Atnaujintas 2003 m. sausio 17 d.
Nr.5
(1109)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Krikščionybė šiandien
Nuomonės
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kas moko svaigintis

Šiandien Lietuvoje didžiausia blogybė – labai išplitęs girtavimas. Pasak spaudos, pernai statistinis Lietuvos gyventojas išgėrė daugiau kaip dešimt litrų gryno alkoholio, o alaus išgerta dvigubai daugiau. Kur veda girtavimas, visi žinome. Bet dažnai neteisingai teigiama, kad vyrai gėrė, vyrai gers. O kodėl geria vaikai, moksleiviai? Pernai birželį laikraščiai pranešė, kad Jonavos rajono Ruklos kaimo mokyklos dešimtokė į egzaminus atėjo neblaivi. Nė vienas negimė girtuoklis. Tad iš kur atsiranda girtuoklių? Dažnai rašoma ir kalbama, kad prie girtuokliavimo veda skurdas. Girdi, žmonės skursta, tai savo vargą ir skandina alkoholyje.
Koks klaidingas manymas. Girtavimas žmogų padaro nesugebantį protauti, nesugebantį dirbti, pagaliau priveda prie nedarbo ir skurdo. Jau nuo seniausių laikų žinoma, kad žodžiai moko, pavyzdžiai patraukia. Daugybę kartų gydytojas gali teigti žmonėms, kad rūkymas ar svaigalai kenkia žmogaus sveikatai. Niekas tuo nepatikės, jeigu matys, kad po tokios paskaitos gydytojas užsirūkys, gers degtinę ar alų.
Ar ne taip būna ir su mūsų aukštais pareigūnais? Juk visi žino, kad Lietuvos Seime yra smuklė, jog daug Seimo narių, užuot sėdėję posėdžių salėje, toje Seimo smuklėje kilnoja ne prastos degtinės stiklinaites, o brangių užsieninių gėrimų taures. Tai kuo eilinis žmogus prastesnis už Seimo narį? Gal kaip tik dabartiniai seimūnai ir pasiūlė priimti įstatymą, kuriuo remdamasis, paprastas žmogus turi teisę savo virtuvėje įsteigti degtinės varyklėlę ir išsivaryti degtinės savo reikalams…
Deja, daug tų girtavimo pavyzdžių kasdien rodo ir televizija. Štai visai neseniai Lietuvoje vyko Prezidento ir savivaldybių rinkimai. Kitą vakarą, kai po pirmojo rinkimų rato laimėjęs Valdas Adamkus tuojau pakėlė taurę, pripiltą „tauriųjų“ gėrimų, ir visą savo rinkimų štabą bei anapus televizorių ekranų esančius žmones kvietė išgerti. Netrukus po to laidos vedėjas papasakojo, kad daugelio kandidatų ir partijų štabai rinkosi restoranuose ir ten liejosi įvairūs gėrimai. (O ar nedidesni šampano bokalai buvo keliami antrojo rinkimų rato nakties metu?)
Atrodo, tą patį vakarą Ministras Pirmininkas pasakojo apie Europos Sąjungos Kopenhagos posėdį, kur buvo teigiamai įvertintas Lietuvos ir kai kurių kitų valstybių pasirengimas tapti Europos Sąjungos narėmis. O po to sprendimo, pasak Ministro Pirmininko, visi dalyviai kėlė ir, žinoma, tuštino taures. Štai kur tas pavyzdys, kuris ir paprastus žmones traukia prisipilti taures bei išgerti.
Yra šalių, kurios įstatymais šiek tiek riboja svaigalų pardavimą ir jų vartojimą. Mūsų Lietuva ir dabartinis Seimas, Vyriausybė, ypač tada, kai jai vadovavo dabar išrinktas prezidentas R.Paksas, svaigalams kuo plačiau atvėrė duris. O liberalūs kai kurie Seimo nariai siūlė degtinę pardavinėti visą parą ir net prie bažnyčių durų ar ... pačioje bažnyčioje. Tik tada, kai girti moksleiviai nužudė savo draugą, Vilniaus meras susimąstė: gal iš tikrųjų su svaigalų pardavinėjimu per toli nueita? O kai Alytaus kalėjime per narkotikus užsikrėtė ŽIV du šimtai kalinių, valdžia sumanė steigti dar vieną komisiją ir įstatymais tvarkyti narkotikų vartojimą.
Blogiausia, kad aukšti pareigūnai priima tokius nutarimus, kuriais paprastiems žmonėms tarsi aiškina: „Tu nematyk, ką aš darau“. Todėl ir Lietuvoje jau nereta, kai paprastas policininkas nedrįsta sulaikyti apsvaigusio politiko, o jeigu ir sulaiko, tai nedrįsta jo bausti už greičio viršijimą, už keleivio ar pėsčiojo sužalojimą. Be to, pasitaiko, kad ir patys įstatymų saugotojai apsvaigę laksto Lietuvos keliais.
Griežtesnį žodį turėtų tarti ir medikai. Lietuvoje yra pakankamai gydytojų, kurie supranta alkoholio daromą žalą valstybės piliečių sveikatai. Deja, dar mažai yra gydytojų, kurie ryžtingai stotų į kovą su vis labiau žalojančiu mūsų piliečių sveikatą girtuokliavimu. Nejaugi Lietuvoje neatsiras naujo M.Valančiaus? Nejaugi Lietuvos Vyriausybė šalies biudžetą kasmet ramstys už degtinę gautais pinigais?
Žuvis pūva nuo galvos. Galbūt. Ir kraštas genda nuo jos galvos – Vyriausybės, kitų aukštų pareigūnų. Ponai pareigūnai, aukštieji ir žemesnieji, jūsų rankose paprastų piliečių sveikata ir gerovė. Artūras Paulauskas mėgo sakyti: „Nusipelnėme gyventi geriau“. Aš sakyčiau: „Nusipelnėme gyventi blaiviau“. Tegu valdžios rankos kyla balsuoti už blaivius įstatymus. Tegu Prezidentui nepakyla ranka pasirašyti įstatymą, kuris atveria vartus bravorams ir alkoholio parduotuvėms dirbti visą parą. Kultūros darbuotojai, dainininkai, rašytojai, tegu jūsų renginiuose bus uždarytos durys tiems, kurie mėgins brautis į kultūros renginius neblaivūs.
Lietuvai nereikia svaigalų ir kvaišalų!

Viktoras ALEKNA
Vilnius

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija