Atnaujintas 2003 m. sausio 17 d.
Nr.5
(1109)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Krikščionybė šiandien
Nuomonės
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Savanoriai gimė kartu su Sąjūdžiu

XX amžiaus Lietuvos istorijoje žinomos trys karių savanorių kartos. Pirmoji karta – tai savanoriai kūrėjai, apgynę 1918 metais atkurtos Lietuvos valstybės nepriklausomybę. Žuvo kovose, mirė nuo žaizdų ir ligų 4440 karių. Antroji savanorių karta gausiausia. Ginkluoto pasipriešinimo sovietų okupacijai kovos truko bemaž dešimtmetį. Vien tragiškiausiais 1944 –1945 metais kovose žuvo apie dešimt tūkstančių laisvės kovotojų – Lietuvos karių savanorių. Tuo metu Lietuvoje buvo dislokuota per 20 NKVD pulkų ir būrių, o 1946 metais – ne mažiau kaip dešimt divizijų, t.y. apie 60 tūkst. baudėjų. Bendras žuvusių kovose savanorių skaičius viršija 20 tūkst., kitais duomenimis, - per 25 tūkst.
Trečioji karių savanorių karta atsirado kartu su Sąjūdžiu, būtent 1988 metais. Tada jie buvo vadinami žaliaraiščiais ir dažniausiai palaikydavo tvarką bei rimtį gausiuose mitinguose, eitynėse, susirinkimuose. Kai 1991 metų kruvinąjį sausį iškilo mirtina grėsmė dar visai gležnai Lietuvos Respublikos nepriklausomybei, Atkuriamasis Seimas priėmė įstatymą dėl Savanoriškosios krašto apsaugos tarnybos (SKAT) įkūrimo. Tokiu būdu Sąjūdžio žaliaraiščiai tapo pirmąja XX amžiuje trečią kartą atkurtą Nepriklausomybę ginančiąja jėga. Prie trečios kartos žuvusių savanorių priskirtini keturiolika televizijos bokšto ir Seimo gynėjų, Medininkų aukos. Lietuvos kariuomenė buvo atkurta gerokai vėliau - 1992 m. lapkričio 19 d. Tokius sprendimus diktavo to meto besikeičianti politinė padėtis šalyje.


Kas sakoma ir kas turima minty?

Ką tai galėtų reikšti, kai net kelios televizijos, tarp jų ir nacionalinė, ėmė visai rimtai kurti ir transliuoti laidas apie raganas, aiškiareges, planetų ir žvaigždžių išsidėstymo žinoves, pranašautojas, astrologes bei panašią publiką? Į raganų būrį įsijungė ne tik apsukrios ponios, pajutusios didelius lengvatikių pinigus, bet net buvusios partinės veikėjos, ištisus dešimtmečius aršiai kovojusios su „tamsybininkais kunigais ir religiniais prietarais“. Dėmesys šarlatanams, naujiesiems šamanams sukeltas neatsitiktinai. Kam teko „laimė“ rinkimų naktį būti R.Pakso rinkimų štabe ir stebėti ten vykusį šurmulį bei puotą, pastebėjo, kad garsiosios raganos - žymiausia Lietuvos astrologe save vadinanti Angelina Zalatorienė, taip pat „visame pasaulyje pagarsėjusi žiniuonė, gydanti mokslui nežinomomis galiomis“ tūla Lena Lolišvili - buvo apsuptos visuotinės pagarbos ir liaupsių, ne mažesnių kaip abi būsimos pirmosios Lietuvos damos – Laima Paksienė ir Dalia Kutraitė-Giedraitienė. Ir kaipgi negerbsi bei nemylėsi, jeigu dar prieš antrąjį rinkimų ratą abi šamanės visą žiniasklaidą užpylė pranašystėmis apie tai, kaip palankiai išsidėsčiusios planetos ir žvaigždės bei kiti dangaus kūnai, rodo, anot A.Zalatorienės, jog ateina žmogus, galintis ir norintis daryti gera. Na, o L.Lolišvili, pas kurią, kaip teigė vienas dienraštis, dažnai užsuka konsultuotis pats A.Brazauskas, tarp šventųjų paveikslų savo „salone“ jau iš anksto buvo pasikabinusi R.Pakso nuotrauką. „Tai vienintelis žmogus, kuris iš tiesų išgyvena dėl Lietuvos ir ateina su Dievu širdyje“, - sakė gruzinų kilmės „aiškiaregė“.