius, giminaičius bei draugus. Manyčiau, kad tai yra informatyvi, dokumentinė, bet gan dvasinga apybraiža apie šį autoritetingą žmogų, gyvenusį svetur (Vokietijoje, Amerikoje) 22 metus.