Atnaujintas 2003 m. sausio 17 d.
Nr.5
(1109)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Krikščionybė šiandien
Nuomonės
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Popiežius pabrėžia vyskupų misijos reikšmę

Įšventinant vyskupus, virš jų galvų laikoma Evangelija

EPA-ELTA nuotrauka

Kaip jau buvo pranešta, sausio 6 dieną Kristaus Apsireiškimo (Epifanijos) iškilmėje popiežius Jonas Paulius II konsekravo grupę naujų vyskupų. Trijų Karalių šventėje jis tai daro kiekvienais metais, tačiau šiemetinė konsekracija, kaip ir kitos Šventojo Tėvo vadovaujamos liturginės iškilmės, yra stebimos su ypatingu susidomėjimu, nes tai 25-ieji jubiliejiniai pontifikato metai. Ta proga Popiežiaus namų prefektūra pranešė, kad per ankstesnius 24-erius metus Jonas Paulius II konsekravo 321 vyskupą. Kaip minėta, beveik visada jis tai darė per Tris Karalius, tačiau būta ir išimčių, pavyzdžiui, pirmuosius pokomunistinės Albanijos ganytojus Šventasis Tėvas konsekravo vizito metu tos šalies sostinės Tiranos katedroje.
Kristaus Apsireiškimo iškilmės šv. Mišiose kaip visados Jonas Paulius II konsekravo būtent dvylika vyskupų, tuo simboliškai pabrėždamas jų paveldėtos apaštalinės įpėdinystės misiją. Kaip Kristaus dvylika apaštalų, taip ir visi pasaulio vyskupai yra siunčiami tarnauti Dievui ir Bažnyčiai, įvairiose šalyse skelbti Evangeliją „iki pasaulio pakraščių“. Septyni iš naujųjų vyskupų yra vienuolijų nariai, kiti penki – buvę dieceziniai kunigai. Vyriausiam sausio 6 dieną Vatikano bazilikoje konsekruotam vyskupui – 65 metai, jauniausiam – 49. Visų dvylikos amžiaus vidurkis – 55 metai.
Pasakytoje homilijoje Popiežius trumpai apžvelgė Epifanijos slėpinio prasmę ir jo ryšį su vyskupų pašaukimu. Trys Rytų išminčiai, kuriuos spindinti žvaigždė atvedė į Betliejų, buvo pirmieji trys iš tų, kurie per visą istoriją buvo pašaukti Kristaus šviesos, sakė Jonas Paulius II. Tokiu būdu visi krikščionys yra raginami tapti tikrais žiburiais, kurie vestų žmoniją iš klaidžiojimų sutemose ir ūkanose. Kreipdamasis į naujuosius vyskupus Popiežius pastebėjo, kad „tikėjimas į Kristų, pasaulio Šviesą, vedė į pasiaukojimą kunigiškiems šventimams. Jūs Viešpačiui dovanojate ne auksą, smilkalus ir mirą (kaip Evangelijoje minimi Trys išminčiai), bet savo gyvenimus… Dabar Kristus jus kviečia atnaujinti šiuos įžadus prisiimant vyskupišką tarnystę Bažnyčioje“.
Vyskupų kongregacijos prefektas kardinolas Džiovanis Batista Re pristatė kandidatus vyskupo šventimams, kurie klaupėsi prieš Šventąjį Tėvą, priimdami jo palaiminimą. Vėliau, laikant atverstą Evangelijų knygą virš jų galvų, Popiežius sukalbėjo konsekracijos maldą. Naujieji vyskupai buvo patepti krizma ir priėmė savo naujosios tarnystės simbolius: žiedą, kaip ištikimybės ženklą, mitrą (vyskupišką kepurę), kaip šventumo simbolį, ir lazdą – ganytojo simbolį. Du iš konsekruotų vyskupų - Presovo (Slovakija) vyskupas Janas Babjakas ir Mukačevo (Ukraina) vyskupas Milanas Sasikas – priklauso Rytų apeigų krikščionims, todėl jie vietoje lotyniškosios mitros gavo bizantiškąsias karūnas ir omoforijonus – specialias stulas.
Keturi iš Popiežiaus konsekruotų vyskupų – italai, kiti – iš Irako, Vietnamo, Pietų Korėjos, Airijos, Benino, Ispanijos ir, kaip minėta, iš Slovakijos bei Ukrainos. Du naujieji Bažnyčios hierarchai dirbs atsakingose pareigose Romos kurijoje. Kreipdamasis į juos - naująjį Tikėjimo doktrinos kongregacijos sekretorių italą arkivyskupą Andželą Amatą bei naująjį Popiežiškosios krikščionių vienybės tarybos sekretorių airį vyskupą Brajaną Farelą, - popiežius Jonas Paulius II kvietė rodyti „ištikimybę katalikiškai tradicijai ir pasirengimą ekumeniniam dialogui“. Kiti keturi tituliariniai arkivyskupai – italas Čelestinas Miljorė, korėjietis Paulius Cačangas In Namas, vietnamietis Pjeras Ngujenas Van Totas ir ispanas Pedras Lopesas Kintana – bus Šventojo Sosto diplomatiniais atstovais Jungtinių Tautų Organizacijoje bei Azijos ir Afrikos šalyse. Jiems Popiežius linkėjo rodyti pagarbą įvairių tautų kultūroms ir institucijoms, bet kartu „kviesti tautas, į kurias būsite pasiųsti, tapti atviromis Evangelijai. Tik Kristus gali garantuoti gilų sąžinių ir žmonių atsinaujinimą“.
Likusieji šeši hierarchai paskirti į tarnystę vyskupijose. Be minėtų Slovakijos bei Ukrainos Rytų apeigų katalikų ganytojų, Šventasis Tėvas taip pat konsekravo Mazaro del Valo (Italija) vyskupą Kalodžerą La Pianą, Abimėjaus (Beninas) vyskupą Rene Mari Ehuzu, Alepo (Sirija) lotynų katalikų apaštalinį vikarą vyskupą Džiuzepę Nacarą ir Babilono chaldėjų (Irakas) patriarcho augziliarą vyskupą Andraosą Abuną. „Tegul jus priimsiančios bažnytinės bendruomenės, kurias aš su meile sveikinu, randa jumyse tikrai uolius ir dosnius ganytojus, - kalbėjo Jonas Paulius II šiai grupei vyskupų. – Su Gerojo Ganytojo pavyzdžiu ir pagalba veskite visus tikinčiuosius į amžinojo gyvenimo ganyklą“. Baigdamas Šventasis Tėvas kvietė visus konsekruotus Bažnyčios hierarchus būti „tikrais šventumo liudytojais visai krikščionių bendruomenei“.
Buvęs anglikonų kunigas tapo katalikų vyskupu
Taip pat sausio 6 dieną Vatikane buvo paskelbta, kad popiežius Jonas Paulius II vienu iš Vestminsterio (Londonas) arkivyskupo kardinolo Kormako Merfio O’Konoro vyskupu augziliaru paskyrė buvusį anglikonų kunigą Aleną Houpsą. Naujasis vyskupas užims Vestminsterio arkivyskupijos generalinio vikaro pareigas. Nors anglikonų kunigams celibatas nėra privalomas, tačiau vyskupas A.Houpsas, kuris anglikonų dvasininku tarnavo 27 metus, niekada nebuvo vedęs.
Jis gimė 1944 metais Oksforde ir, baigęs Londono „King’s College“ („Karališkąją kolegiją“), 1968-aisiais gavo anglikonų kunigystės šventimus. Dirbo įvairių Didžiosios Britanijos anglikonų vyskupijų parapijose, o nuo 1987 metų buvo Londono šv. Pauliaus anglikonų katedros kanauninkas. Nepritaręs Anglikonų Bažnyčioje priimtam sprendimui kunigais šventinti moteris, jis drauge su didele grupe kitų anglikonų dvasininkų 1992 metais perėjo į Katalikų Bažnyčią. Po trejų metų studijų, 1995 m. gruodžio 4 d. buvo įšventintas katalikų kunigu. Dirbo keliose katalikų parapijose ir 2001 metais buvo paskirtas Čelsio vyskupijos generaliniu vikaru.
„Nuolankiai priimu man parodytą pagarbą, Šventajam Tėvui paskiriant mane vyskupu, ir džiaugiuosi, galėdamas padėti kardinolui K.Merfiui O’Konorui, kaip vienas iš jo vyskupų augziliarų, - sakė vyskupas. – Aš dirbau Anglikonų Bažnyčios sielovadoje 27 metus ir esu jai dėkingas už mano tikėjimo palaikymą. Tas man padėjo visiškai įsilieti į Katalikų Bažnyčią. Čia rastas draugiškumas iki šiol man lieka didžiuoju stiprybės šaltiniu“. Buvusio anglikonų kunigo, kuris tik prieš devynerius metus perėjo į katalikybę, paskyrimas vyskupu yra paliudijimas, jog Katalikų Bažnyčioje nėra kliūčių dvasininkams konvertitams siekti aukštumų naujojoje sielovadinėje veikloje.

M.B.

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija